Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze Kotła oraz rozwiązania instalacji.PILNE

wąsu

Recommended Posts

Witam.

Dom 90 m2 po podłogach.

parter 45m2 w całości podłogówka(40 m2 w 4 pęplach)

piętro 6m2 podłogówki w łazience oraz 3 grzejniki w sypialenkach.

Każda łazienka a są 2 dodatkowo grzejnik na ręczniki.

Parter oraz łazienka u góry w płytkach a pokoje na stropie drewnianym więc odpada podłogówka na całości.

Piec w łazience na parterze a pod nim rozdzielacz (1 lub 2).punkty poboru wody oddalone od pieca max 2 m.

Myślałem o takim rozwiązaniu

Kocioł gazowy immergas victrix 2 26 2i moc CO od 3kW(dwu funkcyjny) lub Victrix zeus superior 26 moc CO od 4.7KW z wbudowanym zasobnikiem wody oraz elektroniczną pompą.

Rozdzielacz TECE 2W1 5P/3G (5 stref podłogowych oraz 3 grzejnikowe)

http://www.tukado.pl/produkt-21-TECE_Rozdzielacz_%E2%80%9E2_w_1_dwuparametrowy_5P_3G-13432089678171-13292110672426.html

Grzejniki w pokojach aluminiowe KFA 500

Chcę zastosować siłowniki termoelektryczne aby sterować strefami w celu zaoszczędzenia na gazie.

Na pewno o czymś zapomniałem ale proszę o informację

Czy takie piece mogą być zastosowane do moich celów (ewentualnie jaki polecacie kocioł)

Co ewentualnie dokupić do tych kociołków aby wszystko chodziło jak trzeba.

Czy rozdzielacz zda egzamin i ewentualnie jakie zastosować siłowniki,termostaty itd aby to chodziło jak trzeba.

Liczę że osoby które maja pojęcie o mieszanym ogrzewaniu doradzą laikowi.

Witam.

Dom 90 m2 po podłogach.

parter 45m2 w całości podłogówka(40 m2 w 4 pęplach)

piętro 6m2 podłogówki w łazience oraz 3 grzejniki w sypialenkach.

Każda łazienka a są 2 dodatkowo grzejnik na ręczniki.

Parter oraz łazienka u góry w płytkach a pokoje na stropie drewnianym więc odpada podłogówka na całości.

Piec w łazience na parterze a pod nim rozdzielacz (1 lub 2).punkty poboru wody oddalone od pieca max 2 m.

Myślałem o takim rozwiązaniu

Kocioł gazowy immergas victrix 2 26 2i moc CO od 3kW(dwu funkcyjny) lub Victrix zeus superior 26 moc CO od 4.7KW z wbudowanym zasobnikiem wody oraz elektroniczną pompą.

Rozdzielacz TECE 2W1 5P/3G (5 stref podłogowych oraz 3 grzejnikowe)

http://www.tukado.pl/produkt-21-TECE_Rozdzielacz_%E2%80%9E2_w_1_dwuparametrowy_5P_3G-13432089678171-13292110672426.html

Grzejniki w pokojach aluminiowe KFA 500

Chcę zastosować siłowniki termoelektryczne aby sterować strefami w celu zaoszczędzenia na gazie.

Na pewno o czymś zapomniałem ale proszę o informację

Czy takie piece mogą być zastosowane do moich celów (ewentualnie jaki polecacie kocioł)

Co ewentualnie dokupić do tych kociołków aby wszystko chodziło jak trzeba.

Czy rozdzielacz zda egzamin i ewentualnie jakie zastosować siłowniki,termostaty itd aby to chodziło jak trzeba.

Liczę że osoby które maja pojęcie o mieszanym ogrzewaniu doradzą laikowi.

Jak dla mnie za mocny kocioł.

Nie znam kotłów na gaz , ale bierz jakieś najniższej mocy (sądzę że max 10-15KW) i patrz na jakiej minimalnej mocy potrafi działać. Czym niższa tym lepiej !

Nie kupuj na "zapas" !!!

Z siłownikami daj sobie spokój. Szkoda kasy.

Na grzejniki kupujesz zwykłe głowice termostatyczne , ustawiasz i zapominasz.

Podłogówkę najlepiej sterować sterownikiem pogodowym. Ustawia się krzywą na sterowniku i sterownik dba aby w domu była jednakowa temperatura ...

Dzięki pogodówce zaoszczędzisz , bo dom nie będzie przegrzewany ....

Witam.

Piec ma moc od 3 kw więc myślę że jest to aktualnie jeden z niewielu kociołków od 3kw.

Dlatego górna 26kw bo będzie wda grzana bez zasobnika czyli przepływowo.

Proszę o więcej inf odnośnie rozdzielenia ciepła do co.

Czy zastosować taki rozdzielacz jak pisałem wyżej czy może jakieś inne rozwiązanie.

Chodzi oto aby był ciepło wszędzie i jakoś rozsądnie ekonomicznie.

Dom będzie zamieszkiwany przez turystów w okresach Ferii,wakacji,weekendów

Rozmawiałem z panem od producenta kotła to twierdzi że muszę zastosować sprzęgło oraz dodatkową pompę bo inaczej pompa z pieca nie będzie w stanie zasilić całości.

Proszę osoby będące w temacie o doradztwo

Edytowane przez wąsu
uzyskanie dodatkowych informacji