Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Forumowiczów,

Kilkakrotnie na forum pojawiała się informacja, że ktoś dzieli duże okno w salonie na dwa (belka pozioma), aby obniżyć koszt, ale także aby mieć możliwość zamontowania rolet zewnętrznych. Wydaje się, że rolety zewnętrzne na dużym przeszkleniu są niezbędne, aby ochronić dom przed nadmiernym nagrzewaniem się podczas upałów (duże okno na stronie południowej).

Jakie są Wasze doświadczenia (tych co już wybudowali ten dom)? Kto z Państwa montował takie rolety? Jaki stosowaliście sposób montażu? Jakie rolety? Czy rzeczywiście nie ma żadnej możliwości zamontowania rolet zewnętrznych przy zachowaniu jednego przeszklenia (bez podziału)?

• Odpowiedzi 337
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam Forumowiczów,

Kilkakrotnie na forum pojawiała się informacja, że ktoś dzieli duże okno w salonie na dwa (belka pozioma), aby obniżyć koszt, ale także aby mieć możliwość zamontowania rolet zewnętrznych. Wydaje się, że rolety zewnętrzne na dużym przeszkleniu są niezbędne, aby ochronić dom przed nadmiernym nagrzewaniem się podczas upałów (duże okno na stronie południowej).

Jakie są Wasze doświadczenia (tych co już wybudowali ten dom)? Kto z Państwa montował takie rolety? Jaki stosowaliście sposób montażu? Jakie rolety? Czy rzeczywiście nie ma żadnej możliwości zamontowania rolet zewnętrznych przy zachowaniu jednego przeszklenia (bez podziału)?

Z tego co się orientuję nie ma problemu z montażem żaluzji na niepodzielonej fasadzie.

Chyba, że chodzi Ci o typowe rolety zasłaniające całe okno (w tym przypadku nie mam informacji, gdyż będę montował żaluzje) .

Informację taką uzyskałem z dwóch źródeł.

Ja montowałem fasadę Yawala i z tego co mówili wykonawcy Yawal ma do tego rozwiązanie systemowe.

Nazywa się to bodajże YSP - YAWAL SUN PROTECTION

https://www.yawal.com/oferta/systemy-specjalne/ysp.html

Jak jesteśmy na konstrukcji dachu sprawdźcie sobie jaki macie wymiar dla otworu na okno kolankowe. We wczesnej wersji projektu jest błąd jeśli macie około 1,88m to jest błąd, jak coś w okolicach 2,00m lub więcej jest O.K. (jestem na etapie przeróbki kawałka dachu i otworu okiennego).

Ja mam to samo. Dziś tniemy żelbet.... Nie ma dostępnego okna kolankowego bez podziału. :(

Ja mam to samo. Dziś tniemy żelbet.... Nie ma dostępnego okna kolankowego bez podziału. :(

Jak będziesz miał foty po zmianach to poproszę.

Dach też przerabiasz?

Zastanawiam się, czy nie dało by rady tego zrobić na aluminium pod wymiar, widziałem podobne zastosowanie na fotach w firmie, co mi robiła fasadę.

U mnie po ptakach, bo mam już okno kolankowe na budowie, które było zamawiane pod nietypowy wymiar i trochę kosztowało.

Szkoda, że nikt wcześniej nie pisał o tym problemie...

Jak będziesz miał foty po zmianach to poproszę.

Dach też przerabiasz?

Zastanawiam się, czy nie dało by rady tego zrobić na aluminium pod wymiar, widziałem podobne zastosowanie na fotach w firmie, co mi robiła fasadę.

U mnie po ptakach, bo mam już okno kolankowe na budowie, które było zamawiane pod nietypowy wymiar i trochę kosztowało.

Szkoda, że nikt wcześniej nie pisał o tym problemie...

Ale co w dachu do przeróbki?

U mnie wykonawca i dekarze wspominali tylko, że otwór na okno kolankowe jest za wąski i trzeba wyciąć po obu stornach po kilka cm.

IMG_0309.jpg

IMG_0311.jpg

IMG_0309.jpg

IMG_0311.jpg

Edytowane przez rawores

Ale co w dachu do przeróbki?

U mnie wykonawca i dekarze wspominali tylko, że otwór na okno kolankowe jest za wąski i trzeba wyciąć po obu stornach po kilka cm.

Ja mam położone krokwie na końcówkach muru i za mały pomiędzy nimi odstęp, aby wstawić dachową część okna kolankowego.

Mam 188cm jeśli dobrze pamiętam, a powinno być około 200cm. U Ciebie wg tych zdjęć po docięciu będzie tak jak jest u mnie teraz (krokwie będą leżały na samych końcówkach muru).

O krokwiach nic nie mówili.. Faktycznie będzie wąsko, ale może wejdzie. Albo okaże się po docięciu... Okna też mamy już na placu :(

Jakie okna wybrałeś jeśli można spytać?

Zmierz wymian jaki masz w bliźniaku, jak taki sam to wejdzie.

Tak jak na foto poniżej.

IMG_3045.jpg

Tak samo powinno być do kolankowego, ale jak mówiłem jest / był błąd w projekcie.

U mnie wygląda to tak:

IMG_3046.jpg

Czy przycinałeś też ten zbrojony słup po lewej stronie?

U mnie z tego co mierzyliśmy powinno się udać uzyskać minimalny wymiar po przycięciu prawej strony.

Nie chce tego zbrojonego słupa z lewej ruszać.

pozdrawiam

Ja dokładnie takie same zmiany planuje czyli przedzielenie przeszklenia nadprozem, bo chce mieć rolety zew. Tez wydłuzam gabinet i rezygnuje z tego balkonu. Rozwazam jeszcze wydłuzenie domu o 1m bo troche ta przestrzen nad antresola wydaje mi sie mala...ale moze jestem w błedzie...za dwa tygodnie planuje zaczac adaptacje projektu.... Co do tego okna konanlowego to rozumiem, ze ma to odrazu architekt poprawić tak? W imieniu wszystkich ktorzy jak ja dopiero zaczynaja dziekujemy za Wasze uwagi i zdjęcia.

Ja mam położone krokwie na końcówkach muru i za mały pomiędzy nimi odstęp, aby wstawić dachową część okna kolankowego.

Mam 188cm jeśli dobrze pamiętam, a powinno być około 200cm. U Ciebie wg tych zdjęć po docięciu będzie tak jak jest u mnie teraz (krokwie będą leżały na samych końcówkach muru).

Okazało się, że przy montażu konstrukcji dachu, wykonawca przymierzał okna i udało się wtedy wyłapać błąd i krokwie już zamontować dobrze. Niestety mur musieliśmy przyciąć. Okna FAKRO.

Witam

Niestety ja jeszcze nie ruszyłem z budową, spore problemy z projektem.

Jeśli zdjęcia będę miał jakiekolwiek to chętnie prześlę, planuję ruszyć z budową jak tylko się ociepli.

Jeśli chodzi o poszerzenie budynku to tego nie zrobiliśmy a szkoda, moim zdaniem jest za mały, spiżarnia jest powiększona, zrezygnowaliśmy z prysznica na dole.

Nad podzieleniem przeszklenia nadprożem zastanów się dobrze, widziałem zdjęcia jak ktoś tak właśnie zrobił i całe okno a raczej fasada budynku straciła swój urok.

Witam też zaczynam nie długo HK02 en i też chcę PC powietrzną. Macie jakieś konkretne wyceny?? Jeśli mogę zapytać co zauważyłem o wyborze tego producenta? I o jakiej mocy macie? Proszę o kontakt... [email protected] Z góry MEGA dziękuję.

Montaż kotłowni opartej na powietrznej pompie ciepła:

P.C. EXTENSA DUO 10 1faz., grzałka 6kW 230 V, wbudowany zbiornik CWU 190l.

termostat pok. T55, grupa bezpieczeństwa, materiały instalacyjne, wbudowana opcja chłodzenia aktywnego

28.500 netto