Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taras na gruncie z plyt granitowych

brylekpl

Recommended Posts

Szukam kogos kto podzielilby sie opinia na temat wykonanie tarasu na gruncie z plyt granitowych o grubosci ok 3cm. Moja idea byla taka aby na zageszczonym gruncie wylac plyte betonowa z murkiem fundamentowym okalajacym i na tej plycie przykleic plyty na klej.

Wykonawca twierdzi ze taka techologia nie jest najlepsza bo plyty beda zima odklejac sie ze wzgledu na to ze woda bedzie przesiakac i proponuje polozenie tych plyt na kilkucentymetrowym suchym betonie na dobrze zageszconej podsypce otoczonej murkiem.

Co sadzicie na temat tych 2 techologii i czy ukadanie na suchym betonie jet rzeczywiscie lepsze?

Ja nie poradzę, ale coś napiszę. Też mam zagwozdkę z tarasem: z czego i jak go wykonać. Nie mam przekonania do układania płyt na suchym betonie. Zastanawiam się, czy ten suchy beton w przyszłości nie zrobi takiej warstwy przez którą wodzie będzie trudno wsiąknąć wgłąb. Dlaczego te płyty nie mogę leżeć na zagęszczonej warstwie jakiegoś kamienia? Nie wiem, czy wykonawcy nie idą na łatwiznę wykonując w "każdym" możliwym miejscu warstwę z chudego betonu. Opaska wokół domu/suchy beton, kawałek chodniczka/suchy beton. Mnie to nie pasuje. A może ja jestem ...

Pozdrawiam.

Witam!

Właśnie ten spadek. Mam wyjście na taras z salonu oraz z sypialni. W którą stronę bym nie zrobił spadku będzie ciulowo. Ten spadek chyba da się odczuć/zauważyć na ścianie. Poziom chyba powinien być przy ścianie o szerszych drzwiach, bo spadek na tej ścianie wyglądałby tragicznie. A może mi się tak tylko wydaje.

Pozdrawiam.