Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Filtry (korpusy) Big Blue - problematyczny dobor - prosze o pomoc.

Gość wisienkozerca

Recommended Posts

Gość wisienkozerca

Kazdy pisze o przeplywach, cisnieniach, mocach, gwintach, a ja mam proste pytania:

1) Dla kogo jest detykowany korpus Big Blue 10'' a dla kogo 20''?

2) Jak dam wiekszy 20'' znaczy ze wklad bede wymienial nie tak czesto jak w 10''?

3) Czy wklady te wymienia sie gdy sie zapchaja czy jest termin ,,namaczania,,-filtracji/w urzyciu?

4) Czy kazdy korpus BB jest zaopatrzony w odpowietrznik (jest on niezbedny)?

5) Manometry instalowane na obudowach BB sa za filtrem czy przed?

6) Na ile czasu staryczy taki wklad mechniczny w tradycyjnym domu z tradycyjna wod z wodociagow - jak czesto go trzeba wymieniac?

7) Jakie jest uszczelnienie pomiedzy glowica a plastikowym ,,sloikiem,, (jest to O-ring ktory sie rwie/kruszy/lamie - czy mozna go gdzies dokupic?)

Kazdy pisze o przeplywach, cisnieniach, mocach, gwintach, a ja mam proste pytania:

Na takie pytania nie ma prostszej odpowiedzi niż taka, że różnią się przepływami, gwintami, mocami, itp

1) Dla kogo jest detykowany korpus Big Blue 10'' a dla kogo 20''?

2) Jak dam wiekszy 20'' znaczy ze wklad bede wymienial nie tak czesto jak w 10''?

3) Czy wklady te wymienia sie gdy sie zapchaja czy jest termin ,,namaczania,,-filtracji/w urzyciu?

4) Czy kazdy korpus BB jest zaopatrzony w odpowietrznik (jest on niezbedny)?

5) Manometry instalowane na obudowach BB sa za filtrem czy przed?

6) Na ile czasu staryczy taki wklad mechniczny w tradycyjnym domu z tradycyjna wod z wodociagow - jak czesto go trzeba wymieniac?

7) Jakie jest uszczelnienie pomiedzy glowica a plastikowym ,,sloikiem,, (jest to O-ring ktory sie rwie/kruszy/lamie - czy mozna go gdzies dokupic?)

1) dla tych samych zastosowań - różnią się przepływem i pojemnością na zanieczyszczenia.

2) przy tym samym przepływie i jakości wody - tak

3) wymienia się je albo jak się zapchają (spadek ciśnienia), albo co kilka miesięcy (ze względów higienicznych - mogą się na nich rozwijać bakterie)

4) odpowietrznik powinien być ale bez niego też da się żyć; czy jest w każdym korpusie - nie wiem

5) najlepiej jakby były dwa manometry - wtedy wiesz jak bardzo zapchany jest filtr

6) nie ma czegoś takiego jak "tradycyjna/standardowa/normalna woda" - to są kwestie indywidualne i mogą się różnić o całe rzędy wielkości (niektórym starczy na kilka godzin, a innym na kilka lat)

7) zazwyczaj uszczelnienia są na oringach - nawet jeśli nie jest on do dostania jako osobna część zamienna to zawsze można sobie o-ring dorobić/dokupić.

Gość wisienkozerca
Na takie pytania nie ma prostszej odpowiedzi niż taka, że różnią się przepływami, gwintami, mocami, itp

1) dla tych samych zastosowań - różnią się przepływem i pojemnością na zanieczyszczenia.

2) przy tym samym przepływie i jakości wody - tak

3) wymienia się je albo jak się zapchają (spadek ciśnienia), albo co kilka miesięcy (ze względów higienicznych - mogą się na nich rozwijać bakterie)

4) odpowietrznik powinien być ale bez niego też da się żyć; czy jest w każdym korpusie - nie wiem

5) najlepiej jakby były dwa manometry - wtedy wiesz jak bardzo zapchany jest filtr

6) nie ma czegoś takiego jak "tradycyjna/standardowa/normalna woda" - to są kwestie indywidualne i mogą się różnić o całe rzędy wielkości (niektórym starczy na kilka godzin, a innym na kilka lat)

7) zazwyczaj uszczelnienia są na oringach - nawet jeśli nie jest on do dostania jako osobna część zamienna to zawsze można sobie o-ring dorobić/dokupić.

Ok Ale bardziej mi chodzilo, ze 10'' jest dedykowany dla domu do10osob a 20'' dla domu do 35osob - czy cos podobnego.

A wymienia sie je co ,,kilka,,miesiecy (zmaczy co 3 czy co 9 - kilka?)

Czy taki filtra moge montowac przy podlodze (w pozycji pionowej oczywiscie) - czy przy wymianie filtra musze miec drugie tyle miejsca (pod nim) by filtr wymienic? - ile musze zachowac miejsca od odlu przy montazu takiego cuda?

I najwazniejsze - czy taki filtr sie sprawdza w dzialaniu? - czy warto na niego wydawac pieniadze? Czy jestes zadowolony?

Ok Ale bardziej mi chodzilo, ze 10'' jest dedykowany dla domu do10osob a 20'' dla domu do 35osob - czy cos podobnego.

Nie da się tego tak zaszufladkować. Ilość osób w domu nie ma aż takiego znaczenia. Jeśli woda jest pełna mułu, osadów, rdzy, itp to przy jednej osobie ten filtr zapcha się tak samo szybko jak przy 30 osobach. Ilość osób przekłada się na chwilowy przepływ wody - im więcej osób tym większy chwilowy przepływ. Przez każdy filtr przepchniesz (praktycznie) każdą ilość wody - ale spadek ciśnienia będzie proporcjonalny do przepływu.

Tu masz kartę katalogową z wykresem i tabelą: http://www.lenntech.com/Data-sheets/Pentek-Big-Blue-Big-Clear-Product-Profile-310053-L.pdf.

A wymienia sie je co ,,kilka,,miesiecy (zmaczy co 3 czy co 9 - kilka?)

A ile masz zanieczyszczeń w wodzie? Wszystko da się policzyć ale trzeba mieć realne dane.

Czy taki filtra moge montowac przy podlodze (w pozycji pionowej oczywiscie) - czy przy wymianie filtra musze miec drugie tyle miejsca (pod nim) by filtr wymienic? - ile musze zachowac miejsca od odlu przy montazu takiego cuda?

Możesz go zamontować gdzie chcesz (i w dowolnej pozycji), a do wymiany wkładu potrzebujesz kilka cm żeby odkręcić i wyjąć korpus z wkładem. Oczywiście im więcej miejsca tym łatwiej później się do tego zabrać.

I najwazniejsze - czy taki filtr sie sprawdza w dzialaniu? - czy warto na niego wydawac pieniadze? Czy jestes zadowolony?

Najpierw określ jakiego działania oczekujesz. Jeśli ma sprawić, że woda będzie idealna to na pewno się zawiedziesz. Wkłady mechaniczne (piankowe, sznurkowe) mają za zadanie zatrzymać zanieczyszczenia mechaniczne (piasek, muł, rdzę, itp) i tylko w rozmiarze powyżej swojej nominalnej wartości (np. 10 um). Wkład węglowy ma za zadanie usuwać chlor i zatrzymywać zanieczyszczenia organiczne. Jeśli oczekujesz właśnie takiego działania to będziesz zadowolony.

Gość wisienkozerca
Planuje dwa wklady, pierw mechniczny, potem wegiel a potem zmiekczacz. A zanieczyszczenia mam na poziomie 0.3(NTU), Zelazo 86 (niewiem jednostek), Mangan 14(nieznam jednostek),Glin7.5. To przy takich parametrach (jak w zalaczonym obrazku (Malokow) to jak czesto bede wymienial takie 10'' filty (weglowy i mechaniczny)?

woda.jpg

Planuje dwa wklady, pierw mechniczny, potem wegiel a potem zmiekczacz. A zanieczyszczenia mam na poziomie 0.3(NTU), Zelazo 86 (niewiem jednostek), Mangan 14(nieznam jednostek),Glin7.5. To przy takich parametrach (jak w zalaczonym obrazku (Malokow) to jak czesto bede wymienial takie 10'' filty (weglowy i mechaniczny)?

Przy takiej wodzie po co w ogóle ten filtr? Jeśli to woda z wodociągu to rozumiem węgiel - do usunięcia chloru. Ale to i tak zbytek przy takiej wodzie i zmiękczaczu.

Jeśli się uprzesz i zamontujesz te filtry to raczej nie doczekasz ich zapchania. Po prostu z czasem będą dawały większy spadek ciśnienia (wkład się wymienia jak spadek przekracza 1 bar) ale przy małym zużyciu będzie to niezauważalne.

Gość wisienkozerca
Czyli twierdzisz, ze woda dostarczana do mnie jest na tyle czysta i ,,fajna,, ze filtrajca mechaniczna jest zbedna? Nawet jak zapodam wklad 1-5 mikronowy to sie nie zapcha?Tak, po tym wszystkim bedzie zmiekczacz wody.

Czyli twierdzisz, ze woda dostarczana do mnie jest na tyle czysta i ,,fajna,, ze filtrajca mechaniczna jest zbedna? Nawet jak zapodam wklad 1-5 mikronowy to sie nie zapcha?Tak, po tym wszystkim bedzie zmiekczacz wody.

Na pewno spadnie trochę ciśnienie, ale raczej się nie zapcha. Tylko po co ci taki dokładny wkład przed zmiękczaczem? Przecież zmiękczacz też zatrzyma sporo cząstek.

Czyli instalowanie filtracji mechnicznej przed zmiekczaczem wody jest niepotrzebnym wydatkim i bez sensu - tak? Czy warto kupic jednego Big blue na wegiel?

Stosuje sie takie filtry wstepne, ale to glownie po to zeby jakies duze zanieczyszczenia mechaniczne, kawalki rdzy itp nie uszkodzily glowicy. Wiec sa to grube filtry, nie sa bardzo dokladne.

Wegiel stosujesz jesli masz jakies zastrzezenia co do zapachu, koloru czy smaku wody. Jesli nie masz zastrzezen to nie ma takiego filtra po co stosowac.

Wedlug jednej szkoly jesli woda nie jest chlorowana, to stosowanie wegla moze przyniesc wiecej zlego niz dobrego, bo na takim filtrze moga urusnac sobie bakterie.

marcin

Czyli Ty qbek17 bys nie dawal przed zmiekczaczem zadnych filtrow? czy tylko wegiel?

Ja bym dał zwykły i tani korpus 10" z wkładem np.20 lub 50 um. To w zupełności wystarczy żeby zatrzymać duże zanieczyszczenia a wymiana jest wtedy faktycznie tania i prosta.

• 1 year później...

Witam,

Mam sporo manganu w wodzie 80 jednostek na max 50 dopuszczalnych. Woda ma poza tym paskudny smak i zapach. We wcześniejszych badaniach wyszło sporo osadów, więc zamontowaliśmy filtry Big Blue 20 calowe. Poprawiło się nieco, ale jako, że część osadów nie zniknęła, a zapach nadal był fatalny zrobiliśmy powtórne badanie. I tym razem wyszedł ten mangan.

Poradźcie proszę, jaki wkład kupić do Big Blue, żeby skutecznie "odcedził" ten mangan. W necie widzę najczęściej wkłady odżelaziające, przy których czasem w opisach jest, że przy okazji usuwają mangan. Ja wolałabym kupić wkład dedykowany do usuwania manganu przede wszystkim.

Pozdrawiam i czekam na info.

Gosia

Niestety to tak nie działa :)

Nie ma wkładów "tylko na mangan" - większość odżelaziających usuwa też mangan i takich wkładów możesz użyć.

Ale 80 ug to odrobina - na pewno nie powoduje on smaku czy zapachu wody. Zrób lepiej badania (konkretne) i wrzuć je na forum bo to nie jest źródło problemu.

A druga sprawa to "pojemność" wkładów. Jak mają filtrować wodę na cały dom to trzeba je często wymieniać żeby spełniały swoją rolę. Po kilku wymianach może się okazać, że lepszym (tańszym) rozwiązaniem jest montaż solidnego filtra ze złożem i automatycznym płukaniem/regeneracją.

Wiesz co, ja mam badania. Robił je Sanepid. Dwa razy pobierali próbki w odległości niecałych dwóch lat. Oba badania są w sumie podobne - załączam. Od początku był problem z tym, że woda ma paskudny smak i zapach jakby zgniłych jaj oraz coś, co w niej jest w kolorze żółtym i ciemnożółtym, wręcz brązowawym osadza w się na WC, umywalce i wannie.

Zastanawiałam się, co jeszcze zbadać / zrobić, żeby zidentyfikować źródło problemu i go zlikwidować. Doradzisz coś?

Tak dla uściślenia: studnia jest na działce, na 15 metrach. Pobór wody z 12m. W studni jest też schowany hydrofor, na głębokości 2m, żeby miał chłodno. Nie ma boilerów, ani innych miejsc, gdzie woda stoi. Hydrofor jest z workiem gumowym. Wodę podgrzewamy przepływowym ogrzewaczem. Paskudny zapach ma zarówno ciepła, jak i zimna woda.

No w kropce jestem :(

str. 1.jpg

str. 2.jpg

Dziwne te wyniki... w sensie, że bardzo "w porządku" są wszystkie parametry, w zestawieniu z tym co piszesz (zapach, zacieki).

Myślę, że jedyne co Ci pozostaje to metoda prób i błędów... załóż wkład ze złożem odżelaziającym (on od razu powinien usuwać mangan i siarkowodór) i sprawdź efekty.

Jeśli to nie pomoże to załóż wkład z węglem aktywowanym i sprawdź efekty.

W obu przypadkach dobrze by było zaopatrzyć się w proste akwarystyczne testery na żelazo - kosztują grosze.

Nawet jak któryś wkład pomoże to nie traktowałbym tego jako finalne rozwiązanie - taki wkład trzeba regularnie wymieniać.

PS. Nie piszmy o tym samym w dwóch różnych wątkach.

Większość złóż odżelaziających usuwa też mangan i siarkowodór. Wyjątek to chyba Birm - on nie lubi siarkowodoru. Jeśli na opakowaniu nie ma podanego złoża to sprawdź wagę... te złoża są ciężkie. Albo wybierz takie gdzie jest podany rodzaj złoża lub informacja, że usuwa wszystkie te pierwiastki.