rdw 24.06.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Był sobie mały (~1 mkw) balkon w bloku z ociepleniem styropianowym. Zewnętrzna szlichta pękła parę lat temu pośrodku balkonu na ok 5 mm szerokości i głębokości, być może przy wymianie okien. Ekipa remontująca ostatnio elewację dostała za zadanie naprawić szlichtę, która wg. administratora i tak nie ma prawa przeciekać. Zdecydowano lekko rozkuć pęknięcie, "wyrównać" a następnie zaproponowano mi dwukrotne wyłożenie "izolacji" (efekt jak na zdjęciu) na którą następnie mogą mi położyć płytki. Izolacja "zakręca" sobie z poziomu kilka centymentrów na ocieplenie ściany. Obecnie mam izolację a ze zleceniem tej ekipie wyłożenia płytek się waham.Problem w tym, że jak widać na zdjęciu blok jest ocieplony - na innym z pięter ta sama ekipa wyłożyła płytki, po czym inspektor nadzoru kazał usunąć cokół i robić go raz jeszcze (nie wiem czemu). Ekipa planuje przykleić cokół przy płytkach do tej izolacji ze zdjęcia - jak widać izolacja wchodzi z poziomu w pion równo z ociepleniem. Nie wiem do końca czemu, ale w innym lokalu musieli zrywać płytki i cokół i robić wszystko od nowa - tak, aby trochę styropianu za cokołami usunąć i płytki "włożyć" tak, aby deszcz spływał równo po styropianowej elewacji jak i płytkach. Inaczej mówiąc zewnętrzna strona cokołu idzie równo z ocieploną ścianą, jeśli u mnie przykleją przytki z cokołem to cokół wystawałby "na ścianie". Czy w takim razie mam się godzin aby u mnie było inaczej - by cokół był naklejony na ścianę (grubość płytek cokołu będzie odstawać od ściany) czy też kategorycznie żądać rozwalenia izolacji i styropianu i wsadzenia płytek w styropianową ścianę równo z elewacją?Czy jest ryzyko, że np. woda ściekająca po ścianie będzie podchodzić pod płytki cokołu i "namaczając" klej sprawi, że płytki boczne odpadną?Poza tym mniej estetycznie będą wyglądały płytki naklejone na ścianę zamiast w nią równo wbudowane, nie mówiąc już o stracie powierzchni i tak małego balkonu. Co o tym sądzicie? Na omawianym innym balkonie tak właśnie zrobili, ale musieli rozkuwać płytki i cokół i robić wszystko od nowa, aby cokół był "wtopiony" równo w ścianę.http://remedy.pl/balkon.jpg Edytowane 24 Czerwca 2014 przez rdw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonicsquad 24.06.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 (edytowane) Folia w płynie i taśma musi zachodzić na ścianę żeby spełniała swoja rolę. Co do miejsca.... płytka z klejem zabierze max 1-1.5 cm... Cokoły przeważnie przykleja się na ocieploną ścianę i nikt tu raczej nie bawi się w rozwalanie ocieplenia wraz z siatka i barankiem by schować ten centymetr. W tym przypadku płytki szły by na już gotowe zasmarowane cokoły co raczej nie wygląda estetycznie i może rzeczywiście dostawać się tam woda.Trzeba się dowiedzieć natomiast czy nie jest to wymóg administracji żeby właśnie tak wykańczane były balkony ( równo ze ścianą). Edytowane 24 Czerwca 2014 przez Sonicsquad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rdw 24.06.2014 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Dziękuję pięknie. Czy w takim razie:- jeśli zostawię tak jak jest i przykleją mi te płytki na to coś co mam teraz to nie ma ryzyka, że cokół odpadnie albo woda gdzieś podejdzie?- nie znam powodów (ale jutro się dowiem) dlaczego w takim razie kazali na innym balkonie odklejać po jednym dniu płytki i robić cokoły w elewacji? Dodam, że ta ekipa miała też za zadanie naprawiać elewację po zniszczeniu po pożarze w jednym z mieszkań. I właśnie tam po jednym dniu odkleili płytki, rozwalili styropian i osadzili je równo ze ścianą, cóż, sam byłem zdziwiony.Nie rozumiem, jakie mogłyby być ewentualne motywacje administacji, by narzucać takowy wymóg gdyby nie było to kwestią właśnie ryzyka "co z tym będzie za rok-dwa"?Przy okazji - jaki jest orientacyjny koszt prac, jakie u mnie wykonano? Dwa razy wyłożono to coś na całym balkonie wraz z tymi "okładzinami" zachodzącymi na ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonicsquad 24.06.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Za metr folii żądali u mnie 15 złociszy... Co do płytek - osobiście wolałbym żeby zdjęli stare okładziny, położyli folię i taśmę na nowo i dopiero położyli cokoły.... i niekoniecznie na równi ze ściana ale po prostu bez starych płytek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rdw 24.06.2014 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Ale u mnie nie ma żadnych starych okładzin (?) ani płytek. Być może zdjęcie niedokładne, ale balkon jest "goły" tzn. jest sama szlichta (tak to zwie administrator) czyli beton, który dotąd pokrywał się zielonkawym nalotem. Na ten beton sąsiedzi sobie kładą płytki, kładę i ja:rolleyes: Na sam beton dwukrotnie wylano mi bardzo cienko to coś w tym samym kolorze co widać na zdjęciu (efekt jest taki że powierzchnia dość jednolita bez ukruszonych dziur itp.) plus założono te "taśmy" w rogi celem jak rozumiem uszczelnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonicsquad 25.06.2014 01:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 A to przepraszam. Wnioskowałem że na zdjęciu są cokoły wpuszczone w ścianę i zasmarowane folią... Ta linia od góry plus tekst mnie zmyliła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts