Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieszczelne okno balkonowe

Recommended Posts

W styczniu tego roku podpisalam akt zakupu mieszkania z rynku pierwotnego. Przed podpisaniem tego aktu, w protokole przekazania mieszkania wytknelam deweloperowi nieszczelność okien, brak uszczelek, pękniętą szybe i brak regulacji okien. PO 2 dniach otrzymałam pismo, ze wszystko zostało naprawione, okna wyregulowane itd. Miesiąc temu wezwałam innego fachowca od okien, ponieważ zauważyłam kałuże wody zbierające się na parapecie. Powiedział mi jednoznacznie, że profil okienny jest wygięty (nieszczelność uszczelki miedzy szyba i rama okienna - stąd przeciekanie deszczu do wewnątrz mieszkania) oraz ze okna tego nie da sie wyregulować gdyż futryna jest wygięta w górnej części na łączeniu skrzydeł. Napisałam pismo do dewelopera aby wymienił mi to okno na nowe, ale on uważa ze da się go naprawić bez wymiany skrzydła okiennego? Prosze o pomoc...czy to jest możliwe? Czy można tak naprawić okno PCV aby było szczelne i nie przeciekało w momencie gdy profil okienny i futryna są wygięte? Dziękuje za odpowiedź.

Rękojmia jak najbardziej obowiązuje i na tej podstawie złożyłam pismo, ale według Pana Dewelopera i jego Pana Inżyniera wszystko jest w porządku. Dzisiaj miałam ponowne oględziny i profil wygięty według nich nie jest wygięty, futryna jest prosta itd. Pan Inżynier przyłożył krótką poziomicę na środku okna (zamiast na całej długości) i stwierdził ze trzyma poziom...masakryczna ignorancja. Napisał w ponownym protokole, ze prawdopodobnie okno przecieka, bo wody nie widzi. Wiec go pytam, a jak ma być dzisiaj widać skoro deszcz nie padał? Miałam jej sama nalać? A na koniec tego dobrego, zaproponował mi ze wymieni mi skrzydło balkonowe z mieszkania jeszcze niesprzedanego i wtedy ja będę zadowolona a oni nie poniosą kosztów :) Profesjonalizm na poziomie! Wcisnąć byle co komu innemu i pozamiatać!

Trudno to wszystko zrozumiec!

Kupujac mieszkanie patrzylas na cene? Wyobraz sobie ze oni tez i to na kazdym etapie a nie tylko oknach. Potrzebujesz pomocy formalnej w skutecznym dochodzeniu swoich praw. Polecam http://www.oknotest.pl lub http://www.forumprawne org

...Miesiąc temu wezwałam innego fachowca od okien, ponieważ zauważyłam kałuże wody zbierające się na parapecie. Powiedział mi jednoznacznie, że profil okienny jest wygięty (nieszczelność uszczelki miedzy szyba i rama okienna - stąd przeciekanie deszczu do wewnątrz mieszkania) oraz ze okna tego nie da sie wyregulować gdyż futryna jest wygięta w górnej części na łączeniu skrzydeł. .....

Specjalnie podkreśliłem pewne zdania

G... nie fachowiec. Nieszczelność między szybą a profilem nie jest powodem dlatego, że skrzydło ma otwory odprowadzające wodę i ląduje ona w ościeżnicy i poprzez otwory odwadniające przedostaje się na zewnątrz

Jakiekolwiek krzywizny w górnej części okna nie majką wpływu na gromadzenie się wody . . .no chyba z e jest taka ulewa że deszcz zasuwa poaiomo - rzadko się zdarza. Poddaję w wątpliwość ekspertyzę tego "fachowca"

nie sposób odpowiedzieć na pytania, stwierdzić na podstawie takiego opisu co jest nie tak. Powodów nieszczelności może być wiele

Wygięcie ramiaka o 1-3 mm nie powinno mieć wpływu ale pod warunkiem prawidłowego okucia okna i to wygięcie na każdej częsci ościeznicy czy skrzydła z wyłączeniem góry, ona realnie nie ma znaczenia

Temat rzeka, nie wymienią Ci, będziesz się wozić tygodniami, miesiącami, dadzą Ci skrzydło z innego lokalu itd itd

Niestety, taki jest los ludzi kupujących mieszkania od developerów, znam wielu, którzy w trakcie budowy dogadywali się i wstawiali okna kupione samodzielnie i innych co zaraz po wprowadzeniu się wymieniali okna na lepsze

Walcz a najlepiej wezwij jakiegoś rozsądnego sprzedawcę okien i niech on oceni co z tym fantem zrobić.

Żaden z nas wróżką nie jest - niestety

Dziękuje za odpowiedzi.

No wlasnie, jeden z fachowcow ktorych zaprosiłam, mówil mi o nieprawidłowym okuciu, stad różnica w wysokosci zachodzenia skrzydła na rame (gorna.).

Pan Inżynier uwaza jednak, ze wystarczy regulacja, ale z tego co wiem, jest ona juz wyciagnieta na maksa.

Chca jednak wyregulowac to okno po swojemu!

Odnosnie zas porady prawniczej...juz to wzielam pod uwage...moge sie z nimi boksowac a w rezultacie i tak zostaje mi sad!

różnica w wysokościach ma się tak do okuć jak za przeproszeniem pięść do oka ;)

Zapomnij o tym "fachowcu" bo głupot CI naopowiadał.

Jak możesz to sprawdź tą regulację. Zamknij skrzydło. weź flamaster czy ołówek, po krawędzi skrzydła go prowadząc obrysuj je na ościeżnicy, otwórz skrzydło i posprawdzaj jaką masz odległość od krawędzi do kreski. Powinna być mniej więcej równa, tak plus minus 1 mm

Kolejna rzeczą jest sprawdzenie przylegania skrzydła do ościeżnicy, zamknij okno, weź kartkę papieru i staraj się ja wcisnąć miedzy skrzydło a ościeżnicę. nie powinno się udać

jeśli ta różnica wychodzi w połowie wysokości czy szerokości okna to po prostu masz "beczkę" i wystarczy poprawić montaż

Oczywiście mówię o sytuacji gdzie np, na górze masz "zero" na dole masz "zero" a w środku masz +4-5 mm

uszczelka wogóle nie dotyka do ościeżnicy

I jeszcze raz powtórzę - zapomnij o "fachowcu" którego zaprosiłaś by ocenił co jest źle, du... nie fachowiec

Bardzo dziekuje za odpowiedź :)

Wlasnie dokładnie tak jest...mam tzw.beczkę, której inżynier od dewelopera nie widzi...niestety.

A co w przypadku tej nieszczelności miedzy szybą a ramą okienna na dole skrzydła? Skad ta woda na parapecie?

Dlaczego uszczelka nie przylega scisle do okna?

aha, zapomniałabym...raczej trzeba zapomniec o wyjeciu okna i ponownym jego zamontowaniu...juz mi proponowano poprawe bez wymontowania okna :)

Skąd jesteś Ola?

Bo jak zauważył NW nie ma jednoznacznej przyczyny tego przecieku. Może to być wiele czynników.

Najlepiej jakby okno obejżał ktoś zaufany i z odpowiednim doświadczeniem, a nie handlowiec, który myśli o sprzedaniu nowych okien (chociaż jak opisujesz "fachowiec" wcale nie musiał być "dupa" i może dał dobrą diagnozę )

Dziękuje za wiadomosc.

Mieszkam w okolicach Warszawy.

Problem niestety, ale jest, bo dzisiaj miałam kolejna bezmyslna rozmowe z deweloperem, który twierdzi ze problemu nie ma, bo go sobie wymyslilam, a na moje zaproszenie zeby poszedl i obejrzal to okno, a nastepnie wyrazal opinie, mowi ze nie ma na to czasu. Chce on powołac nastepnego swojego specjaliste, ktory sytuacje oceni i on wtedy podejmie decyzje co dalej. Ma tez przyslac kogos do regulacji okna, chociaz z tego co mi mówiono, okna nie da sie wiecej podciagnac. Ale niech specjalista probuje, musze go wpuscic .. Oczywiście na moje pytanie, skad wziela sie ta woda na parapecie, mowi ze sie skroplila (mam zamontowany nawiewnik).

Napisze moze dokładnie co napisal mi w opinii ten "fachowiec", ktory ogladal moje okno, i prosze o Twoja opinie na ten temat ok?

"Nieszczelnosc. Balkon 2-skrzydłowy, futryna w gornej czesci wygieta na laczeniu skrzydel czego skutkiem jest nie pzryleganie uszczelki w srodkowej czesc. Gorny zaczep nie zachodzi na rolke. Na dole skrzydla brak szczelnosci na styku uszczelki szyby i ramy dl. okolo 20 cm".

Z gory dziekuje za opinie i pomoc.

wyczerpaliśmy realnie możliwości pomocy i oceny

Teraz już tylko wizja lokalna celem ostatecznego potwierdzenia domysłów - nic więcej się nie da zrobić na odległość

Okolice Wawy znaczy gdzie ?

Ludzie, nie pojmuję Was, szukacie pomocy a wszystko takie tajne przez poufne jakbyśmy chcieli zrobić ostatni zajazd na Litwie