Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 337
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kochani mam w projekcie dachu częściowo stalową konstrukcję: dwie stalowe ramy, słupy z rury kwadratowej oraz kształtownik IPE pod kalenicą. Architekt z projektantem proponują zmienić to na normalną konstrukcje. Koszt przeprojektowania 500zł. Mówią, że sam taki kątownik to 800zł plus dźwig i spawacz też kosztuje.... Jaki jest sens takiej konstrukcji?

Czytam Was od dawna, ponieważ rok temu zdecydowaliśmy się na budowę domu w stylu Homeconcept-02. Zakochaliśmy się w wielkiej fasadzie i antresoli, jednak projekt oryginalny dość znacznie przerobiliśmy, tak aby pasował pod nas (praktycznie robiliśmy projekt indywidualny w oparciu o Homeconcept-02).

Postanowiliśmy podzielić się z Wami tymi pomysłami, bo może ktoś, kto będzie budował w przyszłości jakoś się zainspiruje lub znajdzie rozwiązania dla siebie. Na pewno jednak da się zauważyć inspirację oryginałem :)

W naszej wersji mamy piwnicę pod całością (ta zrobiona tylko ze względu na ukształtowanie terenu - na działce był taki spad, że postanowiliśmy go wykorzystać - jednak sama piwnica będzie praktycznie niewidoczna), parter i poddasze użytkowe i dodatkowo 2 pokoje ulokowane na półpiętrze (nad garażem).

Powierzchnia użytkowa parteru to 87,5m2 + garaż i pomieszczenia kotłowni 48,6m2. Poddasze 109m2.

Piwnica 110,7m2.

Dach 350m2.

Wrzucam zdjęcia projektu parteru i poddasza.

1.jpg2 poddasze.jpg

Budujemy w pomorskim, niedaleko Gdyni. Stan surowy już stoi, dach zrobiony (dachówka płaska Turmalin szary kryształ), fasada okna wstawiona, czekamy na szyby i wszystkie okna. Jak mi się uda (o ile ktoś chce, bo zdaję sobię sprawę, że to nie do końca projekt Homeconcept-02) to wrzucę kilka zdjęć z realizacji.

IMG_4265.jpg

IMG_4267.jpg

IMG_4263.jpg

Edytowane przez makkaresh

Witam. Jaki koszt wyszedl tej rolety oraz czy wykonawca to firma z Rzeszowa?

tak, wykonawca to firma Mariot z Rzeszowa. Żaluzja jest ruchoma i ze zmianą kąta nachylenia. Wypas:)

Jeśli chodzi o schody to belkę stalową zrobiła nam zaprzyjaźniona firma więc cena nie będzie właściwa:) Ale nawet na allegro takie belki można znaleźć i zamówić. Barierka będzie szklana mocowana w takiej listwie stalowej.

Polecam też przemyslenie kominka na wczesnym etapie budowy. Mi spędzał sen z oczu, bo wizualizacja a rzeczywistość to dwie rózne rzeczy, trzeba się odsuwać od ściany, tu się nie mieści, tam się nie mieści i okazuje się potem że kominek to wielki kloc zajmujący pół salonu. Na etapie montowania kominów już trzeba wiedzieć jak chcecie mieć kominek, żeby te wloty/wyloty/trójniki(tak się to nazywa?) założyć odpowiednio.

• 2 weeks później...
Witam, jak tam idzie z budowa? My szukamy dopiero projektu i właśnie ten mi sie bardzo podoba wizualnie , choć troszkę nieustawny wydaje ni sie salon, brakuje mi ściany na tv ;) chętnie usłyszymy o zmianach jakie dokonujecie gdyż chyba padnie jednak wybór na ten dom...

Daisy 3100, u nas właśnie była (duża) przeróbka projektu, pisałam trochę wcześniej i wrzucałam rzuty projektu.

A tymczasem...jest już fasada :)

2.jpg

1.jpg