Luceek 26.06.2014 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Dom jest stary (ok 70 lat) i drewniany - tyle wiem na pewno. Co do technologii to wiem o wiele mniej. Ściany wewnętrzne to jakby szkielet z belek, obity dechami a w środku wióry. Na zewnątrz ocieplenie jakimś "czymś" co wygląda jak szmata namoczona w smole, obłożone płytami azbestowymi. Tego na razie ruszał nie będę bo dom jest użytkowany jako letniskowy. Na tę chwilę chcę coś zrobić z wnętrzem bo jest ciemne i brudne. Chcę jednocześnie zachować drewniany charakter wnętrza więc jestem przeciwny płycie gipsowo-kartonowej. Zastanawiam się nad możliwością uzyskania efektu farby kredowej/kokosowej do drewna. Te farby stosowane są do amatorskiej renowacji mebli i są strasznie drogie (np Annie Sloan). Chodzi o to, aby wyraźnie widoczna była faktura drewna. Wymyśliłem, że pomaluję surowe deski białą akrylówką do ścian a później pociągnę szlifierką. A może lepiej będzie najpierw wyszlifować a pomalować lekko rozwodnioną farbą. Będę wdzięczny za wszystkie sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tarastudio 01.07.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Skontaktuj sie z moim znajomym zajmującym sie chemia do drewna powinien coś ci doradzić 663752725 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts