Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłaz na dach bez komina

Paweł W-S

Recommended Posts

Witam,

jestem w trakcie budowy domu jednorodzinnego (z poddaszem użytkowym) i zastanawiam się czy:

1. wyłaz na dach jest obowiązkowy z punktu widzenia prawa,

2. do czego będzie on służyć.

Moje wątpliwości biorą się stąd, że:

- nie mam żadnego komina na dachu,

- nie mam żadnych instalacji na dachu,

- po co komu na dachu sam wyłaz skoro nie ma w projekcie do niego żadnych stopni, ani drabinek dachowych. Po wyjściu przez hipotetyczny wyłaz nigdzie dalej i tak nie pójdzie.

Generalnie może on sprawiać tylko problemy (dodatkowy koszt, może przeciekać), a zysków za bardzo nie widzę. Dodam, że w budynku będzie wentylacja mechaniczna, która będzie również na poddaszy nieużytkowym (będzie ono nad poddaszem użytkowym, nie wiem czy poprawnie nazywam), więc problemów z wietrzeniem raczej się nie spodziewam.

Ponadto będzie to dach na rąbek. Według dekarza ewentualne dodanie wyłazu/jego usunięcie nie wchodzi w rachubę (za duże koszty, no i dużo roboty).

Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam,

Paweł.

Edytowane przez Paweł W-S

Nie ma żadnego obowiązku montowania wyłazu dachowego natomiast na inwestorze ciąży obowiązek umożliwienia bezpiecznego dostępu do komina. Może być być to dojście od okapu lub udostępnienie kominiarzowi podnośnika koszowego.

Skoro Ty nie masz komina to Ciebie ten problem nie dotyczy. Pozdrawiam.

Szczerze jeśli nie masz żadnego komina to bym sobie odpuścił temat. Naprawdę nie będziesz z niego korzystał , ludzie montują wyłazy po to głównie by kominiarz miał dostęp do kominów ... dla ozdoby nikt ich nie montuje więc jeżeli nie masz żadnych kominów ani instalacji na dachu to odpuść sobie ten wyłaz . Za tą kasę lepiej pojechać sobie na weekend gdzieś Uśmiech , Pozdrawiam Maciej Sampir . A jak mimo wszystko będziesz chciał montować wyłaz to zajrzyj do mnie na stronkę http://www.dachyostrow.pl mamy wyłazy z fakro i Veluxa