wąsu 26.06.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Witam.Dom 90 m2 po podłogach.parter 45m2 w całości podłogówka(40 m2 w 4 pęplach)piętro 6m2 podłogówki w łazience oraz 3 grzejniki w sypialenkach.Każda łazienka a są 2 dodatkowo grzejnik na ręczniki.Parter oraz łazienka u góry w płytkach a pokoje na stropie drewnianym więc odpada podłogówka na całości. Piec w łazience na parterze a pod nim rozdzielacz (1 lub 2).punkty poboru wody oddalone od pieca max 2 m. Myślałem o takim rozwiązaniuKocioł gazowy immergas victrix 2 26 2i moc CO od 3kW(dwu funkcyjny) lub Victrix zeus superior 26 moc CO od 4.7KW z wbudowanym zasobnikiem wody oraz elektroniczną pompą.Rozdzielacz TECE 2W1 5P/3G (5 stref podłogowych oraz 3 grzejnikowe)http://www.tukado.pl/produkt-21-TECE_Rozdzielacz_%E2%80%9E2_w_1_dwuparametrowy_5P_3G-13432089678171-13292110672426.html Grzejniki w pokojach aluminiowe KFA 500Chcę zastosować siłowniki termoelektryczne aby sterować strefami w celu zaoszczędzenia na gazie. Na pewno o czymś zapomniałem ale proszę o informację Czy takie piece mogą być zastosowane do moich celów (ewentualnie jaki polecacie kocioł)Co ewentualnie dokupić do tych kociołków aby wszystko chodziło jak trzeba.Czy rozdzielacz zda egzamin i ewentualnie jakie zastosować siłowniki,termostaty itd aby to chodziło jak trzeba. Liczę że osoby które maja pojęcie o mieszanym ogrzewaniu doradzą laikowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 26.06.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Witam. Dom 90 m2 po podłogach. parter 45m2 w całości podłogówka(40 m2 w 4 pęplach) piętro 6m2 podłogówki w łazience oraz 3 grzejniki w sypialenkach. Każda łazienka a są 2 dodatkowo grzejnik na ręczniki. Parter oraz łazienka u góry w płytkach a pokoje na stropie drewnianym więc odpada podłogówka na całości. Piec w łazience na parterze a pod nim rozdzielacz (1 lub 2).punkty poboru wody oddalone od pieca max 2 m. Myślałem o takim rozwiązaniu Kocioł gazowy immergas victrix 2 26 2i moc CO od 3kW(dwu funkcyjny) lub Victrix zeus superior 26 moc CO od 4.7KW z wbudowanym zasobnikiem wody oraz elektroniczną pompą. Rozdzielacz TECE 2W1 5P/3G (5 stref podłogowych oraz 3 grzejnikowe) http://www.tukado.pl/produkt-21-TECE_Rozdzielacz_%E2%80%9E2_w_1_dwuparametrowy_5P_3G-13432089678171-13292110672426.html Grzejniki w pokojach aluminiowe KFA 500 Chcę zastosować siłowniki termoelektryczne aby sterować strefami w celu zaoszczędzenia na gazie. Na pewno o czymś zapomniałem ale proszę o informację Czy takie piece mogą być zastosowane do moich celów (ewentualnie jaki polecacie kocioł) Co ewentualnie dokupić do tych kociołków aby wszystko chodziło jak trzeba. Czy rozdzielacz zda egzamin i ewentualnie jakie zastosować siłowniki,termostaty itd aby to chodziło jak trzeba. Liczę że osoby które maja pojęcie o mieszanym ogrzewaniu doradzą laikowi. Jak dla mnie za mocny kocioł. Nie znam kotłów na gaz , ale bierz jakieś najniższej mocy (sądzę że max 10-15KW) i patrz na jakiej minimalnej mocy potrafi działać. Czym niższa tym lepiej ! Nie kupuj na "zapas" !!! Z siłownikami daj sobie spokój. Szkoda kasy. Na grzejniki kupujesz zwykłe głowice termostatyczne , ustawiasz i zapominasz. Podłogówkę najlepiej sterować sterownikiem pogodowym. Ustawia się krzywą na sterowniku i sterownik dba aby w domu była jednakowa temperatura ... Dzięki pogodówce zaoszczędzisz , bo dom nie będzie przegrzewany .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wąsu 26.06.2014 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Witam.Piec ma moc od 3 kw więc myślę że jest to aktualnie jeden z niewielu kociołków od 3kw.Dlatego górna 26kw bo będzie wda grzana bez zasobnika czyli przepływowo.Proszę o więcej inf odnośnie rozdzielenia ciepła do co.Czy zastosować taki rozdzielacz jak pisałem wyżej czy może jakieś inne rozwiązanie.Chodzi oto aby był ciepło wszędzie i jakoś rozsądnie ekonomicznie.Dom będzie zamieszkiwany przez turystów w okresach Ferii,wakacji,weekendów Rozmawiałem z panem od producenta kotła to twierdzi że muszę zastosować sprzęgło oraz dodatkową pompę bo inaczej pompa z pieca nie będzie w stanie zasilić całości. Proszę osoby będące w temacie o doradztwo Edytowane 27 Czerwca 2014 przez wąsu uzyskanie dodatkowych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts