Lataren 23.06.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Witajcie, w marcu podczas palenia w kotle zapaliła mi się sadza - sąsiad komin-komados stwierdził, że trzeba ją zsunąć. W pokoju pękł tynk na grubość ok 0,5mm - rysa po wychłodzeniu była niewidoczna - ale - po zsuwaniu sadzy w pokoju zaczęło śmierdzieć. rysę wydrapałem uzupełniłem akrylem potem zaciągnąłem zaprawą do płytek i ciągle coś czuć było. Teraz stwierdziłem, że skuję to i zobaczę - WALI, że hej. Nie wiem co robić czy tylko otynkować tynkiem cem-wap. Sąsiad mówił, żeby zaciągnąć klejem do płytek i będzie po temacie. Chcę się wyrobić przed zamówionym już szlamowanie komina - więc proszę o Waszą pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Resoviax 24.06.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 skuj i na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 24.06.2014 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Wczoraj skułem - dziury między cegłami - prawdopodobnie tak murowane ... na szczęście podwójna cegła tzn gruba ściana. A wali jak.... szambo to jak perfumeria - na szczęście nie widać zacieków ani innych - myślałem aby głęboko między cegły dowalić silikonu wysokotemperaturowego - następnie klej do płytek (tak radził sąsiad komando-kominiarz) i całość klejem do płytek i ewentualnie siatką ale chyba cały gipsik w pokoju do zdarcia - bo chyba farba tego na dłuższą metę nie pokryje.l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 24.06.2014 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Wczoraj skułem - dziury między cegłami - prawdopodobnie tak murowane ... na szczęście podwójna cegła tzn gruba ściana. A wali jak.... szambo to jak perfumeria - na szczęście nie widać zacieków ani innych - myślałem aby głęboko między cegły dowalić silikonu wysokotemperaturowego - następnie klej do płytek (tak radził sąsiad komando-kominiarz) i całość klejem do płytek i ewentualnie siatką ale chyba cały gipsik w pokoju do zdarcia - bo chyba farba tego na dłuższą metę nie pokryje.l Ja gdy miałem zacieki po sadzy a co za tym idzie smród skułem tynk do gołej cegły (szlifierką zrobiłem dwie linie by było równo po bokach a środek skułem), cegłę zamalowałem folią w płynie (kilkanaście razy) na to MAPEGUM i przyklejałem płyte k/g, różnicy nie widać smród zanikł. w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.06.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 "w marcu podczas palenia w kotle zapaliła mi się sadza " Kanał dymowy "zobaczył" coś około 2000stC lub i więcej! "W pokoju pękł tynk na grubość ok 0,5mm - rysa po wychłodzeniu była niewidoczna - ale - po zsuwaniu sadzy w pokoju zaczęło śmierdzieć." Kanał dymowy składa się z luźno poukładanych cegieł na wyżarzonej przekładce. "Chcę się wyrobić przed zamówionym już szlamowanie komina " Szlamowanie jest poklejeniem tego co zostało "od środka":Teraz trzeba to pokleić też "od zewnątrz". "czy tylko otynkować tynkiem cem-wap. Sąsiad mówił, żeby zaciągnąć klejem do płytek i będzie po temacie." Dobierz takie lepiszcze, które się na tym co zostało i jest "obdymione" utrzyma."aby głęboko między cegły dowalić silikonu wysokotemperaturowego "Jest hydrofobowy a zaprawy wszelakie - nie.Nie połączą się.Poszukaj czegoś innego. Szpryc z cermetu żarowytrzymałego i tynkowanie (czym chcesz). Mnie tak wychodzi... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 24.06.2014 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Adam M. jesteś gość! ale powiem tak - dym się nie ulatniał ani czad (sprawdzane czujnikiem - w zasadzie to on tam wisiał) po skuciu - nie ma śladów okopcenia na cegłacgh. Co rozumiesz pod pojęcie szpryc i jak go wykonać - może zamiast silikonu pianka poliuretanowa - ta wysoko temperaturowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.06.2014 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Komin to taka wymurowana rura.Jak działa, to jest w nim podciśnienie.Zasysa z otoczenia wszelkimi szparami - dlatego nie widziałeś dymu.Przyducha się trafi, mokre paliwo i go zobaczysz...Szpryc to inaczej obrzutka.Pierwsza warstwa pod tynkowanie.Robisz śmietanę z wody, cementu i odrobiny piasku i chlapiesz "po wsiech".Fugi wpijają a na cegłach trochę zostaje.Bardzo dobra warstwa zczepna się tworzy i jest twarda.Masz pokleić to, co jest luźne.Poliuretan następnych 2000stC nie wytrzyma a wydziela paskudne gazy, jak się pali.Cement jest bezpieczniejszy. Masz jeszcze jeden problem!Zrób coś z kotłem. Palisz w nim nieoptymalnie, zbyt niska jest temperatura w palenisku.Dlatego sadza, niedopalone paliwo, osadza się w kominie.Usuń przyczynę powstawania sadzy! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theme 25.06.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Problem z piecem może polegać na jego zbyt dużej wydajności. Przykładowo zamiast 15kW kupiłeś 30kW i wykorzystujesz je w małym % mocy, gdzie temperatura spalin jest zbyt niska. Z resztą o tym pisał kolega wyżej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 23.07.2014 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Chciałbym odświeżyć temat i zadać pytanie - czy w rozkuty tynk można wtopić siatkę|?? Albo inaczej położyć siatkę i obrzucić ją tynkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts