Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czas na zgłoszenie zakończenia budowy a wpis do dziennika budowy.proszę o pomoc

Rumcajs

Recommended Posts

Mam problem z odbiorem budynku.

Budynek (domek jednorodzinny, 1,5 kondygnacji) , budowa rozpoczęta w 2004 roku. Dziennik budowy jest wypełniony do zakończenia budowy. Jest oświadczenie kierownika budowy że budynek wybudowany został zgodnie z PNB itd. - WPIS JEST Z GRUDNIA 2010 ROKU :(

Nie zawiadomiliśmy PINB-u o zakończeniu budowy i tu jest problem, nie wiem ile jest na to czasu...

W jaki sposób przeprowadzić procedurę zawiadomienia o zakończeniu budowy i zgłosić budynek do odbioru ?

Dodam, że w 2007 roku poprzedni kierownik budowy zmarł i zmieniliśmy na obecnego- ale niestety okazało się, że tego faktu tez nigdzie nie zgłosiliśmy.

Bardzo Was proszę o pomoc i jakieś rady, muszę się tym pilnie zająć.

Z tego co wiem nie istnieje termin obowiązujący inwestora do zgłoszenia zakończenia budowy - czyli domu do zamieszkania.

Inwestor powinien dokonać zawiadomienia o zakończeniu budowy na 21 dni przed przystąpieniem do użytkowania obiektu budowlanego ponieważ właściwy organ ma właśnie tyle dni od doręczenia zawiadomienia na wniesienie sprzeciwu (w formie decyzji).

Zamieszkanie bez odbioru skutkuje grzywną 10.000 więc lepiej sie nie przyznawać do mieszkania (a jedynie do pilnowania mienia :))

Jeżeli powiatowy inspektor nadzoru budowlanego w ciągu 21 dni od otrzymania zawiadomienia nie wniesie sprzeciwu (tzw. milcząca zgoda) można przystąpić do użytkowania obiektu budowlanego. Przepisy prawa budowlanego nie wskazują w jakim terminie od zakończenia budowy inwestor powinien zawiadomić o tym fakcie właściwy organ. W związku z tym inwestor może to zrobić w dowolnym czasie jednak nie wolno mu rozpocząć użytkowania obiektu budowlanego przed upływem 21 dni od dokonania takiego zawiadomienia.

Jeśli macie oświadczenie kierbuda o zakończeniu budowy to super - szczególnie, gdy macie wszystkie potrzebne do odbioru oświadczenia przez niego podpisane. Nie wiem dlaczego nie zgłosiliście faktu zmiany kierbuda w ustawowy terminie.

http://www.inzynierbudownictwa.pl/biznes,prawo,artykul,gdy_kierownik_budowy_rezygnuje_ze_swojej_funkcji,6501

W 2009 to była grzywna 500 pln. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?149462-Niezg%C5%82oszona-zmiana-kierownika-budowy

-----------------------

Ja bym poszła na "chama" - skompletowała cała dokumentację (sprawdziła dziennik i wpis o zmianie kierbuda - musi być - wątpię, żeby sprawdzali czy przyszło powiadomienie. Dopisałabym też kilka nieistotnych informacji jak malowanie, kładzenie płytek etc - można je wpisać, ale nie trzeba - jednak zadbałabym, żeby data ostatniego wpisu była w terminie bliższym niż 3 lata od dnia zgłoszenia zakończenia) i złożyła do PINB. Albo urzędnik będzie dociekliwy albo nie - niczym nie ryzykujesz. A rozwiązać jakoś to musisz...

Edytowane przez Nefer