rdw 24.06.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2014 Mam do przeprowadzenia dość generalny remont mieszkania w ramie H, a ponieważ zależy mi na tym by efekt był dobry (równe, nieskazitelnie pomalowane ściany itp.) i jednocześnie nie stać mnie na przepłacanie, proszę o porady. Pytań mam sporo bo nigdy nie robiłem tego typu remontu i najbardziej boję się partactwa oraz naciągania kosztów i naganiania na niepotrzebne prace. 1. Jak znaleźć dobrą ekipę, nie mam za wiele znajomych, którzy mogą polecić kogoś sprawdzonego, a wręcz mam trochę znajomych niezadowolonych z ekip jakie mieli. Czy warto zamówić kilka firm na bezpłatną wycenę, skoro ostateczne koszty i tak zawsze mogą sobie zawyżyć, bo wycena jest zwykle orientacyjna? 2. Z jakim wyprzedzeniem w warunkach warszawskich szukać ekipy? Czy jest mała/szansa znaleźć dobrą i nieprzesadnie drogą firmę jeszcze na okres wakacji? W mojej dzielnicy (Żoliborz) dużo się wykańcza w okolicach Rydygiera, ale czy ekipa od wykończeń mieszkań deweloperskich będzie chciała grzebać w lokalu, gdzie też trochę trzeba "usunąć" zanim się "stworzy"? Nie wpuszczę żadnej ekipy na gębę jeśli nie zobaczę zdjęć (a najchętniej lokalu) gdzie będę mógł pokazać, co i u mnie podobałoby się. 3. Zakres prac - przedstawiam poniżej. Czy warto szukać ekipy do wszystkiego czy rozbić jakoś te zadania? *mieszkanie 3 pokoje+łazienka z wc+kuchnia - 56 mkw (pokoje około 20mkw, 10mkw, 9mkw, kuchnia 7mkw, łazienka 5mkw, przedpokój), wys.2,5m- usunięcie podłóg (prl-owskie parkiety w pokojach - być może jest tam subit do usunięcia, gres w łazience, kuchnia-wykładzina) + nowe wylewki (nie znam się?), wyłożenie deski barlinieckiej w 3 pokojach i połowie przedpokoju (połowa od strony drzwi wejściowych - gres + wyłożenie gresu w łazience i kuchni- nowy wygląd wszystkich ścian (obecnie wizualnie są "krzywe") i sufitów z nowymi punktami elektrycznymi- nowa elektryka z nowymi kablami wraz z gniazdkami itd. w całym mieszkaniu + usunięcie rury z gazem w lokalu (rezygnacja na rzecz indukcji) + "przewieszenie" licznika z przedpokoju na korytarz- poszerzenie dwóch otworów drzwi wewnętrznych (80->100 w ścianie z cegły 6cm oraz 80 -> 120 w ścianie prefabrykowanej 12 cm będącej ścianą działową) - wyłącznie metodą piły (najchętniej piłą wodną ale to podobno mają nieliczne ekipy?), nie wchodzi w grę kucie młotem, bo jak to określiła mi inspektorka nadzoru "zlecą się sąsiedzi"- wyrzucenie starych i wstawienie 4x drzwi wewnętrznych + 1x zewnętrznych- drobne przesunięcia ścianek działowych między przedpokojem a łazienką (powiększenie łazienki, zmniejszenie miejsc na szafy)- podtynkowe podciągnięcie kabla kablówki od wejścia do 2 pokoi oraz kabla antentowego od TV na dach (mieszkanie na ost.piętrze - kabel przez okno i po elewacji)- wyrzucenie starych i zrobienie nowych parapetów (4 większe + 1 do okna kuchennego) (okna mam nowe)- kuchnia - usunięcie terakoty z kuchni i doprowadzenie kuchni do stanu umożliwiającego wstawienie nowych mebli (czyli podłoga, parapet, zabudowanie rury CO w kartongips, sufit podwieszany w części małej kuchni, zrobienie punktów pod elektrykę i oświetlenie, zrobienie ścian i sufitu, przesunięcie punktów wodnych)- łazienka - powiększenie łazienki, przesunięcie grzejnika na inną ścianę (rury plastikowe), zrobienie nowego prysznica - nie wiem jaka kabina bo nie lubię brodzików, instalacja nowych zlewów, usunięcie starego i zrobienie nowego WC podtynkowego wiszącego, przesunięcie pralki wraz z doprowadzeniem wody i odpływu ścieków pralki wkutego w ścianę, sufit podwieszany w części łazienki)- sufity podwieszane i wiszące kartongipsy na bocznych ścianach - w każdym pomieszczeniu nieduże proste sufity podwieszane w części pomieszczeń - w dużym pokoju nad częścią jadalną z oświetleniem punktowym, w kuchni półmetrowy pasek podwieszany ze światłami, podobnie w przedpokoju, półki z k-g we wnęce w innym pokoju, nieduża zabudowa k-g wokół TV. Na tę chwilę zakładam, że w/w prace wykona jedna firma z pominięciem:- wstawienia drzwi zewnętrznych (to zlecę producentowi drzwi)- zamknięcie gazu zlecę gazowni? lub jakiejś firmie z uprawnieniami- przeniesienie licznika zlecę jakiemuś elektrykowi? (nie wiem...)- meble - komplet Ikea do kuchni + szafy Ikea do pokoi zlecę raczej Ikei- moje największe obawy budzi, czy typowa ekipa będzie w stanie zrobić proste bez skazy sufity podwieszane/ścianki wiszące tak jak im pokażę jak to widzę. Czy lepiej brać specjalną ekipę od takich rzeczy - tylko wówczas kiedy, przerywać remont?A może w ogóle oddzielnie zlecić podłogi, oddzielnie ścianki działowe, oddzielnie elektrykę z tynkami i sufitami? 4. Co z materiałami? Niedaleko mam Leroy Merlin - czy taniej wyjdzie wziąć fachowca by wyliczył ile metrów czego potrzebuje aby mi położyć to i tamto i samemu wybrać w markecie jaka deska barliniecka, jakie WC podtynkowe, jaka umywalka. Czy dobrze myślę, że nie opłaca się kupować "u ekipy" np. podłóg i jest to okazja do zawyżania ceny remontu?W zasadzie od ekipy poza pracą oczekiwałbym raczej tylko ich materiałów budowlanych, kabli, elementów do sufitów podwieszanych, farb, drobnego oświetlenia.Gniazdka itd., gres, deskę barliniecką, WC, stelaż pod WC, umywalkę do łazienki, kupiłbym raczej w markecie sam lub tylko pod konsultacją z ekipą. 5. Niby ekipy spoza W-wy są tańsze, ale boję się, że jak coś popęka po miesiącu, trzeba będzie zawiesić remont na czas innych wymyślonych prac, czy reklamować coś, to chyba lepiej mieć ekipę która zawsze może podjechać, poprawić, przerobić coś co sama robiła? Jak sądzicie? Jako, że mieszkanie ma trochę mebli itd. (jest zamieszkałe) niemożliwe jest remontowanie wszystkich pokoi na raz. Jeden z pokoi musi być magazynem mebli plus ew. miejscem trzymania rzeczy "remontowych". Dlatego też większość nowych mebli kupię dopiero po remoncie i potem je z kimś złożę. Czy dobrze myślę, że długi korytarzo-przedpokoj aby wizualnie nie był ciemny i długi, optycznie zmienię poprzez podzielenie go na 2 strefy:od strony wejścia wyłożenie tej połowy gresem białym połyskowym + sufit podwieszany + inne kolory ścian. A drugą połowę, od strony wejścia do pokoju(salonu) i kuchni, dam deskę barliniecką, bez obniżenia sufitu, inne kolory ścian? Wydaje mi się, że przy samym wejściu sprawdzi się gres bo w zimie zabłocone buty itp. to chyba lepiej nie mieć drewna? Jaki może być zupełnie orientacyjny koszt moich prac? Wiem, że wiele pytań. Za wszelkie opinie będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts