Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pod przepływowy ogrzewacz wody

Recommended Posts

Cześć,

Od jakiegoś czasu współużytkuję z rodziną stary drewniany dom jako domek letniskowy. W najbliższy weekend planuję podłączyć przepływowy ogrzewacz wody Dafi 3,7 kW

W pomieszczeniu, w którym to ma być zamontowane jest jeszcze stara aluminiowa instalacja. Planuję podciągnąć osobną linię od skrzynki na piętrze do podgrzewacza.

Kable do skrzynki były wymienione w zeszłym roku (5x pojedynczy kabel 2,5 w rurce pvc). Chcę puścić 3x2.5 w listwie kablowej i podłączyć pod bezpiecznik 16A. Wychodzi mi że 16A będzie na styk dla tego podgrzewacza.

Będzię ok? Czy bezpiecznik to udźwignie czy czeka mnie wymiana? Czy kabel 2,5 nie będzie za cienki na taką moc? Mam nadzieję że nie, bo wiązało by to się również z wymianą instalacji przed skrzynką.

EDIT: Zapomniałem dodać, podgrzewacz oczywiście na jedną fazę 230V

Edytowane przez Luceek

Prawdopodobnie ma. To najmniejszy dafi, ma 3.7kW, bo to pozwala jeszcze podpiąć go pod normalną instalację na osprzęcie 16A. Ten 4kW już jest bez wtyczki i wymaga 20A. .

Za dużo ciepłej wpdy to z niego mieć nie będziesz, do umywaki starczy, do zlewu - komfortu nie będzie.

Jakie masz zabezpieczenie przed licznikiem. 5*2.5 sugeruję że masz tam 3*16A? A to oznacza, że ten podgrzewacz zajmuje ci całą fazę - zwróć na to uwagę.

Nie mam pewności co do bezpieczników, ale najprawdopodobniej jest to 16A. Skrzynkę na piętrze(poddaszu) zakładał prawdziwy elektryk. Ja teraz stopniowo wymieniam stare kable i podpinam się pod bezpieczniki. Zdaję sobie sprawę że to zajmie całą fazę. Na tym bezpieczniku nie planuję podłączać żadnych innych odbiorników. Moje wątpliwości budziła grubość kabli, ale skoro to jest standard dla 16A i takie właśnie zabezpieczenie sugeruje producent to powinny chyba wystarczyć.

Co do wydajności, to dużo nie oczekuję, to ma służyć głównie do mycia zębów rano i wieczorem więc będzie ok :)

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.