JK2010 28.06.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 Pojawiły mi się dwa pęknięcia pomiędzy oknami w wykuszu. Pęknięcia są na gładzi między górnymi kątami okien. Dom z tynkiem wewnątrz stał przez około 8 miesięcy i na tynku nie było pęknięć, pojawiły się po gładziach i malowaniu. Dom z Ytonga, te ścianki między oknami też z Ytonga, nadproża systemowe z Ytonga. Na to wszystko wieniec i strop monolityczny. Poparcie dla murłaty nie jest na wykuszu ale na odrębnym "murku" (nie wiem jak to się nazywa) jak na rysunku poniżej. Wszystko zgodnie z projektem. Kierownik budowy twierdzi, że to niegroźne i żeby się nie przejmować bo dom "pracuje". Co mam o tym sądzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzprojekty 07.08.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Możliwe, że pęknięcia powstały na skutek zbyt małej powierzchni oparcia nadproży, co w zestawieniu z kruchym materiałem, jakim jest Ytong powoduje pęknięcia w narożnikach ościeży. Proponowałbym na razie zostawić, niech minie jeden sezon lato/zima, jeżeli rysa się nie powiększy, to zdjąć gładź i tynk, otynkować ponownie wtapiając w tynk siatkę do styropianu pod kątem 45 stopni w każdym narożniku. Im większy kawałek siatki wkleisz na pęknięciu tym lepiej. http://www.mzprojekty.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts