Paweł W-S 27.06.2014 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 (edytowane) Witam, jestem w trakcie budowy domu jednorodzinnego (z poddaszem użytkowym) i zastanawiam się czy:1. wyłaz na dach jest obowiązkowy z punktu widzenia prawa,2. do czego będzie on służyć.Moje wątpliwości biorą się stąd, że:- nie mam żadnego komina na dachu,- nie mam żadnych instalacji na dachu,- po co komu na dachu sam wyłaz skoro nie ma w projekcie do niego żadnych stopni, ani drabinek dachowych. Po wyjściu przez hipotetyczny wyłaz nigdzie dalej i tak nie pójdzie. Generalnie może on sprawiać tylko problemy (dodatkowy koszt, może przeciekać), a zysków za bardzo nie widzę. Dodam, że w budynku będzie wentylacja mechaniczna, która będzie również na poddaszy nieużytkowym (będzie ono nad poddaszem użytkowym, nie wiem czy poprawnie nazywam), więc problemów z wietrzeniem raczej się nie spodziewam. Ponadto będzie to dach na rąbek. Według dekarza ewentualne dodanie wyłazu/jego usunięcie nie wchodzi w rachubę (za duże koszty, no i dużo roboty). Co o tym sądzicie? Pozdrawiam,Paweł. Edytowane 27 Czerwca 2014 przez Paweł W-S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 27.06.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2014 A jaki kąt nachylenia połaci dachowej ? Jeżeli masz poddasze użytkowe (czyli ogrzewane) i na nim chciał być wyłaz to musiał być dać okno wyłazowe - a takie już troche kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł W-S 28.06.2014 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Kąt nachylenia 44 stopnie. Najlepiej chciałbym nie mieć żadnych okien na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 28.06.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Nie ma takiego przepisu. Ja mam komin a wyłazu żadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.06.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Czy wyłaz potrzebny to zależy czy chodzisz na spacery po dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.06.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Nie ma żadnego obowiązku montowania wyłazu dachowego natomiast na inwestorze ciąży obowiązek umożliwienia bezpiecznego dostępu do komina. Może być być to dojście od okapu lub udostępnienie kominiarzowi podnośnika koszowego.Skoro Ty nie masz komina to Ciebie ten problem nie dotyczy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej_Sampir 01.07.2014 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Szczerze jeśli nie masz żadnego komina to bym sobie odpuścił temat. Naprawdę nie będziesz z niego korzystał , ludzie montują wyłazy po to głównie by kominiarz miał dostęp do kominów ... dla ozdoby nikt ich nie montuje więc jeżeli nie masz żadnych kominów ani instalacji na dachu to odpuść sobie ten wyłaz . Za tą kasę lepiej pojechać sobie na weekend gdzieś Uśmiech , Pozdrawiam Maciej Sampir . A jak mimo wszystko będziesz chciał montować wyłaz to zajrzyj do mnie na stronkę http://www.dachyostrow.pl mamy wyłazy z fakro i Veluxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 01.07.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 przy takim kącie dachu to też bym nie montował ... Może bym zamontował jak bym miał małe nachylenie i pokrycie po którym mógł bym ewenttualnie poruszać się po dachu ... U MNIE aż 2 wyłazy muszę montować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts