Maher 27.06.2014 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Prawo zabrania przetrzymywania paliwa w pomieszczeniu ze źródłem Ale jak zwykle - Polak potrafi Jakie to przepisy można złamać, aby tylko "wygodnie" było Kiedyś nie można było mieć układu zamkniętego przy paleniu węglem i ludzie montowali takie układy i prawo się zmieniło, także w tym przypadku prawo nie nadąża za zmianami (węgiel zapakowany w worki na palecie i do tego piec na ekogroszek który zgaśnie jak braknie prądu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 27.06.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Kominek rekreacyjny, wspomagający Rekreacyjnie, czyli codziennie, ma co wspomagać? Ogrzewanie? To ogrzewanie sobie nie poradzi z domem, żeby je codziennie wspomagać? Nie rozumiem mieszania paliw stałych z kominkiem. Co w końcu ma co wspomagać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 27.06.2014 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Może źle to nazywam ale idea jest taka, że jak będę palił w kominku (nie każdego dnia) to powinno wystarczyć, więc piec może odpocząć. Kominek z rozprowadzonymi rurami, które dostarczają ciepłe powietrze do pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 27.06.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Kiedyś nie można było mieć układu zamkniętego przy paleniu węglem i ludzie montowali takie układy i prawo się zmieniło, także w tym przypadku prawo nie nadąża za zmianami (węgiel zapakowany w worki na palecie i do tego piec na ekogroszek który zgaśnie jak braknie prądu). twój tok rozumowania jest powalający na kolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 27.06.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 Ja mieszczę wszystko z piecem w 8m2 także nie jest to dużo przy domu przekraczającym 140m2. 8 m2 to nie jest 6,5 m3 wymaganego np. dla kotłowni gazowej. Różnica 5 m2 x np. 4 000 zł = 20 000 więcej w koszcie budowy + komin systemowy. W tej kotłowni 6,5 m3 jeszcze pralka i suszarka się zmieści. Dom ma tylko 145 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 28.06.2014 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 8 m2 to nie jest 6,5 m3 wymaganego np. dla kotłowni gazowej. Różnica 5 m2 x np. 4 000 zł = 20 000 więcej w koszcie budowy + komin systemowy. W tej kotłowni 6,5 m3 jeszcze pralka i suszarka się zmieści. Dom ma tylko 145 m2. Jak tak dobrze znasz ceny to może podasz ile trzeba dać za montaż butli gazowej na podwórku z wszystkimi pozwoleniami ile od granicy może być zamontowana butla (na pewno też nie jest to ozdoba w ogrodzie), to tego ile miejsca stracimy w ogrodzie za który też musimy zapłacić lub jeżeli firma zamontuje nam za przysłowiowe 1zł ile więcej płacimy za gaz i na ile związani jesteśmy z firmą związani umową. Po drugie trzeba wsiąść pod uwagę że sąsiedzi też nie będą zadowoleni mając małą bombę za ogrodzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.06.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Odsyłam do linku w stopce - tam znajdziesz odpowiedzi.Pokaż proszę gdzie i kiedy zdarzył się wybuch tej bomby lub była potrzebna grupa rozminowywania.Jeśli już mamy się przekomarzać, to naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy 2 m2 w ogrodzie, a 5 m2 powierzchni użytkowej domu?Te 5 m2 więcej kotłowni na pellet z nawiązką pokrywa koszty instalacji na propan + 2 m2 ogrodu, nie wspominając o znacznie droższym kotle na pellet vs. gaz i kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 28.06.2014 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Jak tak dobrze znasz ceny to może podasz ile trzeba dać za montaż butli gazowej na podwórku z wszystkimi pozwoleniami ile od granicy może być zamontowana butla (na pewno też nie jest to ozdoba w ogrodzie), to tego ile miejsca stracimy w ogrodzie za który też musimy zapłacić lub jeżeli firma zamontuje nam za przysłowiowe 1zł ile więcej płacimy za gaz i na ile związani jesteśmy z firmą związani umową. Po drugie trzeba wsiąść pod uwagę że sąsiedzi też nie będą zadowoleni mając małą bombę za ogrodzeniem. I znowu czytając Ciebie kolana mnie rozbolały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 28.06.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Odsyłam do linku w stopce - tam znajdziesz odpowiedzi. Pokaż proszę gdzie i kiedy zdarzył się wybuch tej bomby lub była potrzebna grupa rozminowywania. Jeśli już mamy się przekomarzać, to naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy 2 m2 w ogrodzie, a 5 m2 powierzchni użytkowej domu? Te 5 m2 więcej kotłowni na pellet z nawiązką pokrywa koszty instalacji na propan + 2 m2 ogrodu, nie wspominając o znacznie droższym kotle na pellet vs. gaz i kominie. Ty chyba nie widzisz różnicy, szambo też byś sobie zamontował na powierzchni jak by się dało? Tak samo nie rozumiesz jacy sąsiedzi potrafią być upierdliwi, podejrzewam że mniej będzie większości przeszkadzał nawet dym z komina niż butla gazowa przy ogrodzeniu. Linka kiedyś już czytałem, nawet jest osobny temat na forum i więcej tam negatywnych opinii na temat dyktowania cen gazu jak ktoś już podpisał umowę. U mnie w okolicy było kilka takich butli i już jedna została i pewnie za niedługo zniknie jak właścicielowi skończy się umowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 28.06.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Zdecyduj się proszę. Mówimy o dzierżawie instalacji zbiornikowej za 1 zł, czy o własnym zbiorniku? Kosztach początkowych inwestycji, czy eksploatacji?O reakcjach sąsiadów na zbiornik w ogrodzie piszesz w trybie przypuszczającym, a nie o faktach. Czy może masz na myśli siebie i swoje podejście do sąsiadów?Poza tym prezentujesz interesujący wywód. Lepszy sąsiad z syfem z komina, niż ze zbiornikiem w ogrodzie.Co do szamba na powierzchni - żaden argument. PS.Zbiorniki montuje się też pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 29.06.2014 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Maher, mi nie chodziło o samo źródło ciepła, ale o kominek rekreacyjnie:) Jak już to zrób porządny piec na paliwo stałe, używaj go 24h, syf zostaw w dedykowanej kotłowni do tego celu, a kominek naprawdę wtedy rekreacyjnie 3-5 razy na sezon. Ty naprawdę nie widziałeś jeszcze "salonu" przy ciągłym paleniu. Nie rozumiem zdania, będę palił w kominku a piec niech odpoczywa. Powinno być chyba odwrotnie. Wtedy będzie rekreacyjnie używany kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 29.06.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Maher, mi nie chodziło o samo źródło ciepła, ale o kominek rekreacyjnie:) Jak już to zrób porządny piec na paliwo stałe, używaj go 24h, syf zostaw w dedykowanej kotłowni do tego celu, a kominek naprawdę wtedy rekreacyjnie 3-5 razy na sezon. Ty naprawdę nie widziałeś jeszcze "salonu" przy ciągłym paleniu. Nie rozumiem zdania, będę palił w kominku a piec niech odpoczywa. Powinno być chyba odwrotnie. Wtedy będzie rekreacyjnie używany kominek Ja nie jestem autorem tematu, także to chyba nie do mnie. Też uważam że tak jak ty że kominek tylko rekreacyjnie, w starym domu zresztą to przerabiałem i fascynacja kominkiem minęła po jakiś 3 latach i drewno do kominka wrzucałem do pieca i ustawiłem temperaturę i zapominałem o grzaniu. Także też staram się zwrócić uwagę na koszty związane z grzaniem propanem z butli, jakbym miał gaz ziemny to nawet bym się nie zastanawiał nad grzaniem ekogroszkiem przy dobrze ocieplonym nowym domu, chociaż teraz po przemyśleniu wszystkich +/- grzania ekogroszkiem nie wydaje mi się bardzo uciążliwe do ogrzewania gazem ziemnym jakbym miał możliwość (ekogroszek przyjeżdża na palecie i cała paleta od razu ląduje w kotłowni, czyszczenie pieca raz na tydzień nie zajmuje więcej niż 30minut i załadunek raz na 2 tygodnie nie więcej niż 10 minut, duża zaleta w tym sterownika podłączonego do internetu i zdalne sprawdzenie kiedy trzeba piec załadować i wyczyścić). Edytowane 29 Czerwca 2014 przez Maher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 29.06.2014 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Maher, mi nie chodziło o samo źródło ciepła, ale o kominek rekreacyjnie:) Ty naprawdę nie widziałeś jeszcze "salonu" przy ciągłym paleniu. Nie rozumiem zdania, będę palił w kominku a piec niech odpoczywa. Powinno być chyba odwrotnie. Wtedy będzie rekreacyjnie używany kominek Salon będzie w drewnie, to dom z bali więc kominek jest rzeczą naturalną. Skutki uboczne brane pod uwagę, ale chcemy często siedzieć przy kominku zimą. Dlatego jeśli już zamierzamy palić to można zastosować kominek do grzania, prostszym systemem wydaje się rozprowadzenie rur i dostarczanie ciepłego powietrza grawitacyjnie. Drugie źródło nie będzie zatem używane nonstop, szkoda też dublować jeśli akurat palimy w kominku. To drugie źródło ma za zadanie: - mieć pełną funkcję ogrzewania - ogrzać wodę do mycia - zasilać ogrzewanie podłogowe (rozważamy czy robić) Teraz muszę coś wybrać, bo może nie będę musiał budować drugiego komina. Pojawia się trochę pytań. Czy jest opcja typu piec, który tłoczy gorące powietrze z wykorzystaniem tych samych rur co kominek a jednocześnie załatwia CWU. Jeśli zdecyduję się na prąd w II taryfie to jak to rozwiązać w domu z bali? Jak to w praktyce wygląda, gdzie są grzejniki, jakie? Czy jak kiedyś zdecyduję się na inne źródło typu pompa czy coś innego czy będzie można wykorzystać istniejącą instalację? Edytowane 29 Czerwca 2014 przez baltazar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 29.06.2014 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Także też staram się zwrócić uwagę na koszty związane z grzaniem propanem z butli, jakbym miał gaz ziemny to nawet bym się nie zastanawiał nad grzaniem ekogroszkiem przy dobrze ocieplonym nowym domu, ..... Również starałem się zwrócić uwagę na koszty inwestycyjne we własną instalację na propan, zwłaszcza w porównaniu z inwestycją w kotłownię na pellet. Mając już taką instalację koszty eksploatacji są porównywalne z gazem ziemnym /+- 10%/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 29.06.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2014 Normalne jest ,że jak kupimy butle to my stawiamy warunki dostawcy gazu.Ale jak podpiszemy umowę i wypożyczymy zbiornik ,to oczywiste jest ,że dostawca z czegoś musi pokryć koszty zbiornika i stawia warunki.Nic nie spada z nieba za darmo.Mały budynek czasem opłaca się grzać prądem.Nie wymaga żadnej kotłowni i pozwoleń.Można go rozszerzyć o klimatyzator z funkcją grzania . trzeba liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 16.07.2014 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 A o kominku na pellet myślałeś? Pojawiło się ostatnio na rynku sporo rozwiązań - kominek na pelety ze zintegrowanym m zbiornikiem 15 kg i wbudowanym samoczynnym palnikiem. Są to ciekawe rozwiązania: bezpieczniejsze od kozy w domu drewnianym, mają timer i samoczynny zapłon oraz modulację mocy. Może to cię zaciekawi ? Jak wpiszesz w net jest paru producentów lub importerów bo mocno się Włosi w tym specjalizują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanuszKar 16.07.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Racja. Włosi są pionierami. Sam kiedyś korzystałem z ich usług. Teraz jednak przerzuciłem się na lokalne. Mój pellet wrocław jest całkiem wydajny i w miarę tani. Dzięki niemu ogrzewam mieszkanie 80m2. A u Was jak to wygląda kosztowo? No i taki domek z bali jest dosyć problematyczny jeśli chodzi o ogrzewanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baltazar 16.07.2014 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Wybrałem powietrzną pompę ciepła + kominek DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.07.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Będziesz zadowolony (najprawdopodobniej) z tego pierwszego, a w kominku i tak przestaniesz palić, a przynajmniej mocno ograniczysz początkowy zapał, przejdzie ci ochota do sprzątania i rozpalania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 16.07.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Będziesz zadowolony (najprawdopodobniej) z tego pierwszego, a w kominku i tak przestaniesz palić, a przynajmniej mocno ograniczysz początkowy zapał, przejdzie ci ochota do sprzątania i rozpalania witam tak jak pisze WIHAJSTER - nie znam takiego użytkownika, który mając pompę ciepła i kominek, grzeje kominkiem kominek używany jest okazjonalnie nikomu nie chce się robić z salonu kotłowni jak już chcesz mieć kominek - zamontuj "zwykły" bez rozprowadzenia powietrza pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts