BrodowskiG 02.10.2014 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 może jeszcze kuchnie węglową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobli 02.10.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Westfalkę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 02.10.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) ale teraz czym ogrzewać dom??? Jak widzę porady typu węgiel do nowych domów,kominki z PW do nowych domów,solary to człowieka krew zalewa i nie wytrzymuje. Przede wszystkim,żeby wybrać optymalnie czym grzać,należy obliczyć ile dom zużyje energii na potrzeby ogrzewania. Koszt jednostki energii każdego medium grzewczego jest praktycznie znany czyli znając ilość zużytej energii na ogrzewanie i mnożąc przez koszt jednostki energii danego medium wychodzi nam koszt rachunku za ogrzewanie. Znając już koszt rachunków za ogrzewanie danym medium bierzemy pod uwagę koszt inwestycji w dany system grzewczy i porównujemy go do kosztu eksploatacji i wtedy świadomie wybieramy. Następna sprawa,musimy wyliczyć jaką jaką moc grzewczą potrzebuje urządzenie grzewcze do ogrzania domu. Bez tego również nie dobierzemy optymalnego systemu grzewczego a tym bardziej do nowego domu,gdzie obciążenia cieplne domów a tym samym potrzebne moce grzewcze są znacznie niższe niż oferują producenci w swoich kotłach na paliwa stałe. Czyli na poczatku obliczenia OZC a potem mając już dane czarno na białym można wybierać czym grzac. Podobnie sprawa ma się z cwu,wiadomo mniej więcej ile wody zużywa jedna osoba na dobę a tym samym ile energii potrzeba na dogrzanie wody dla tej osoby,mnożymy np.razy 6 i wyjdzie ile potrzebujemy energii na cwu.Znając to i znając koszt jednostki energii decydujemy o sposobie grzania wody. Edytowane 2 Października 2014 przez arczi721 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 02.10.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Westfalkę??? a co, jak robić kotłownie na salonach to niech ma duszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 02.10.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Analizuje i czytam.... I skłaniam się do zamontowania kotła na pellet, ale chce też w sezonie Cwu ogrzewać w inny sposób, Pc powietrze? Moze elektryka? 6 osób to trochę wody trzeba, tym bardziej że bede mieć własne ujęcie wody i własną mała oczyszczalnie wiec raczej nie będę szczególnie mierzyć wody na łyżeczki... Miałem okazje rozmawiać z szwajcarem. Tam pelet jest popularny. Główne opcje to olej i pelet. Gaz tam jest żadkością a w tym zestawieniu pelet wychodzi korzystniej. U nas w zestawieniu z gazem różnica nie jest powalająca a do peletu dodać musisz obsługę. Dużo spotykam krytycznych opinii o jakości peletu naszych producentów. Więc podobnie do węgla - nie wiadomo co w worku. Z drzewem jest więcej roboty - rąbanie, sezonowanie. Ale niekiedy cena czyni cuda. Jednak do spalania nie znam lepszej metody jak zgazowanie i zmagazynowanie w buforze. Bufor może równocześnie obsługiwać CWU. Kominek dla sportu. Trzeba naprawdę to kochać. W zwykłym śmieciuchu to raczej utylizacja niż spalanie. Edytowane 2 Października 2014 przez krzy27 poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markizzella 02.10.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 kominek z PW - raczej odpada, kominek dla mnie to rekreacja i ogrzanie przestrzeni z wieczorka (otwarta kuchnia z jadalnią i salonem ponad 50m2),ale problemem pozostaje cwu np latem- wogóle to chciałabym wykluczyć obsługę kotła od kwietnia-września i dlatego kombinuję co tu dołożyć... może pompa ciepła pw + bufor (który i tak będzie przy kotle bo planuję częsciową podłogówkę). Ale jakbym wiedziała, ze pc pw poradzi sobie w "moim klimacie" nie tylko z ogrzaniem ciepłej wody ale i ogrzewaniem domu i mnie nie wyczyści z kaski to bym ryzykowała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 02.10.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 By nie wyczyściło trzeba dobrze policzyć zapotrzebowanie i odpowiednio izolacji dołożyć. Można. Koszty inwestycyjne większe. Z buforem jest tak że raz wysoko nagrzany może i z tydzień trzymać dla celów samego CWU. Przy podłogówce i kotle na paliwo stałe jest najlepszym wyjściem. Osobiście nie uznaje częściowej podłogówki. Jak robić to z rozmachem. Znam osoby, którym w ścianach wystają rurki do grzejników i nie zamierzają już ich wieszać. Sam byłem pod wrażeniem bo u mnie tylko grzejniki w dwudziestoletnim domku. Co do pomp nie mam wyrobionej jednoznacznej opinii. Spory wydatek, a COP często nie wychodzi tak różowo jak podają producenci. Zresztą spalanie katalogowe aut też ma się inaczej do rzeczywistości. Co byś nie wybrała warto byś mogła pokosztować przed konsumpcją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 02.10.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Ale jakbym wiedziała, ze pc pw poradzi sobie w "moim klimacie" nie tylko z ogrzaniem ciepłej wody ale i ogrzewaniem domu i mnie nie wyczyści z kaski to bym ryzykowała... A dlaczego miałaby nie dać rady:confused: Trzeba jedynie liczyć się z tym, że spadnie jej sprawność i odpowiednio dobrać moc do zapotrzebowania. Taka jak moja przy-15 ma COP=2,54, więc na taką minimalną sprawność można by liczyć. Jeśli wybuduje Pani dom wg Pani, a nie męża standardów i 100% podłogówki to taki dom nawet w IV strefie powinien się zaspokoić 65kWh/m2/rok, co dałoby zapotrzebowanie ok 12000kWh rocznie, doliczmy 4000kWh na CWU to mamy 16000kWh. Jak podzielimy to przez SCOP=2,5 to wyjdzie 6400kWh i razy średnia cena prądu dwutaryfowego na poziomie 0,4zł to dostaniemy niecałe 2600zł - tyle powinna Pani zapłacić za ogrzanie tego domu + CWU na cały rok. Zacząłbym od policzenia OZC - wtedy dużo się wyjaśni i będzie można coś konkretnego wyliczyć dla różnych źródeł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.10.2014 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) Dom szkieletowy. Grzanie przy spadku temperatury poniżej zadanej, 24h na dobę.Można dorzucić buforek i iść w prąd.Jest jeszcze propan/butan. Tu koszta inwestycji spore.Teoretycznie taki pellet jest w sumie ciekawym rozwiązaniem. Niestety pozostanie obsługa + praca, oraz składowanie opału. Edytowane 2 Października 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.10.2014 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Najtańsze grzanie POMPA CIEPŁA ?? Jak to obliczyliście ?? Proszę o konkretne ceny zakupu i instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.10.2014 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Najtańsze grzanie POMPA CIEPŁA ?? Jak to obliczyliście ?? Proszę o konkretne ceny zakupu i instalacji. A kto tu napisał, że najtańsze:confused: Pytanie brzmi: wybór ogrzewania i dodatkowo Pani zastanawia się czy pompa typu PW da radę ogrzać jej dom. Na to pytanie starałem się Pani odpowiedzieć i przy okazji podać prognozowane koszty eksploatacji. Ale jak już chcesz wiedzieć, to na tym etapie budowy jeszcze można przynajmniej nie wybudować komina - czyli elementu składowego systemu na paliwa stałe i tak na prawdę to pompa nie wyjdzie wiele drożej niż ekogroszek, czy pellet. Porządny kominek z PW to też niemała kwota, a jego niewątpliwą wadą jest to, że nie zawsze zapewni CWU. Jeśli gaz to tylko własna butla i pilnowanie letnich cen gazu, a to i wcale takie tanie i trochę jednak upierdliwe i jakby nie było trochę niebezpieczne. Wg mnie pompa nie będzie najtańszym rozwiązaniem, ale na pewno najlepszym:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolak 10.10.2014 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Ogrzewam pelletem szereg skrajny 100 m2 - piec Kostrzewa Mini Bio Luxury. Parter na podłogówce plus dodatkowy grzejnik w łazience i jadalni, góra na zwykłych kaloryferach,W zeszłym roku (pierwszy sezon grzewczy) zużyłem 2 tony pelletu (700 zł za tonę). Od czasu do czasu rozpalałem kominek (2 m3 drewna spaliłem przez zimę). W lecie ok 0.5-1 kg pelletu dziennie na zagrzanie wody (zasobnik 200 l.)Co do "pracy", to raz w tygodniu trzeba zasypać podajnik i wybrać popiół - ja używam odkurzacza kominkowego. Łączny czas pracy - 20 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 10.10.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 A dlaczego miałaby nie dać rady:confused: Trzeba jedynie liczyć się z tym, że spadnie jej sprawność i odpowiednio dobrać moc do zapotrzebowania. Taka jak moja przy-15 ma COP=2,54, więc na taką minimalną sprawność można by liczyć. Jeśli wybuduje Pani dom wg Pani, a nie męża standardów i 100% podłogówki to taki dom nawet w IV strefie powinien się zaspokoić 65kWh/m2/rok, co dałoby zapotrzebowanie ok 12000kWh rocznie, doliczmy 4000kWh na CWU to mamy 16000kWh. Jak podzielimy to przez SCOP=2,5 to wyjdzie 6400kWh i razy średnia cena prądu dwutaryfowego na poziomie 0,4zł to dostaniemy niecałe 2600zł - tyle powinna Pani zapłacić za ogrzanie tego domu + CWU na cały rok. Zacząłbym od policzenia OZC - wtedy dużo się wyjaśni i będzie można coś konkretnego wyliczyć dla różnych źródeł. Średnia cena w prądu 2taryfowego 40 gr ciekawe jak to liczysz? Jak przyjmujesz proporcje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.10.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Średnia cena w prądu 2taryfowego 40 gr ciekawe jak to liczysz? Jak przyjmujesz proporcje? Proszę, poniżej masz 2 moje faktury - jedna z lata i jedna z zimy - sam policz:) http://www.iv.pl/images/38594464364751852059.jpg http://www.iv.pl/images/21760721926285835427.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 10.10.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Proszę, poniżej masz 2 moje faktury - jedna z lata i jedna z zimy - sam policz:) http://www.iv.pl/images/38594464364751852059.jpg http://www.iv.pl/images/21760721926285835427.jpg Tu się nie ma czym chwalić dużo cię kosztuje energia elektryczna , a te 45 kwh zużyte latem w godzinach szczytu to pewnie niezła dyscyplina . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 10.10.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Tu się nie ma czym chwalić dużo cię kosztuje energia elektryczna , a te 45 kwh zużyte latem w godzinach szczytu to pewnie niezła dyscyplina . Nie tyle dużo mnie kosztuje, co dużo jej zużywam. Nie żałuję sobie;) Mam dyscyplinę tylko w stosunku do 4 urządzeń: pralka, zmywarka, suszarka i pompa ciepła, z tymże ta ostatnia na 100% tylko latem przy grzaniu CWU, zimą bardziej cenię komfort niż te parę złotych. Reszta prądu - jak leci. Nigdy nie zastanawiałem się, czy w drogiej taryfie zrobić se herbatę, czy ugotować obiad;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts