Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gdzież tu uszczypliwości? Gdzież tu jakieś łamanie etyki biznesu? To wy sami zamieściliście swoje zdjęcia... Nb - bardzo ładnie się je ogląda, a lakiernik bu na nich zrobił doktorat. To nie ja piszę "że nasz beton jest najlepszy (jeśli nie na świecie, to na naszym własnym podwórku), wreszcie to nie ja zalecam kleje typu C2 TE S2.

Wyjaśnienie:

C - oznacza typ kleju (tu: cementowy, są jeszcze inne: dyspersyjne -> D i reaktywne -> R).

2 - klej o podwyższonych parametrach pow. 1 N/mm2

T - klej o obniżonym spływie do 0,5 mm (czyli na ludzki: jak bardzo klej spłynie w określonych warunkach)

E - klej o wydłużonym czasie otwartym (pow. 30 min) , czyli ile czasu ma wykonawca zanim klej przestanie być użyteczny

S - odkształcalność

2 - klej o wysokiej odkształcalności - pow 5 mm...

I moje pytanie dotyczyło tego ostatniego parametru - odkształcalności, teoretycznie po wyjęciu z formy płyta betonowa powinna mieć zachowane wymiary i wszystko co sprawia że jest płytą ma równe i ładne boki, rogi i tak dalej. Jeżeli spróbujemy odkształcić flizę, gres czy kafelka o 5 mm lub więcej to będziemy je mieć w postaci dwóch albo więcej sztuk. Jeśli płytę betonową spróbujemy odkształcić w podobny sposób to są dwie możliwości - albo nie stanie się nic, ale to oznacza, że ktoś wymyślił beton elastyczny w zasadzie, albo powstanie radosna siatka spękań. No chyba, że chodzi o to by trudniej dało się odspoić płytę ze ściany. Tylko po co ktoś to miałby robić?

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uwagi małe zgodne z tak zwanym Wersalem:

1. Ja nie mówiłem, że aby poprawić w wypadku tzw. typówki czyli płyt o wymiarach 1,2 x 0,6 m wygląd, należy wziąć pistolet i pomalować. Żeby było idealnie. Problem leżał w czymś innym. Lakiernik, czy dokładniej blacharz - lakiernik z racji tzw. zawodowych stojąc w odpowiedniej odległości od obiektu wskaże palcem wszelkie odstępstwa od tego co powinno być. Cienie mu wskażą, szczeliny co i gdzie jest schrzanione...

2. Fakt... anegdotka mała w kwestii uwag. Ktoś kiedyś spytał kogoś, czemu w jego dziele wydawanym w dziesiątkach milionów egzemplarzy nie ma tego, tamtego i jeszcze czegoś. Odpowiedź była krótka - bo to jest krótki kurs, krótka historia co z założenia przekłada się na fakt, że czegoś nie ma. Najlepszy - to słowo oznacza, że każdy może podejść i szukać dziury w całym. Dobry - o znalazłem - staraliśmy się, ale jak z krótką historią, jakieś braki są. Najlepszy i braki....

Tylko o ile w kwestiach powiedzmy np. tynków są naprawdę dobrzy producenci, których wyroby kosztują, to jakoś żaden nie chwali się że jest "najlepszy". Popularne słówko: to "wiodący", "lider", "uznany" i kilka innych. A i tak ludziska szukają dziur w całym. I znajdują chyba, że zapłacą jak za zboże, i żeby było śmiesznej każdy może tam szukać owych dziur i producent "się nie obraża". Osobiście widziałem kilka naprawdę dobrych płyt, kilka porównywalnych z Waszymi też. Było co oglądać. Kwestia tylko czy "było" i "co" znaczą to samo, co każdy z nas uważa że znaczą....

• 1 year później...