Darecki 1976 26.06.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 U mnie w gminie w ramach dofinansowania zaczęli montować kolektory słoneczne. W moim przypadku wyszło, że muszę dołożyć 6000 zł do instalacji. Zdecydować się jak myślicie?Nawet już wstępny projekt zrobili, jedyne co mnie martwi to że rurki od kolektora na dachu pójdą wzdłuż elewacji do pomieszczenia z zasobnikiem. Mam w łazience dwa piony kominowe, jeden wentylacja drugi spaliny z piecyka gazowego chciałem żeby puścili rurki wentylacją ale się nie zgodzili (gdybym miał trzeci pion nie byłoby problemu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszzakopane 26.06.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 A ile panel jakie,i jaki producent, jaki zbiornik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darecki 1976 26.06.2014 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 zasobnik 500l viessman, 4 panele poniżej link do programu w mojej gminie. http://www.niepolomicesolary.eu/pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 26.06.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 4 panele do zasobnika 500l trochę mało, ale za 6k pln ujdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 27.06.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 No zbiornik mógłby mieć 600l (jeśli w pakietach są kolektory SV1 lub SV2) ale 500l też da radę zabezpieczyć instalację przed stanami stagnacji zwłaszcza jeśli korzystać z ciepłej wody będzie 6-7 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 27.06.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 witam rozmawiałem dziś z przedstawicielem jednego z największych producentów kolektorów w Polsce - sprzedaż kolektorów już znacznie spadłaskończyły się dotacje (oczywiście nie wszędzie i wszystkie) - rynek sprzedaży solaró zaczął pikować w dół pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.06.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Rynek także pomału się nasyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 28.06.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Moim zdaniem Polska jest "pustynia" jeśli chodzi o wykorzystanie energii słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
red1980 28.06.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Płaskie kolektory Viessmanna co do zasady są sporo większe aniżeli typowy Hewalex czy Watt, więc 4+500 spokojnie da radę tak jak pisze RAPczyn nawet dla 7 czy 8 osób. Z tego co widziałem na tej stronie to w zbiorniku anoda tytanowa oraz gwarancja na wszystko 10 lat (chociaż Viessmann daje normalnie 2 lata gwarancji). Wg mnie warto bo taka instalacja na wolnym rynku kosztowałaby pewnie sporo powyżej 15 tys zł. Jedyny minus jaki zauważyłem tak na szybko to to, że przez kilka lat właścicielem instalacji będzie gmina, ale to chyba nie powinien być duży problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konking 28.07.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Moim zdaniem Polska jest "pustynia" jeśli chodzi o wykorzystanie energii słońca. Jeszcze parę lat i to się zmieni:) nowe budynki już będą budować z solarami. Też się zastanawiam bo jak jest szansa dofinansowania to czemu nie skorzystać a potem się zaoszczędzi trochę na gazie. Ma ktoś może doświadczenie z firmą Buderus? Warto brać od nich kolektory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 03.08.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Płaskie, jak płaskie - brak technicznego uzasadnienia do stosowania - natomiast kolektory próżniowe Buderus SKR CPC to bardzo dobry produkt OEM pochodzący z niemieckiej fabryki Ritter Solar. Ceny pakietów Diamant+ są podobne do cen AquaPakietów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 12.08.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 - natomiast kolektory próżniowe Buderus SKR CPC to bardzo dobry produkt OEM pochodzący z niemieckiej fabryki Ritter Solar. Ceny pakietów Diamant+ są podobne do cen AquaPakietów. Są również krajowe, sprawniejsze od Buderusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 12.08.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 A "kunkretnie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.08.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 Witoldowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 14.08.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Z tymi kolektorami to mam dylemat, co strona w necie to inne dane dotyczące sprawności i współczynników oraz nigdzie nie znalazłem danych IAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.08.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Płaskie kolektory Viessmanna co do zasady są sporo większe aniżeli typowy Hewalex czy Watt, więc 4+500 spokojnie da radę tak jak pisze RAPczyn nawet dla 7 czy 8 osób. Z tego co widziałem na tej stronie to w zbiorniku anoda tytanowa oraz gwarancja na wszystko 10 lat (chociaż Viessmann daje normalnie 2 lata gwarancji). Wg mnie warto bo taka instalacja na wolnym rynku kosztowałaby pewnie sporo powyżej 15 tys zł. Jedyny minus jaki zauważyłem tak na szybko to to, że przez kilka lat właścicielem instalacji będzie gmina, ale to chyba nie powinien być duży problem. Bo w u nas głupio się przyjęło liczyć sztuki kolektorów na 100l wody niezależnie od producenta. A tu rozpiętość jest ogromna od 1m2 powierzchni czynnej do 3 albo i więcej na jeden kolektor. Jeden kupi 3 kolektory te najmniejsze i nie zagrzeje 300l wody a drugiemu 2 największe zagotują zbiornik. W Hewalexie kolektor ma 1,8m2 i tutaj sztuka pasuje do 100l wody. Viessmanna ma 2,5m2 i tutaj bardziej pasuje do ok 150l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 16.08.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Z tymi kolektorami to mam dylemat, co strona w necie to inne dane dotyczące sprawności i współczynników oraz nigdzie nie znalazłem danych IAM. Wystarczy zapytać A jakie dane Cię interesują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 16.08.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Witoldowe dla kolektorów próżniowych sprawnośc w stosunku do powierzchni absorbera to 89%. Raport z badań, sprubuj znaleść lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 16.08.2014 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 przeca się nie czepiam, tylko z szerokim uśmiechem promuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 16.08.2014 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 przeca się nie czepiam, tylko z szerokim uśmiechem promuję Ups, to wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts