Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komunikacja alarmu z centrum monitorowania

Recommended Posts

Witam, szukam porady kogos znajacego sie na rzeczy jak taka komuni,acja powinna wygladac. Mam zalozony system alarmwy. Przy ostatnim wzbudzeniu nie bylo grupy interwencyjnej.Po sprawszeniu nastepnego dnia okazalo sie ze alarm nie komunikauje sie z centraka w centrum interwencyjnym. Zastanawiam sie ak dlugo mmogla trwac taka sytuacja i nasuwa mi sie pytanie czy modul komuniacji(nalezacy de facto do firy ochronniarskiej) nie powinien kontrolnie komunikwac sie z centrala np raz dziennie elem sprawdzenia laczsci. W innym przzypadku alarm jest bez sensu, skoro mozna bez kkonsekwencji zaklocic sygnal. Druga opcja jest ze firma ochranniarska olewa ibierze kase za nic.

Mam narzieje ze ktos z forumowych znawcow pomoze dzieki

Problem poruszony jest bardzo złożony.

Generalnie - monitorowanie odbywa się "torami komutowanymi" tworzonymi (zestawianymi) według potrzeb.

Tory te są torami , najczęściej, komercyjnymi.

Mówiąc prosto - połączenia telefoniczne.

Co może "nie zagrać" w takim torze?

No, wiele...

Centralka może być niepoprawnie oprogramowana.

Np. brak przypisanego kodu do zdarzenia powoduje, ze centralka taki stan interpretuje jako "nie wysyłaj tej informacji"

Uszkodzenie linii telefonicznej także nie pozwoli na zestawienie takiego toru.

Bywa i tak, ze... nie opłacenie faktury nie pozwala na zestawienie połączenia.

Są centrale i centrale (systemów alarmowych). Mają różniste komunikatory...

Są komunikatory dedykowane, dokładane do central...

Są też RÓŻNE protokoły komunikacji! WIELE.

Są różne stacje monitorowania.

- W większości o jakości "takiej sobie" bo... CCC.

Lekko zamoknięta linia telefoniczna może sprawić, że "cichy" sygnał nie będzie rozpoznany prawidłowo przez taka stację monitorowania.

Wszelkie usterki, niemożność skomunikowania się z centrum monitorowania, są po serii prób podejmowanej przez centralę alarmową NATYCHMIAST wyświetlane jako usterka na klawiaturze systemowej.

Tak jest wtedy, gdy monitorowanie alarmu zrealizowane jest "systemowo".

Firmy ochroniarskie, ze względu na konieczność cięcia wszelkich kosztów, często wykorzystują tory komunikacji systemem GSM lub GPRS,

To tory łączności "komórkowej".

Generalnie - działają.

Tak pewnie, jak działa system łączności komórkowej...

System taki, dokładanych do centrali komunikatorów GSM/GPRS nie informuje (najczęściej) centrali o braku łączności, bo...

Albo nie może, bo tak jest skonstruowany nadajnik...

Albo nie jest ten sygnał (błędu łączności) wpięty w centralę alarmową!!!

Bo po co to komu? I tak firma ochroniarska, najczęściej, opiekuje się całością a alarmy to w 99,9% fałszywki...

Testy łączności...

No, są!

Ale...

Jak koszt łączności ze stację monitorowanie spoczywa na ochranianym to zwykle jest żądanie - wytnijcie wszystko co niepotrzebne, bo mi rachunki za telefon kosmiczne przychodzą! - to testy wycinane są w pierwszej kolejności...

Bezpieczeństwo i ochrona KOSZTUJĄ!!!

A JAKOŚ TAK JEST, ŻE NIKT TYCH KOSZTÓW PONOSIĆ NIE CHCE A OCHRONĘ NA NAJWYŻSZYM POZIOMIE CHCE MIEĆ!

Jaki poziom ochrony można zapewnić komuś za ryczałtową opłatę 25zł/miesięcznie?!!!

Tak jest, ze w tej dziedzinie wszyscy z powodów ekonomicznych "kleją w gównie".

Ale jak już tak trzeba, to można starać się w tym gównie kleić z sensem!

Można ustawić TOR DUBLOWANY.

Jeden - komunikatorem GSM firmy ochroniarskiej - bo jest szybki i najczęściej - działa.

- Wtedy ochrona wie, ze "gdzieś grają (sygnalizatorem alarmu)"

Drugi - komunikatorem telefonicznym centrali po liniach "miedzianych".

Jest wolniejszy, jak linia sprawna działa zawsze i DOKŁADNIE melduje co się stało w obiekcie.

WARTO też uruchomić mechanizm "powiadomienia osobistego" w centali (bo jest tam taki).

Wtedy dowiadujemy się (jako trzeci w kolejności) że system alarmowy zadziałał, skoro my się dowiedzieliśmy - ochrona też, i CZEKAMY na informację od ochroniarzy - co w obiekcie po dojeździe stwierdzili!

A jak nas poinformują za jakie 5 godzin lub wcale to... zastanawiamy się, czy TA firma ochroniarska jest najlepsza dla nas...

Koszt utrzymania takiego systemu łączności JEST większy, ale chyba warto go ponosić.

Adam M.

Jest dość pewnie działające.

To sieć nadajników/repetytorów na "własnej" częstotliwości firmy ochroniarskiej.

Możliwości ma podobne do nadajnika GSM (mało informacji przekazuje, za to wszystkie najważniejsze).

Lepsze... gorsze...

Jest DOBRE. Sprawdza się.

Nie ma systemu "nie do zagłuszenia".

Tyle, że czasem środki do "zagłuszania" łączności są drogie, mało dostępne i nie każdy tym może władać.

Na nasze szczęście!

Adam M.

Jest dość pewnie działające.

To sieć nadajników/repetytorów na "własnej" częstotliwości firmy ochroniarskiej.

Możliwości ma podobne do nadajnika GSM (mało informacji przekazuje, za to wszystkie najważniejsze).

Lepsze... gorsze...

Jest DOBRE. Sprawdza się.

Nie ma systemu "nie do zagłuszenia".

Tyle, że czasem środki do "zagłuszania" łączności są drogie, mało dostępne i nie każdy tym może władać.

Na nasze szczęście!

Adam M.

ok dziękuje za odpowiedź.

Instalator alarmu wspominał o module powiadomień, który poprzez właśnie linię telefoniczną, może do mnie dzwonić i "mówić", który czujnik wyzwolił alarm itp. Wszystkie powyższe uznaje narazie jako zbędne dodatki, nic nie daje gwarancji, a kosztuje swoje... :/

Takie powiadomienie to masz w samej centrali, jak nie jest to kompletny badziew.

Wystarczy uruchomić.

Co zrobisz z informacją typu "który czujnik"?

Jak alarm do dupy - instalatora za łeb i niech tyle siedzi, aż nie będzie fałszywek!

Adam M.

Centralę mam Satel Integra 32. Z tego co wiem to dodatkowe możliwości komunikacji są dostępne po podłączeniu dodatkowych modułów.

BTW. Powiadomienie nic mi nie da, poza tym, że wiem, że coś się stało w konkretnym pomieszczeniu, dzięki przypisaniu nazw czujkom. Daje mi to wielkie nic :) , ponieważ będąc poza domem to mogę sobie... w nosie podłubać :)

Fałszywek nie miałem jeszcze żadnych, nie oszczędzałem na czujnikach.

Adeam,

dzieki za odpowiedz. Sytuacja jest nastepujaca. Komunikacja nastepuje poprzez adapter dostarczony przez firme ochraniarska i jest to adapter GSM korzystajacy z karty sim. Za ochrone nie place 25 pln tylko prawie 90 i nie szukalem oferty najtanszej a wiarygodnej i jestem gotow doplacic za lepszy serwis. Sama instalacja tez byla zalozona przez profesjonalny serwis nie zwiazany z zadna gaencja ochraniarska.

Sama komunikacja funkcjonowala dobrze ponad rok. Ostani raz sprawdzalem kilka tygodni temu. W tej chwili nagele przestala a na pewno ani nie zamokla ani nikt przy niej nie grzebal bo jest na strychu. Dom jest caly czas w budowie nikt w nim nie mieszka i zaelzy mi na wiarygodnym systemie.

Dziwi mnie bardzo ze wlasnie sytsem a nie sprawdza chociaz raz w tygodniu polazenia. Firma ochroniarska opowiadala jakoby miala najnowoczesnejsza centrale jakie sa w Polsce, stad moje rozczarowanie.

Caly czas zastanawiam sie czy to jest awaria systemu czy olewactwo firmy ochraniajacej....

W poniedzialek bede z nimi rozmawial na ten temat ale slabo wierze ze przyznaja sie do tego ze olali jezeli tak bylo

Test łącza:

Wyjąć kartę SIM, wsadzić do jakiegoś telefonu i spróbować gdzieś zadzwonić, puścić SMS a...

Może być tak, ze.. nie zadziała, bo ... nie opłacona.

Budowa...

Mogły zaśniedzieć styki karty SIM - wyjąć, pogłaskać, włożyć.

Komunikator mógł "usnąć".

Mało kto wie, że niektóre typy tak mają, ze brak połączeń z urządzenia powoduje jego "wyrzucenie" z BTSa.

Bateria full, zasięg jest a łączności niet!

Łukasz80

Integra...

Urządzenie "do wszystkiego", w tym do alarmu...

Dobrze postawione działa poprawnie.

Burzy nie lubi...

Adam M.

Test łącza:

Wyjąć kartę SIM, wsadzić do jakiegoś telefonu i spróbować gdzieś zadzwonić, puścić SMS a...

Może być tak, ze.. nie zadziała, bo ... nie opłacona.

Budowa...

Mogły zaśniedzieć styki karty SIM - wyjąć, pogłaskać, włożyć.

Komunikator mógł "usnąć".

Mało kto wie, że niektóre typy tak mają, ze brak połączeń z urządzenia powoduje jego "wyrzucenie" z BTSa.

Bateria full, zasięg jest a łączności niet!

Łukasz80

Integra...

Urządzenie "do wszystkiego", w tym do alarmu...

Dobrze postawione działa poprawnie.

Burzy nie lubi...

Adam M.

Okazalo sie ze nadajnik sie zawiesil.

Caly czas mnie nurtuje jak temu zapobiec na przyszlosc.