Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mała łazienka, duży problem

jo--anna

Recommended Posts

Ostatnio w wątku z metamorfozami była wstawiana łazienka, której wymiary są zbliżone do wymiarów naszej i ustawienie, które zobaczyłam na zdjęciach lekko mnie zasmuciło. Chodzi o tę łazienkę:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/if/gf/olqr/EnBO1VmuOZmSlSOL6B.jpg

Piękne płytki i wnętrze, ale nieustawność pomieszczenia powoduje ciasnotę.

Edytowane przez jo--anna

Jeśli zrobisz jak planujesz - wanna prostokątna 150cm przy prawej ścianie - to na kibelek zostanie 42cm. Zalecane odstępy po bokach sedesu to 20cm a tu będzie po ok.3cm(przy szerokości muszli 36cm). Przyjdzie w odwiedziny gruba ciocia i sie zaklinuje ;)A nawet w miarę szczupłej osobie będzie niewygodnie siadać tak, żeby nie nadziać się na róg wanny.

ł0-A.jpg

1)Mógłby być podobny układ tylko z wanna krótszą i asymetryczną, z maksymalnie ściętym rogiem(np.Nano Cersanitu 75x140cm). Kibelek wtedy przysunięty maksymalnie do wanny i będzie odstęp z jednej strony ok.16cm od ściany bocznej i trochę luzu od strony zwężającego się boku wanny. Raczej odpada sesdes podwieszany bo stelaże mają przeważnie 50cm szerokości i jakby taki zastosować to muszla będzie musiała być na jego środku czyli jakies 8cm od ściany bocznej. Widziałam, ze ludzie tak robią - wciskają kibelek w wąskie przestrzenie bo przecież "stelaż się zmieścił" i o ile w malutkiej łazience czasem po prostu nie ma więcej miejsca to w innych przypadkach nóż mi się w kieszeni otwiera na taki widok ;) Od biedy można poszukać węższego stelaża - nie wiem czy są węższe niż 45cm...

Gdzieś na forum była fotka łazienki gdzie umywalka jest na blacie nad pralką i tylko odpływ umywalki puszczony z boku pralki, nie mogę teraz znaleźć. Coś takiego możesz zastosować tylko pamietaj, żeby umywalka nie była za wysoka bo już sam blat będzie dosyć wysoko.

ł1-A.jpg ł1-B.jpg

2)Przyszedł mi na myśl jeszcze taki układ - wanna asymetryczna np.75x160cm na wprost wejścia, z umywalką przy jej węższym końcu. Gotowy zestaw do takiego rozwiązania ma Ravak, seria Avocado, ale z uwagi na cenę można pokombinować ze sprzętami innych firm - kupić tańszą wannę, zrobić blat na zamówienie i postawić na nim albo wpuścić w niego inną umywalkę. Przy wannie kibelek a w rogu pralka(płytka-do 45cm) na podeście-podwyższeniu ok.15cm żeby sedes nie przeszkadzał w otwieraniu drzwiczek pralki(pod podestem odpływ kibelka).

ł2-A.jpg ł2-B.jpg

3)Albo tak - wykorzystany patent z umywalką nad pralką. Wanna asymetryczna, żeby pralkę dało się przysunąć trochę bliżej tylnej ściany i dać kibelkowi miejsce oraz było miejsce na odpływ umywalki.

ł3-A.jpg ł3-B.jpg

Znalazłam taką fotke, umywalka oczywiście może być większa byle tylko odpływ nie był nad pralką.

http://workizgruzem.files.wordpress.com/2013/09/dsc_0044.jpg

Edytowane przez alicyja

Na moim rzucie jest zwykła pralka chowana pod blatem.Tak sobie myślę że jak nawet wciśniesz pralkę to nie ma miejsca na kosz na bieliznę,więc będziesz musiała go gdzieś mieć w innym pomieszczeniu .A co z kuchnią tam jej nie chcesz?.........może da się ją schować gdzieś w szafie.

Na moim rzucie jest zwykła pralka chowana pod blatem.Tak sobie myślę że jak nawet wciśniesz pralkę to nie ma miejsca na kosz na bieliznę,więc będziesz musiała go gdzieś mieć w innym pomieszczeniu .A co z kuchnią tam jej nie chcesz?.........może da się ją schować gdzieś w szafie.

sama nie wiem

Edytowane przez jo--anna