brylekpl 24.06.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Szukam kogos kto podzielilby sie opinia na temat wykonanie tarasu na gruncie z plyt granitowych o grubosci ok 3cm. Moja idea byla taka aby na zageszczonym gruncie wylac plyte betonowa z murkiem fundamentowym okalajacym i na tej plycie przykleic plyty na klej.Wykonawca twierdzi ze taka techologia nie jest najlepsza bo plyty beda zima odklejac sie ze wzgledu na to ze woda bedzie przesiakac i proponuje polozenie tych plyt na kilkucentymetrowym suchym betonie na dobrze zageszconej podsypce otoczonej murkiem. Co sadzicie na temat tych 2 techologii i czy ukadanie na suchym betonie jet rzeczywiscie lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 24.06.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Ja nie poradzę, ale coś napiszę. Też mam zagwozdkę z tarasem: z czego i jak go wykonać. Nie mam przekonania do układania płyt na suchym betonie. Zastanawiam się, czy ten suchy beton w przyszłości nie zrobi takiej warstwy przez którą wodzie będzie trudno wsiąknąć wgłąb. Dlaczego te płyty nie mogę leżeć na zagęszczonej warstwie jakiegoś kamienia? Nie wiem, czy wykonawcy nie idą na łatwiznę wykonując w "każdym" możliwym miejscu warstwę z chudego betonu. Opaska wokół domu/suchy beton, kawałek chodniczka/suchy beton. Mnie to nie pasuje. A może ja jestem ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylekpl 25.06.2014 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 tu bym akurat nie widzial klopotu, po to taras ma spadek aby woda splywala a nie wsiakala. Przez plyty moze przesiakac wilgoc. Na suchym betonie duzo latwiej ulozyc. Widzialame miejsca gdzie jest tak robine i lezy juz pare lat bez klopozu. dziwi mnie tylko dlaczego nie na klej na plycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 27.06.2014 03:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Witam!Właśnie ten spadek. Mam wyjście na taras z salonu oraz z sypialni. W którą stronę bym nie zrobił spadku będzie ciulowo. Ten spadek chyba da się odczuć/zauważyć na ścianie. Poziom chyba powinien być przy ścianie o szerszych drzwiach, bo spadek na tej ścianie wyglądałby tragicznie. A może mi się tak tylko wydaje.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 28.06.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Mam przyklejone płyty na tarasie ( wylany betonowy ) i po 2 latach OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts