Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto kupić droższy Ytong Energo, czy tańsze bloczki też oferują to samo?

Co polecacie  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Co polecacie

• Ytong Energo
      0
    • Solbet
    • Cegłe
      0
    • Silikaty

Recommended Posts

Znalazłem ofertę na Ytong Energo i zastanawiam się czy warto dopłacać za Energo.

To jest link do oferty: http://www.gazobeton.pl/xella/ytong.html

Sąsiad kupił bloczki Solbet i powiedział że są bardzo dokładne i niedrogie.

Sam nie wiem dom buduje się przeważnie tylko raz nie chciałbym aby po pięciu latach oprócz hipoteki doszły koszty kolejnych remontów.

Proszę o fachowe rady?

Sam nie wiem dom buduje się przeważnie tylko raz nie chciałbym aby po pięciu latach oprócz hipoteki doszły koszty kolejnych remontów.

Proszę o fachowe rady?

Tutaj trudno będzie Ci rozstrzygnąć ten dylemat :) My też wyszliśmy z założenia, że dom powinien postać kilka pokoleń, dlatego zbudowaliśmy z ceramiki, która zawsze wydawała nam się najtrwalsza - z racji choćby na fakt, że domy ceramiczne budowało się od 19.wieku, duża część z nich przetrwała wojnę... Ale to trzeba sobie przeliczyć cenę i parametry termiczne, akustyczne, nośność, jeszcze koszty budowy i możliwość wybudowania konkretnego domu w danej technologii. Forum naprawdę nie jest do tego dobrym miejscem - szczególnie, że nie podałeś w poście zbyt wielu danych ;)

Tutaj trudno będzie Ci rozstrzygnąć ten dylemat :) My też wyszliśmy z założenia, że dom powinien postać kilka pokoleń, dlatego zbudowaliśmy z ceramiki, która zawsze wydawała nam się najtrwalsza - z racji choćby na fakt, że domy ceramiczne budowało się od 19.wieku, duża część z nich przetrwała wojnę... Ale to trzeba sobie przeliczyć cenę i parametry termiczne, akustyczne, nośność, jeszcze koszty budowy i możliwość wybudowania konkretnego domu w danej technologii. Forum naprawdę nie jest do tego dobrym miejscem - szczególnie, że nie podałeś w poście zbyt wielu danych ;)

Obecna ceramika z tą 19 wieczną- nie ma nic wspólnego poza wspólna nazwą.

Bloczki o których mowa należą chyba do najdroższych z tych powszechnie stosowanych a jakością nie przerastają konkurencji. Robiłem kalkulację porównawczą z bloczkami polskiej produkcji - Termalica i rodzime wychodzą korzystniej, w podobnej cenie są o 20% wyższe i mają lepszy wsp przenikania ciepła.