Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wybór ogrzewania do domu z bali

baltazar

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Racja. Włosi są pionierami. Sam kiedyś korzystałem z ich usług. Teraz jednak przerzuciłem się na lokalne.

Korzystałeś z usług Włochów czy Włoszek?

Jaki widzisz problem w ogrzewaniu domu z bali w porównaniu z domem z innych materiałów?

Wchodziłeś tam gdzie reklamujesz, czytałeś, zastanowiłeś się? Nic co tam napisane nie dało do myślenia, nie wstydzisz się?

• 2 months później...

Witam,

Czytałem kiedyś że ogrzewanie CO jest zabójcze dla domów z bala, bo powoduje nadmierne rozeschnięcie się bala i potem wiatr hula po izbach. Spotkałem się z ostrzeżeniami, że firmy budujące odrzucają reklamację nieszczelności domu, gdy ogrzewanie jest inne niż kominek.

Miał ktoś doświadczenia w tej dziedzinie.

I kolejne pytanie. Jest wiele różnych kominków. Otwarte i z wkładem. Potem druga opcja to zabudowa z kratkami lub bez. Wkład do ciepłej zabudowy z akumulatorem szamotowym lub bez. I wkłady wodne z buforem lub bez.

Pojawia się problem co wybrać z takiego ogromu możliwości.

• 1 month później...

U mnie grzeje kominek z płaszczem wodnym z podwójnym zasobnikiem buforowym ACV tzw zbiornik w zbiorniku. Przy dobrej ekipie instalatorskiej, poprowadzenie instalacji grzewczej i sanitarnej nie jest trudniejsze niż w domach murowanych. Dom z bala ok 35 cm średnicy, powierzchnia ok 110 m2. Składowanie opału to nie problem - w przypadku domu z bali, drewutnia z połupanymi szczapami to rodzaj ozdobnika :)

Ostatnio sporą konkurencję drewnu kominkowemu robią brykiety drzewne. Suche, kaloryczne , łatwe w przechowaniu i powszechnie dostepne. Staram sie mieć po trochu z każdego rodzaju opału. Pozdrawiam