MRos 25.06.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2014 Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum. Mam problem dotyczący rodzaju folii jaką zastosować podczas ocieplania stropu.Moja budowa polega na nadbudowie budynku parterowego. Na wieńcach wykonano drewniany stropodach. Nie będę miał skosów w pomieszczeniach na piętrze. Dach pokryty jest płytami OSB o grubości 18 mm, płyty pokryto papą asfaltową na którą położono papę termozgrzewalną. Krokwie mają wysokość 16 cm. Pomiędzy krokwiami ułożyłem 10 cm wełny SCHWENK osadzonej na kratownicy wykonanej ze sznurka polipropylenowego, także pomiędzy płytą OSB a wełną pozostała przestrzeń 5 cm. W chwili obecnej pomiędzy belkami stanowiącymi strop chcę położyć co najmniej 15 cm wełny (także na sznurek). Sufit (z płyt GK na stelażu) obniżony będzie o 10 cm. Problem dotyczy jaką folię zastosować i gdzie. Do stelaża na całej powierzchni domu chcę zastosować folię paroprzepuszczalną ( żółtą). Czy powinienem w którymś z pomieszczeń zastosować membranę paroizolacyjną (chodzi o kuchnię oraz łazienkę)? Poddasze będzie nieużytkowe. Jako wentylację poddasza w jednej ze ścian wyprowadziłem rurę PCV o średnicy 15 cm. Większość prac wykonuję sam także chciałbym zasięgnąć bardziej doświadczonych użytkowników forum.Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 26.06.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Zle sie do tego zabrales. Trzeba byla najpierw poczytac pozniej robic.Skoro stryszek bedzie nieuzytkowy to wyciagnij to welne z miedzykrokwi.I wykorzystaj ja do ocieplenia stropu. Dodatkowo to co chcesz wlozyc miedzy belki.Folie paroizolacyjna (isover np.) przyklejasz tasma dwustronna ktora przyklejona jest do profili.Paroizolacja ma byc wykonana jak najlepiej jak najszczelniej potrafisz.W zadnych pomieszczeniach nie stosujesz membrany dachowej. Tylko paroizolacja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRos 26.06.2014 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Skoro stryszek bedzie nieuzytkowy to wyciagnij to welne z miedzykrokwi. I wykorzystaj ja do ocieplenia stropu. Dodatkowo to co chcesz wlozyc miedzy belki. Folie paroizolacyjna (isover np.) przyklejasz tasma dwustronna ktora przyklejona jest do profili. Czy mogę prosić o wyjaśnienie dlaczego powinienem zdemontować tę wełnę z krokwi i ułożyć ją razem z tą na stropie? Czy chodzi o to, że jedna warstwa wełny o grubości min 25 cm będzie miała lepsze właściwości niż dwie warstwy - 10 cm krokwie + 15 cm belki stropowe? A może chodzi o cyrkulację powietrza na poddaszu? Gdy ocieplałem dach nie miałem innej możliwości i musiałem ułożyć te 10 cm wełny pomiędzy krokwie. Teraz owszem mogę ją zdemontować i ułożyć w całości na stropie. Pozostaje kwestia czy jest sens wykonania kratownicy ze sznurka czy mogę wełnę rozłożyć bezpośrednio na stelażu? Co do folii paroizolacyjnej mając na uwadze isover czy chodzi o rodzaj "stopair"? Dziękuję za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 26.06.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Czy mogę prosić o wyjaśnienie dlaczego powinienem zdemontować tę wełnę z krokwi i ułożyć ją razem z tą na stropie? Czy chodzi o to, że jedna warstwa wełny o grubości min 25 cm będzie miała lepsze właściwości niż dwie warstwy - 10 cm krokwie + 15 cm belki stropowe? A może chodzi o cyrkulację powietrza na poddaszu? Gdy ocieplałem dach nie miałem innej możliwości i musiałem ułożyć te 10 cm wełny pomiędzy krokwie. Teraz owszem mogę ją zdemontować i ułożyć w całości na stropie. Pozostaje kwestia czy jest sens wykonania kratownicy ze sznurka czy mogę wełnę rozłożyć bezpośrednio na stelażu? Co do folii paroizolacyjnej mając na uwadze isover czy chodzi o rodzaj "stopair"? Dziękuję za pomoc! O to chodzi, że wstawiając 15 między belki będziesz grzał strych nieużytkowy, a strych będzie grzał Panu Bogu chmurki, bo te 10 cm to też żadna termoizolacja. Nie wiem czy możesz obiżyć aż tak sufit, tj od belek 25cm izolacja, 3 profil i płyta ? Raczej wątpie. Czyli zostaje między belki pod i nad belki. 25 cm wełny to mało. Tak o tej paroizolacji myślałem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts