belgrano 26.06.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Witam.Mam domek działkowy 4,5x5m. ściany są z 1 cegły a w zasadzie chyba powinno się pisać grubości 1/2 cegły. w ok. 1/3 jest dzielony ścianą. Wysokość ok. 2,20m. Na to wylany jest spadzisty dacho-strop z betonu. Na nim jest ściana z cegły wys. 1,1m a na tym dwuspadowy dach. Jako że strop był dawniej dachem jest pochyły. Różnica wysokości ok. 10-13cm. Mam zamiar robić tam podłogę z płyty 18mm OSB na drewnianej kratownicy odpowiednio podpartej na drewnianych lub ytongowych podkładach. Zastanawia mnie jednak jakie obciążenie mogą przenieść ściany z cegły w tym domu? Wiadomo dach 2 spadowy waży trochę do tego dam podłogę z płyty i drewno to znów waga. Czy ktoś w przybliżeniu umie określić jaki ciężar jest w stanie wytrzymać taka ściana. O strop się nie martwię jest lany z betonu a wokoło dodatkowo duży wieniec.Proszę o pomoc i rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts