Mariusz1986 28.06.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Witam! W niedługim czasie czeka mnie ( a raczej mojego majstra "złotą rączkę" ) położenie podłogi drewnianej. Pomieszczenie to ok. 60m2. Na wylewce stawiane będą legary 40x60, na to płyta OSB 22mm, zaś do płyty zamierzam przykleić podłogę z dębowych desek litych.Oczywiście płyty OSB będą wcześniej przeszlifowane w celu usunięcia warstwy lakieru (podobno grunt już nie jest wtedy potrzebny?). Rozmiary deski to: 18mm grubości, 90mm szerokości oraz mix długości 300-1200mm. Deski kupione w markecie Liroy Merlin. Tam też polecano mi do nich klej SIKABOND AT80 SIKA. Wolałem się wstrzymać, aby zasięgnąć porady fachowców, ponieważ z tego co wiem, klej ma bardzo duże znaczenie dla trwałości całej podłogi. Może więc uzyskam jakąś fachową poradę? :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 28.06.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Proponuję trzy opcje;1 - równa i stabilna konstrukcja podkładu = oferowany klej Siki2 - stabilna ale nierówna konstrukcja podkładu =klej dwuskładnikowy Wakol Uzin Selena itp (Sika z tego co wiem nie posiada reaktywnych dwuskładników).3 - nierówna i niestabilna konstrukcja podkładu = oferowany klej Siki + miejscowo gwożdzie lub sztyfty w pióro. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1986 28.06.2014 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Dzięki za odpowiedź Hmmm... Nie widzę tutaj raczej większego problemu z tym, aby powierzchnia była nierówna czy też niestabilna. Legary przytwierdzone do podłoża, zaś płyty OSB wkrętami do legarów. Tak więc jeśli majster dobrze wypoziomuje legary, to wszystko powinno być równe i stabilne moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 28.06.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 HMMM ja w ogóle nic nie widzę ???????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1986 28.06.2014 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 teoretycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robert Mądrecki 30.06.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Równie dobrze możesz użyć klej Bona R848. Myślę, że Parkiet sie z tym zgodzi... Grunować nie musisz Pozdrawiam Robert Mądrecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 30.06.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Ok. Bona ma dobre produkty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 30.06.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Witam! W niedługim czasie czeka mnie ( a raczej mojego majstra "złotą rączkę" ) położenie podłogi drewnianej. Pomieszczenie to ok. 60m2. Na wylewce stawiane będą legary 40x60, na to płyta OSB 22mm, zaś do płyty zamierzam przykleić podłogę z dębowych desek litych.Oczywiście płyty OSB będą wcześniej przeszlifowane w celu usunięcia warstwy lakieru (podobno grunt już nie jest wtedy potrzebny?). Rozmiary deski to: 18mm grubości, 90mm szerokości oraz mix długości 300-1200mm. Deski kupione w markecie Liroy Merlin. Tam też polecano mi do nich klej SIKABOND AT80 SIKA. Wolałem się wstrzymać, aby zasięgnąć porady fachowców, ponieważ z tego co wiem, klej ma bardzo duże znaczenie dla trwałości całej podłogi. Może więc uzyskam jakąś fachową poradę? :) Pozdrawiam Legary powinny być ulożone na podkładkach klejonych do podłoża i między popdkładkami klejem elastycznym. Klej taki tłumi hałasy (skrzypienie) wywołane tarciem drewna o drewno, no i nie ma tej możliwości, że się wykruszy przy stałych mikro-ruchach podłogi. Na legary (pod płyty OSB) nalezy przykleić taśmę samoprzylepną z pianki PE o grubości 3mm. Na to położyć płyty OSB i przykręcić do legarów w odstępach co 30cm. Łączenia płyt muszą być podparte! Płyta OSB ma 3,125m2. Płyta jest gruba (22mm) więc sztywna, czyli prosta. Jeżeli nawet będą drobne odchyłki od poziomu w zakresie 5-10mm na całej powierzchni wzdłuż i wszerz to podłoga jest wypoziomowana z godne z wytycznymi. Przy płytach OSB możesz śmiało stosować kleje PU 2K. Jeżeli jednak są to deski fabrycznie wykończone to radzę klej PU jednoskładnikowy. Po prostu łatwiej go zmyć z powierzchni takiej deski, a przy tym równiez mocno "trzyma". Polecane materiały przez kolegów, jak najbardziej do wykorzystania. To wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1986 01.07.2014 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Szukałem informacji o produktach Bona ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych wypowiedzi na temat tego kleju. Jeśli zaś chodzi o kładzenie legarów, to z tego co wiem, mają być one montowane na kołkach do wylewki betonowej. Szczerze mówiąc to nawet nie wiem o jakie podkłady klejone do podłoża koledze jarekkur tutaj chodzi... Może majster będzie się bardziej orientował... PS. Deski są fabrycznie wykończone Edytowane 1 Lipca 2014 przez Mariusz1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.07.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Dzięki za odpowiedzi. Szukałem informacji o produktach Bona ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych wypowiedzi na temat tego kleju. Jeśli zaś chodzi o kładzenie legarów, to z tego co wiem, mają być one montowane na kołkach do wylewki betonowej. Szczerze mówiąc to nawet nie wiem o jakie podkłady klejone do podłoża koledze jarekkur tutaj chodzi... Może majster będzie się bardziej orientował... PS. Deski są fabrycznie wykończone Przy klejach jednoskładnikowych, szczególnie modyfikowanych silanami istnieje możliwożś zmiękczenia fugi, lakieru. Trzeba uważać na kleje, które zawierają dużą ilość plastyfikatorów, jako że one tu czynią największe szkody. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1986 02.07.2014 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Hmmm... Nie dodałem tutaj również tego, że deski są delikatnie polakierowane od spodu. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.07.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Ma to znaczenie i to istotne. Z jednej strony lakier chroni deskę przed szybkim reagowaniem na zmiany wilgoci i to jest dużym plusem a z drugiej strony zachodzi pytanie czy klej będzie miał przyczepność do lakieru. Po pierwsze klej ma łączyć drewno z podkładem a nie lakier z podkładem. Po drugie, tu najlepszą przyczepność zapewniają kleje MS z udziałem silanów a to one zawierając plastyfikatory mogą zareagować z lakierem zmieniając jego właściwości. Fachowiec dobrej klasy podpowie Ci czego szukać i jak to zrobić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1986 02.07.2014 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź. No właśnie mój fachowiec nie kładł jeszcze podłogi drewnianej i mi zostawił wybór "dobrego" kleju Gość jest rzetelny i bardzo dobrze robi to, co do niego należy, ale nie ma zbyt dużego doświadczenia w kładzeniu drewnianych podłóg. Mimo to twierdzi, że nie jest to jakiś wielki problem Płytki wykłada idealnie. Wiem, że to zupełnie inna sprawa. Dlatego pytam się bardziej doświadczonych, bo mam już trochę mętlik w głowie... Z tego, co znalazłem, to kleje UZIN MK 90 i UZIN MK 92 S są "polecane do klejenia litych elementów parkietu lakierowanych całościowo". Tak przynajmniej podaje producent. Edytowane 2 Lipca 2014 przez Mariusz1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.07.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Wymienione kleje są ok. do desek bez lakieru na spodzie. Jaki masz lakier na spodzie deski i jak z tym lakierem będzie wiązał klej? Tego nie wiesz, to trzeba sprawdzić, żeby mieć pewność. I to na tyle więcej nie da się pomóc. Rozejrzyj się za dobrym majstrem, który potrafi to sprawdzić i z zapewnieniem, że będzie dobrze, wykona podłogę. A tak naprawdę to sprzedawca powinien Cię poinformować i wziąć za rzetelność informacji odpowiedzialność. Obecnie sieci handlowe posiadają swoich fachowców od montażu i tam się zwróć o pomoc a jeśli nie to oddaj im materiał i niech się z nim "bujają". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1986 02.07.2014 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Wymienione kleje są ok. do desek bez lakieru na spodzie Według producenta wymienione kleje nadają się do desek czterostronnie lakierowanych, czyli również od spodu. http://uzin.pl/produkty/przeglad-produktow/szukaj-produktu/details/uzin-mk-92-s-399/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 02.07.2014 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Zadaj sobie trudu i sprawdż jaki lakierem jest polakierowana deska, po czym zadzwoń do Uzina i zapytaj czy klej będzie trzymał z takim lakierem. Uwierz mi ale tu występują problemy i warto ich uniknąć przed, to trochę dłużej ale taniej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz1986 02.07.2014 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Niestety nie jestem w stanie tego stwierdzić. Producent "no name". Pozostaje mi jedynie dobranie jak najodpowiedniejszego kleju. Stąd te poszukiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 03.07.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Niestety nie jestem w stanie tego stwierdzić. Producent "no name". Pozostaje mi jedynie dobranie jak najodpowiedniejszego kleju. Stąd te poszukiwania Proponuję wykonanie testów, gdzie do spodniej części deski przyklej drewniane klocki i po związaniu kleju (ok.3 -4 tygodni) oderwij te klocki. Jeżeli oderwą się od surowego drewna to wszystko jest ok. jeżeli od warstwy lakieru to może być problem. Kleje dwuskładnikowe (przynajmniej te markowe) nie zawierają substancji przenikających przez drewno i zmiękczających warstwę lakierową, więc tu nie będzie problemu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 03.07.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Dzięki za odpowiedzi. Szukałem informacji o produktach Bona ale nigdzie nie mogę znaleźć konkretnych wypowiedzi na temat tego kleju. Jeśli zaś chodzi o kładzenie legarów, to z tego co wiem, mają być one montowane na kołkach do wylewki betonowej. Szczerze mówiąc to nawet nie wiem o jakie podkłady klejone do podłoża koledze jarekkur tutaj chodzi... Może majster będzie się bardziej orientował... PS. Deski są fabrycznie wykończone legary muszą być wypoziomowane. Aby wypoziomować legary należy podkładać pod nie podkładki o róznej często grubości i to kilka jedna na drugą. Te podkładki nalezy kleić ze sobą i również do podłoza. Nie trzeba zadnych dybli wkręcanych do stropu. Zmieniłby tego fachowca od wszystkiego. Gośc robi świetnie kafelki ale tutaj m,oże narobic kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 07.07.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2014 legary muszą być wypoziomowane. Aby wypoziomować legary należy podkładać pod nie podkładki o róznej często grubości i to kilka jedna na drugą. Te podkładki nalezy kleić ze sobą i również do podłoza. Nie trzeba zadnych dybli wkręcanych do stropu. Zmieniłby tego fachowca od wszystkiego. Gośc robi świetnie kafelki ale tutaj m,oże narobic kłopotów. Alez nic tez nie stoi na przeskodzie by były i kołki i podkladki..to raz ..a dwa nie widze zadnego problemu w tym aby to było albo na kołkach albo na podkladkach albo na obu ich rownoczesnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts