Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poszukuję instalatora pompy ciepła Panasonic Aquarea - woj. świętokrzyskie

synth

Recommended Posts

Jest w cenniku P

W cenniku P są również sterowniki dotykowe, zasobniki CWU, klimakonwektory, itd, itp. To nie oznacza, że wszystko trzeba zainstalować;)

Producent napisał Ci wyraźnie:

http://www.iv.pl/images/90393364525045631740.jpg

I jeżeli taką sytuacje napotkasz - wtedy zamawiasz i montujesz bufor. A taka sytuacja będzie bardzo rzadka i z pewnością nie wystąpi przy podłogówce.

W cenniku P są również sterowniki dotykowe, zasobniki CWU, klimakonwektory, itd, itp. To nie oznacza, że wszystko trzeba zainstalować;)

Producent napisał Ci wyraźnie:

http://www.iv.pl/images/90393364525045631740.jpg

I jeżeli taką sytuacje napotkasz - wtedy zamawiasz i montujesz bufor. A taka sytuacja będzie bardzo rzadka i z pewnością nie wystąpi przy podłogówce.

Piszę po raz drugi i ostatni bo kończymy śniadanie i już wracam do roboty - znajdź akapity mówiące o minimalnej temp. powrotu i napisz jak to zapewnić chętnie skorzystam z rady.

Na razie to twój układ żre 190W non stop na obiegową, załącza grzałki przy starcie i odszszranianiu a moje rozwiązanie to 40W non stop 40 do 70 W jak trzeba grzać i zero grzałki przy starcie i odszranianiu.

Piszę po raz drugi i ostatni bo kończymy śniadanie i już wracam do roboty - znajdź akapity mówiące o minimalnej temp. powrotu i napisz jak to zapewnić chętnie skorzystam z rady.

Na razie to twój układ żre 190W non stop na obiegową, załącza grzałki przy starcie i odszszranianiu a moje rozwiązanie to 40W non stop 40 do 70 W jak trzeba grzać i zero grzałki przy starcie i odszranianiu.

Minimalna temp powrotu to 25st - w moim układzie liczącym ok 60l wody osiągnięta zostaje po ok 10min pracy, bez grzałek i to na I biegu pompy (130W). Pompa non stop to może chodzi w Twoich instalacjach, bo u mnie obiegówka startuje wraz z PCi po otrzymaniu sygnału z termostatu pokojowego.

Grzałka włączy się gdy temp spadnie poniżej 18st, a w normalnym domu do takich sytuacji nie dochodzi - może u kogoś dla kogo komfortowa temp to 19st, ale na pewno nie u mnie gdzie jest zawsze +23st.

PS. W cenniku P są tez solary - czy je też montujesz w standardzie?:D Przecież fajnie wspomagały by grzanie CWU:D Normalnie same oszczędności dla klienta:lol2::lol2: