Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

impregnacja/lakierowanie drzwi/futryn po opaleniu z farby olejnej

purflux

Recommended Posts

Witam!

Mam nadzieję że dobry wybrałem dział.

Proszę o pomoc - czym pomalować drzwi i futrynę wewnętrzną po opaleniu z farby olejnej ?

Aktualnie całość już mam opaloną, pozostaje oczyszczenie miejsc trudno dostępnych oraz przygotowanie powierzchni pod lakier.

Teraz nie wiem czy lakierobejca czy sam lakier i jaki.

Chcę zostawić taki kolor naturalny drewna jak jest ewentualnie delikatnie przyciemnić.

Drewno w nielicznych miejscach posiada malutkie dziurki od korników? Coś z tym robić ?

Czasu mam dużo bo robię dla siebie i u siebie więc staram się wszystko robić ostrożnie i z głową.

Ile mniej więcej litrów muszę liczyć na jedne drzwi i futrynę ? ( kamienica szerokie futryny ).

Malować pędzlem czy wałkiem ?

Może ktoś ma pomysł co zrobić z metalowymi zawiasami, klamkami , zamkami, żeby wyglądało to sensownie ?

Znalazłem fajną stronę z poradami:

http://poradnik.renowacja-antykow.pl/

ale za wszystkie porady tu na forum będę wdzięczny.

Edytowane przez purflux

Zależy jakie masz przeznaczenie tych drzwi i czy chcesz to zrobić porządnie raz na powiedzmy 10 lat czy są to drzwi raczej do pomieszczenia gospodarczego.

Jeśli chcesz zrobić to solidnie to na gołe drewno nałóż impregnat w wybranym kolorze, po wyschnięciu jeszcze raz i jak będziesz zadowolony z koloru to maluj lakierem. Ale polecam lakiery dobrej jakości (wodne) bo są po prostu najlepsze.

D20140628_200915.jpg20140628_200926.jpg

Drzwi mniej więcej wyglądają tak jak na fotkach.

Lepsza od opalarki okazała się cyklina ( zdzierak ) za 13zl :)

http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/41/47/13/72/4147137221

Po opaleniu zostawało pełno jakby wtopionej farby w drewno która nie schodziła szpachelka.

Musiałem zdzierać ta cyklina, mocno dociskając.

Ale zastanawiam się poważnie nad kupnem szlifierki, żeby wszystko pociągnąć maszynowo, bo ręcznie to średnio wyszło co widać na fotce z lampą błyskową.

Myślę nad szlifierką taśmową bo oscylacyjna lub heblarka (strug) raczej się do tego nie nada ?

Generalnie nie spodziewałem się takiej ilości pracy przy zdzieraniu farby, ale skoro już zacząłem ... a czekają mnie jeszcze 3 komplety ( drzwi i futryny ).

Edytowane przez purflux