mumin 27.05.2004 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Witam Rozbudowuję dom, którego jestem współwłaścicielem w 1/2. Jestem inwestorem rozbudowy i chciałbym mieć możliwość skorzystać w 100% z ulgi remontowej. Podobno jak się ma 1/2 współwłasności to można odliczyć tylko 50% wydatków na remont domu. Wszystko jest legal, z pozwoleniem na budowę wydanym na mnie. Nawet w projekcie jest napisane, że w wyniku rozbudowy powstanie samodzielne mieszkanie, tzn. kuchnia, łazienka, pokoje.Czy ktoś mógłby mnie oświecić, jak ugyźć ten temat?Myślę, że w tej sytuacji jest trochę ludzi może im też się to przyda. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.05.2004 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Przysluguje Ci do wykorzystania caly limit ulgi remontowej niezaleznie w jakiej czesci jestes wlascicielem budynku. Nie musisz rowniez posiadac do tego celu pozwolenia na budowe.Remont w samej definicji wiaze sie z przywracaniem stanu pierwotnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mumin 28.05.2004 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Dzięki pitbull To nie jest właściwie remont, ale nadbudowa poddasza mieszkalnego oraz dobudowa przedsionka, stąd było konieczne pozwolenie na budowę. Chcę skorzystać z ulgi remontowej, ponieważ koszt inwestycji to ok. 40 tys. nie tak duży, jak przy budowie od zera. A ulgę budowlaną chcę zachować na ewentualną przyszłą budowę nowego domu. Miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 28.05.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Otóż to. Ulga remontowa przysługuje "na człowieka" a nie na dom/mieszkanie. Swoją drogą Pani w skarbowym też usiłowała mi wmówić przy kontroli, że jak jestem właścicielką 1/4 domu, to mogę odliczyć tylko wartość 1/4 faktur. Upierałam się, że Pani ma mi podać przepis i... odpuściła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 28.05.2004 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Obawiam sie ze nie ma juz zadnych ulg budowlanych - teraz a tym bardziej w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mumin 28.05.2004 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2004 Oczywiście, nie ma ulgi budowlanej w takim kształcie jak kiedyś, ale jest ulga odsetkowa. To miałem na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts