Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oczyszczalnia bilogiczna MBOS 6

Zbyszek i Aneta

Recommended Posts

Witam prześledziłem wasze wypoiwedzi na temat oczyszczalni przydomowych i zmieniłem zdanie tzn wybór z oczyszczalni ekologicznej jaką miałem montować na oczyszcalnie biologiczną. Jestem po rozmowie z przedstawicielem miejscowej firmy i poleca mi oczyszczalnie MBOŚ - 6 firmy Frukko czy ktoś może doradzić poradzić czy ta oczyszczalnia jest godna uwagi i czy ktoś juz ma doświadczenie z tą właśnie oczyszczalnią. Dodam że moja rodzina liczy 4 osby lecz wolę brac pod uwagę oczyszczalnie przewidziane na 6 osobową rodzine kto wie co przyszłość przyniesie. A i jeszcze zaznaczam że ze względu na bliskość granicy sąsiada od miejsca przewidzianego na montaż oczyszczalni ( wymagana odległość 2 m od granicy według przepisów ) jestem ograniczony wielkością takiej oczyszczalni bo miejsca mam tam na styk. Edytowane przez Zbyszek i Aneta

Witam prześledziłem wasze wypoiwedzi na temat oczyszczalni przydomowych i zmieniłem zdanie tzn wybór z oczyszczalni ekologicznej jaką miałem montować na oczyszcalnie biologiczną. Jestem po rozmowie z przedstawicielem miejscowej firmy i poleca mi oczyszczalnie MBOŚ - 6 firmy Frukko czy ktoś może doradzić poradzić czy ta oczyszczalnia jest godna uwagi i czy ktoś juz ma doświadczenie z tą właśnie oczyszczalnią. Dodam że moja rodzina liczy 4 osby lecz wolę brac pod uwagę oczyszczalnie przewidziane na 6 osobową rodzine kto wie co przyszłość przyniesie. A i jeszcze zaznaczam że ze względu na bliskość granicy sąsiada od miejsca przewidzianego na montaż oczyszczalni ( wymagana odległość 2 m od granicy według przepisów ) jestem ograniczony wielkością takiej oczyszczalni bo miejsca mam tam na styk.

Jedyną opinię o tej oczyszczalni masz tutaj:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?134299-Pomocy-Jaka-oczyszczalnie-biologiczna-wybra%C4%87&p=5933184&viewfull=1#post5933184

Jak zauważył Wojski, chyba niezbyt wiarygodna :p

Opis oczyszczalni, nawet na tle innych rozwiązań budżetowych, jest wyjątkowo marny. Zgodnie z danymi na stronie, ma całkowitą objętość 2,7 m3, i to jest podzielone na 4 strefy funkcjonalne, w dodatku zbiornik ma układ pionowy, co doskonale utrudnia osiadanie zawiesiny. Jak dla 6 osób, to na moje oko o połowę za mało.

Producent chwali się, że posiada certyfikat CE - poproś o niego i podziel się z nami. Na stronie jest kilka wyjątkowo pokrętnych sformułowań: w jednym miejscu, że jest zgodna z normą 12566-3, a dalej, że "posiada normę" (tę samą); że posiada znak CE i certyfikat CE, ale nie podają, kto go wydał i jaki ma numer (podany numer 7535500481/2011 w wyszukiwarce daje tylko rezultat = 3747140.96519 :p ).

Ale żeby się nie czepiać przejęzyczeń - najbardziej niewiarygodne są podawane przez samego producenta wyniki oczyszczania.

Po pierwsze parametry ścieków surowych są takie, jakby byli podłączeni do jakiegoś zakładu przemysłowego. Gdyby z takich ścieków surowych otrzymywali takie wyniki, jak deklarują, to powinni dostać Nobla. Raczej im to nie grozi, bo proste mnożenie i dzielenie wartości w tabelkach poniżej pokazuje, że te liczby są wyssane z palca.

Nie widziałem tej oczyszczalni w działaniu. Ale jeżeli chcesz przeczytać moją radę, to poproś przedstawiciela firmy o instrukcję obsługi oraz o jak największą ilość referencji, a następnie zadzwoń lub pojedź na kilka z nich. Dowiedz się, jak się oczyszczalnie sprawują w warunkach polowych.

Hmm bardzo dziękuje za naprawde szczegułową wypowiedź i w dodatku fochowo napisaną. Rozmawiałem jeszcze tel z przedstawicielem producenta oraz z dysrybutorem na moim terenie i oboje mnie zaręczali o niezawodności tych oczyszczalni. Widzę że zwróciłes uwagą na szczeguły których ja nawet nie widziałem a mianowicie budowe tzn wielkośc zbiornika dla mnie taka wielkość zbiornika przemawiała na plus ze wzglądu na ograniczone miejsce na montaż oczyszczalni a jak napisałeś ta wielkość może przyspożyć problemów w czasie eksploatacji . Dalej certyfikaty o tym też mnie zaręczali obaj Panowie że takowe są i oczyszczalnia spełnia wszystkie normy unijne dla mnie takie zaręczenia były wystarczające nie myślałem że mogą być "podejrzane" te certyfikaty chyba jestem zbyt łatwowierny ale też ograniczony czasowo. Posumowując jestem nadal w punkcie wyjscia a już myślałem że mój wybór tej oczyszczalni był trafiony chciałem tylko potwierdzenia osby która się zna na rzeczy. Czy w takim wypadku mogę liczyć na wasze prpozycję bowiem towar sprawdzony w praktyce jest najlepszym zapewnieniem.

Rozmawiałem jeszcze tel z przedstawicielem producenta oraz z dysrybutorem na moim terenie i oboje mnie zaręczali o niezawodności tych oczyszczalni. .....

Dalej certyfikaty o tym też mnie zaręczali obaj Panowie że takowe są i oczyszczalnia spełnia wszystkie normy unijne dla mnie takie zaręczenia były wystarczające nie myślałem że mogą być "podejrzane" te certyfikaty chyba jestem zbyt łatwowierny ale też ograniczony czasowo.

Trudno się spodziewać, żeby się zachowywali inaczej. Handlowcy wiedzą, co klient chce usłyszeć i mówią to - "wszystko będzie w porządku, będzie pan zadowolony".

Widzę że zwróciłes uwagą na szczeguły których ja nawet nie widziałem a mianowicie budowe tzn wielkośc zbiornika dla mnie taka wielkość zbiornika przemawiała na plus ze wzglądu na ograniczone miejsce na montaż oczyszczalni a jak napisałeś ta wielkość może przyspożyć problemów w czasie eksploatacji

Może, ale nie musi. Dlatego nie ogranicz się do słodkich uśmiechów panów sprzedawców, tylko sprawdź w terenie. Certyfikat CE jest ważnym dokumentem, ale nie powoduje, że oczyszczalnia działa dobrze albo źle. Podejrzane, że mówią, że jest, ale go nie pokazują.

Posumowując jestem nadal w punkcie wyjscia a już myślałem że mój wybór tej oczyszczalni był trafiony chciałem tylko potwierdzenia osby która się zna na rzeczy. Czy w takim wypadku mogę liczyć na wasze prpozycję bowiem towar sprawdzony w praktyce jest najlepszym zapewnieniem.

Tu jest kilka podpowiedzi: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179767-Oczyszalnia-biologiczna-ranking

• 1 month później...
Witam jakiś czas się nie odzywałem i nadal szukam oczyszczalni do swojego domu i nadal nie mam pojęcia co wybrać a ostatnio trafiła się taka "okazja" kupna oczyszczalni firmy Delfin Pro 6. Oczywiście nic nie ma w internecie na temat tej oczyszczalni tzn jak się sprawdza w praktyce tylko opis producenta. Mam możliwość odkupienia po okazjonalnej cenie nowej oczyszczalni aczkolwiek mającej już 3 lata poprostu ktoś kupił i pociągneli w międzyczasie kanalizację i ma na zbyciu. Czy ta oczyszczalnie jest wam znana i czy moje niewygórowane oczekiwania spełnia czyli obsługa 4 osób z zapasem do 6. Proszę o jakiekolwiek odpowiedzi za które z góry dziękuję. Pozdrawiam

• 2 years później...

Witam wszystkich,

Co prawda jestem nowy, ale zapewniam, że nie jestem sprzedawcą, producentem itd. Odświeżam temat, bo sam natknąłem się na tą oczyszczalnię i prawie byłem gotowy ją nabyć, ale... sprawdź co kupujesz zadziałało :). Dostałem dokumentu od producenta, gdzie sprawdziłem, że powołują się raport z badań 753501267/1/2016. Trochę szukałem ,ale znalazłem Instytut Badań i Certyfikacji o numerze jednostki notyfikowanej 1488 http://www.itczlin.cz/pl/databaze-certifikatu-vyrobku-2.php?hledat=1. Tam znalazłem po nazwie producenta i numerze normy 6 certyfikatów, z czego trzy były z 2011 i dotyczyły normy EN 12566-3 a pozostałe trzy z 2016 dotyczące normy EN 12566-3:2005+A2:2013. Nie znalazłem wiele więcej o tej oczyszczalni poza tym, co tutaj (nie licząc opisów producenta i handlowców). Załączam otrzymaną deklarację producenta i moje pytanie brzmi: Czy w związku ze znalezieniem takiego certyfikatu na stronie jednostki notyfikowanej można uznać tą dokumentację za wiarygodną? Deklaracja.jpg

Dodatkowo znalazłem też wczoraj sentencję wyroku odwoławczego w sprawie wykonawcy, który do przetargu stanął z oczyszczalnią MBOŚ (nie było podanej pełnej nazwy) i tam była informacja, że gmina weryfikując dokumentację stwierdziła brak zgodności z normą i brak CE. Były też dodatkowe informacje sugerujące, że certyfikacja produktu była w trakcie a sam wyrok był z 2011 roku. Znaleziony pierwszy certyfikat jest właśnie z 2011 roku, więc jest szansa, że obecnie certyfikaty są prawidłowe. Nie ma tak naprawdę żadnych wiarygodnych opinii (w tym negatywnych), ale z rozmowy z producentem wnioskuję, że się sprzedają (już nie będę się rozpisywał skąd te wnioski ewentualnie na priva). Byłbym skłonny nawet zaryzykować żeby sprawdzić jako to wygląda w praktyce, ale potem naprawić ewentualne szkody, to już nie byłoby tak fajnie. Co o tym, myślicie. Oczywiście w wątku o oczyszczalniach nie ma żadnej wzmianki o tych MBOŚach.

Nie znalazłem też nigdzie potwierdzenia znaku CE i nie bardzo wiem od czego ewentualnie zacząć poszukiwania, żeby potwierdzić czy go posiadają.

I jeszcze jedno. Dzwoniąc tam dostałem informację, że nie ma potrzeby stosowania żadnych bakterii, bo one mają się same namnażać i wsypanie tam bakterii może nawet zaszkodzić. Ponieważ temat nie został jeszcze przeze mnie do końca zgłębiony, to pytanie, czy faktycznie tak jest?

Edytowane przez Święty Mikołaj
dopisek

Ja akurat się z oczyszczalnią DELFIN PRO 6 spotkałem i mam swoją jedną zasadniczą uwagę na jej temat. Słaba, a może wręcz żadna możliwość serwisu, czy obsługi. Chodzi mi tu o sam zbiornik, który ma jednej wspólny właz na wszystkie komory. Jest to problem, bo jest mało miejsca i dostępu do każdej komory. W kwestii przedłużania tego włazu, to też nie jest to bajka, bo ciężko jakoś uszczelnić nadbudowy.

Nie komentuję innych kwestii odnośnie działania tej oczyszczalni, aby ktoś nie pomyślał, że to jakaś antyreklama.

Montuję po prostu inne.

Edytowane przez WojtekINST