Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolektory - dofinansowanie, montaż

Darecki 1976

Recommended Posts

U mnie w gminie w ramach dofinansowania zaczęli montować kolektory słoneczne. W moim przypadku wyszło, że muszę dołożyć 6000 zł do instalacji.

Zdecydować się jak myślicie?

Nawet już wstępny projekt zrobili, jedyne co mnie martwi to że rurki od kolektora na dachu pójdą wzdłuż elewacji do pomieszczenia z zasobnikiem. Mam w łazience dwa piony kominowe, jeden wentylacja drugi spaliny z piecyka gazowego chciałem żeby puścili rurki wentylacją ale się nie zgodzili (gdybym miał trzeci pion nie byłoby problemu).

Płaskie kolektory Viessmanna co do zasady są sporo większe aniżeli typowy Hewalex czy Watt, więc 4+500 spokojnie da radę tak jak pisze RAPczyn nawet dla 7 czy 8 osób. Z tego co widziałem na tej stronie to w zbiorniku anoda tytanowa oraz gwarancja na wszystko 10 lat (chociaż Viessmann daje normalnie 2 lata gwarancji). Wg mnie warto bo taka instalacja na wolnym rynku kosztowałaby pewnie sporo powyżej 15 tys zł. Jedyny minus jaki zauważyłem tak na szybko to to, że przez kilka lat właścicielem instalacji będzie gmina, ale to chyba nie powinien być duży problem.

• 1 month później...
Moim zdaniem Polska jest "pustynia" jeśli chodzi o wykorzystanie energii słońca.

Jeszcze parę lat i to się zmieni:) nowe budynki już będą budować z solarami. Też się zastanawiam bo jak jest szansa dofinansowania to czemu nie skorzystać a potem się zaoszczędzi trochę na gazie. Ma ktoś może doświadczenie z firmą Buderus? Warto brać od nich kolektory?

• 2 weeks później...
Płaskie kolektory Viessmanna co do zasady są sporo większe aniżeli typowy Hewalex czy Watt, więc 4+500 spokojnie da radę tak jak pisze RAPczyn nawet dla 7 czy 8 osób. Z tego co widziałem na tej stronie to w zbiorniku anoda tytanowa oraz gwarancja na wszystko 10 lat (chociaż Viessmann daje normalnie 2 lata gwarancji). Wg mnie warto bo taka instalacja na wolnym rynku kosztowałaby pewnie sporo powyżej 15 tys zł. Jedyny minus jaki zauważyłem tak na szybko to to, że przez kilka lat właścicielem instalacji będzie gmina, ale to chyba nie powinien być duży problem.

Bo w u nas głupio się przyjęło liczyć sztuki kolektorów na 100l wody niezależnie od producenta. A tu rozpiętość jest ogromna od 1m2 powierzchni czynnej do 3 albo i więcej na jeden kolektor. Jeden kupi 3 kolektory te najmniejsze i nie zagrzeje 300l wody a drugiemu 2 największe zagotują zbiornik. W Hewalexie kolektor ma 1,8m2 i tutaj sztuka pasuje do 100l wody. Viessmanna ma 2,5m2 i tutaj bardziej pasuje do ok 150l.