map78 25.06.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Jest w cenniku P W cenniku P są również sterowniki dotykowe, zasobniki CWU, klimakonwektory, itd, itp. To nie oznacza, że wszystko trzeba zainstalować Producent napisał Ci wyraźnie: http://www.iv.pl/images/90393364525045631740.jpg I jeżeli taką sytuacje napotkasz - wtedy zamawiasz i montujesz bufor. A taka sytuacja będzie bardzo rzadka i z pewnością nie wystąpi przy podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.06.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 W cenniku P są również sterowniki dotykowe, zasobniki CWU, klimakonwektory, itd, itp. To nie oznacza, że wszystko trzeba zainstalować Producent napisał Ci wyraźnie: http://www.iv.pl/images/90393364525045631740.jpg I jeżeli taką sytuacje napotkasz - wtedy zamawiasz i montujesz bufor. A taka sytuacja będzie bardzo rzadka i z pewnością nie wystąpi przy podłogówce. Piszę po raz drugi i ostatni bo kończymy śniadanie i już wracam do roboty - znajdź akapity mówiące o minimalnej temp. powrotu i napisz jak to zapewnić chętnie skorzystam z rady. Na razie to twój układ żre 190W non stop na obiegową, załącza grzałki przy starcie i odszszranianiu a moje rozwiązanie to 40W non stop 40 do 70 W jak trzeba grzać i zero grzałki przy starcie i odszranianiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.06.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 A i w nowych pompach jest lepiej bo już jest lepsze sterowanie pompą źródła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.06.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Piszę po raz drugi i ostatni bo kończymy śniadanie i już wracam do roboty - znajdź akapity mówiące o minimalnej temp. powrotu i napisz jak to zapewnić chętnie skorzystam z rady. Na razie to twój układ żre 190W non stop na obiegową, załącza grzałki przy starcie i odszszranianiu a moje rozwiązanie to 40W non stop 40 do 70 W jak trzeba grzać i zero grzałki przy starcie i odszranianiu. Minimalna temp powrotu to 25st - w moim układzie liczącym ok 60l wody osiągnięta zostaje po ok 10min pracy, bez grzałek i to na I biegu pompy (130W). Pompa non stop to może chodzi w Twoich instalacjach, bo u mnie obiegówka startuje wraz z PCi po otrzymaniu sygnału z termostatu pokojowego. Grzałka włączy się gdy temp spadnie poniżej 18st, a w normalnym domu do takich sytuacji nie dochodzi - może u kogoś dla kogo komfortowa temp to 19st, ale na pewno nie u mnie gdzie jest zawsze +23st. PS. W cenniku P są tez solary - czy je też montujesz w standardzie? Przecież fajnie wspomagały by grzanie CWU:D Normalnie same oszczędności dla klienta:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts