RYDZU 17.12.2004 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Budynek z oknami wygląda super. Toż to juz prawie dom! No i te drzwi wejściowe - miodzio 100% - naprawdę ładne są. Natomiast zdębiałem przy ostatnim zdjęciu - Zakład Energetyczny ci pozwolił na osadzenie skrzynki na budynku a nie w ogrodzeniu? Bardzo dziwnie - tym bardziej że wszędzie wyciągają skrzynki w ogrodzenia. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 17.12.2004 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2004 Budynek z oknami wygląda super. Toż to juz prawie dom! No i te drzwi wejściowe - miodzio 100% - naprawdę ładne są. Natomiast zdębiałem przy ostatnim zdjęciu - Zakład Energetyczny ci pozwolił na osadzenie skrzynki na budynku a nie w ogrodzeniu? Bardzo dziwnie - tym bardziej że wszędzie wyciągają skrzynki w ogrodzenia. Pozdrawiam! RYDZU w sobotę pochwalę się zdjęciami ze skończonym dachem - od kilku dni nasza inwestycja jest pełnoprawnym domem. A jeśli chodzi o ZE Warszawa Teren, to w naszej okolicy chyba jest dowolność umieszczenia skrzynki (widzę domy obok siebie z oboma rozwiązaniami), co ciekawe nie można stosować skrzynek z szybką - inkasent ma obowiązek otworzyć pokrywę i sprawdzić plomby na liczniku. Ja zdecydowałem się na skrzynkę na ścianie, bo w ogrodzeniu tylko by szpeciła i pewnie co jakiś czas tzw. "przechodnie" mieli by jej coś do zarzucenia. Podobnie z gazem - skrzynkę z licznikiem mam w głębi działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 02.01.2005 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2005 Wraz z przyjściem Nowego Roku czas na zmiany - stworzyłem więc na serwerze republiki.pl namiastkę strony poświęconej naszej budowie. Ta desperacka decyzja podyktowana była brakiem miejsca na kolejne zdjęcia w serwisie FotoAlbumy na serwerze Onet'u.Tak więc nowy adres naszych zdjęć to:http://www.manuela.republika.pl Jako bonus dodałem najbardziej aktualne zdjęcia po zakończeniu prac dekarskich. P.S. 1: W/w strona jest ekwiwalentem prostego fotoalbumu więc mam nadzieję, że wszyscy wybaczą mi brak na niej zaawansowanych technik typu: php itp. Jeszcze raz zapraszam do odwiedzin.P.S. 2: Link w mojej stopce także został już zmodyfikowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 13.01.2005 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Ulżyło mi bo myslałem, że tylko my jesteśmy takimi wariatami, którzy za kuchnią biegają, nie mając w domu ani pół kabla czy rurki A tu widzę że jesteśmy na bardzo podobnym etapie budowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 13.01.2005 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 No i domek masz ubrany. Super.U mnie odwrotnie już jest elektryka, wentylacja i robią hydraulicy.A'propos elektryki:sam w porę się dowiedziałem, że jeżeli chodzi o połączenie telefonu i centrali alarmowej to kabel telefoniczny najpierw musi wchodzić do centrali alarmowej a potem już "na dom".Na górze schodzi się wszystko: druga rozdzielnia eletryczna, TV, tel, domofony, alarm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 13.01.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 Bardzo cieszy mnie fakt, że wszyscy jesteśmy team'em aktywnych zimą. Mam nadzieję, że po świątecznym zastoju i u mnie w domu zawrze od prac instalacyjnych - co czym oczywiście czym prędzej doniosę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipinka 15.01.2005 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 witam serdecznie i pozdrawiam ja tez buduje MANUELE pod Wroclawiem jestem ciekawa co zmieniliscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 15.01.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Jak pewnie zauważyłaś na zdjęciach zmiany są raczej symboliczne:- poszerzyliśmy drzwi garażowe do 260cm- zrezygnowaliśmy z kanału kominowego dla pieca gazowego (będzie wyprowadzony bezpośrednio przez ścianę boczną)- poszerzyliśmy przejście między salonem a kuchnią do 145cm- powiększyliśmy taras od strony ogrodu- podnieśliśmy ściankę kolankową o 25cm- powiększyliśmy górną łazienkę kosztem suszarni- dodaliśmy okna dachowe w suszarni i w najmniejszej sypialniW porównaniu ze zmianami w niektórych Manuelach w zasadzie można powiedzieć, że budujemy zgodnie z projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 03.02.2005 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Kon nawdychałeś się świńswa, chyba czas je jakoś wypłukać. Najlepiej za pomocą płynnych związków organicznych, przy weekendzie boć to łostatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 03.02.2005 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Kon nawdychałeś się świńswa, chyba czas je jakoś wypłukać. Najlepiej za pomocą płynnych związków organicznych, przy weekendzie boć to łostatki. Może w weekend będę w stanie coś "przyswoić". Na razie tak nie bolą ścięgna w prawej dłoni (od trzymania pędzla), że chyba nie utrzymałbym w ręku wypełnionego naczynia - a szkoda żeby coś się zmarnowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 09.02.2005 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Kon, a zamontowanie prowizorycznych gniazd noname, wypożyczonych od jakiegoś elektryka (np. po demontażu) do czasu odbioru, a potem zakup systemu w uldze remontowej (pewnie oddacie dom do grudnia) nie wchodzi w rachubę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 09.02.2005 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Z brykietami nie eksperymentuję - "uleczyła" mnie cena, a poza tym na razie mam sporo drewna. Ale chętnie poczytam o twoich wrażeniach użytkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 09.02.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Kon, a zamontowanie prowizorycznych gniazd noname, wypożyczonych od jakiegoś elektryka (np. po demontażu) do czasu odbioru, a potem zakup systemu w uldze remontowej (pewnie oddacie dom do grudnia) nie wchodzi w rachubę? A tego sposobu z ulgą remontową nie brałem pod uwagę. To w którym momencie mogę z niej skorzystać, bezpośrednio po oddaniu budynku do użytku, czy dopiero w następnym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 09.02.2005 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Z brykietami nie eksperymentuję - "uleczyła" mnie cena, a poza tym na razie mam sporo drewna. Ale chętnie poczytam o twoich wrażeniach użytkowych. Niejako "na gorąco" mogę powiedzieć, że gdy wczoraj o 12 w nocy dołożyłem jeszcze kilka brykietów i przymknąłem dopływ powietrza, to dziś rano o 6 znalazłem tylko ciepły popiół. Tak więc na razie wydajność brykietów lekko mnie rozczarowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 09.02.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Niejako "na gorąco" mogę powiedzieć, że gdy wczoraj o 12 w nocy dołożyłem jeszcze kilka brykietów i przymknąłem dopływ powietrza, to dziś rano o 6 znalazłem tylko ciepły popiół. Tak więc na razie wydajność brykietów lekko mnie rozczarowała. No to ja mam podobne efekty paląc drewnem. Jak zarzucę pełny wkład i skręcę dopływ powietrza to mam te 5-6 godzin ciepełka. Po tym czasie jak dorzucę drewna i wysunę popielnik to samo się dalej rozpala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 26.02.2005 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 Ten rok jest ostatni ulgi remontowej. Musicie oddać budynek w tym roku i bezpośredni po oddaniu fakturki w całej wysokości ulgi brać można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 26.02.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 Co do osuszania budynku to może ktoś w okolicy ma, a nie używa taki rakietowy piecyk złozony z rury, która się z niego wyciąga i nabija od góry (z górnym spalaniem). I zamiast drewnem to właczyć coś takiego i nabijać WĘGLEM. Może być skuteczniejsze niż męczenie sięz drzewem. Na dodatek wyższe temperatury wyprą wcześniej wilgoć ze ścian wię może też być korzystniej na współczynniku cena/efekt. Lub odwrotnym współczynniku (oczywiście ). Oczywiście . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 26.02.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 Ten rok jest ostatni ulgi remontowej. Musicie oddać budynek w tym roku i bezpośredni po oddaniu fakturki w całej wysokości ulgi brać można. Dzięki za podpowiedź. Tak więc zamykam budowę maksymalnie do 30 grudnia 2005, następnego dnia (31 grudnia) po materiały remontowe do hurtowni i jeszcze coś będzie można wyrwać od tego kraju prowadzącego "politykę prorodzinną" i wspierającego "budownictwo mieszkaniowe dla młodych małżeństw". Jeśli chodzi o ten węgiel, to szczerze powiem o tym nie pomyślałem. Ale z wyliczeń co jakiś czas prezentowanych w prasie wynikia, że współczynnik cena/efekt w przypadku węgla i drewna jest porównywalny o ile nie korzystniejszy w przypadku drewna - tylko to częste dokładanie jest główną niedogodnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 26.02.2005 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 Kon kaloryczność w przypadku funkcji osuszania murów ma znaczenie. Jaką energię cieplną wyciągniesz z drewna, a jaką z węgla, a dodatkowo jak dasz długą rurę do komina to jeszcze ona oddda kawał energi, a temperatury będziesz miał znacznie wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkol 01.03.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2005 Cześć Kon !!!Mam pytanko dotyczące podbitki, z czego robiłeś i jaki materiał użyłeś, ile wyszło metrów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts