Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich - byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś mógł podzielić się jak rozwiązany jest w tej rodzinie projektów detal rynny, pasu podrynnowego oraz wiatrownicy. Jestem w trakcie budowy projektu indywidualnego i wyszedł problem estetyki tych elementów (ok 60cm szerokości) i zastanawiam się czy sprawy nie dałoby się rozwiązać tak jak w domkach homekoncept. Z góry dziękuję !

• Odpowiedzi 337
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

choć dopiero ruszyć z budową planujemy na wiosnę, w miedzy czasie wysłałem prośbę o wycene do kilku firm. Z tych co odpowiedziały rozsądnie wygląda od pewnej firmy z kartuz:

fasada wymiary:420x535, jedno okno otwierane (nie uchylne) na balkonie:

RAL - RAL

Wypełnienia:6/14CR/6/14CR/6

T

Fasada aluminiowo-szklana OZ1

Szklenie dwukomorowe zwykłe

z ciepłymi ramkami

miedzyszybowymi

Skrzydło rozwierane do

wewnątrz, okucie Maco, klamki

Pluton

Fasada aluminiowo-szklana w kontrukcji słupowo-ryglowej

Opierzenia wokół fasady (membrana EPDM, obróbka z blachy)

Okna rozwierane do wewnątrz na okuciu Maco

Współczynnik U=0,9 W/m2*K

Cena: 14000netto +Vat +montaż 4300netto, razem 18300netto

pzdr

Witam,

choć dopiero ruszyć z budową planujemy na wiosnę, w miedzy czasie wysłałem prośbę o wycene do kilku firm. Z tych co odpowiedziały rozsądnie wygląda od pewnej firmy z kartuz:

fasada wymiary:420x535, jedno okno otwierane (nie uchylne) na balkonie:

RAL - RAL

Wypełnienia:6/14CR/6/14CR/6

T

Fasada aluminiowo-szklana OZ1

Szklenie dwukomorowe zwykłe

z ciepłymi ramkami

miedzyszybowymi

Skrzydło rozwierane do

wewnątrz, okucie Maco, klamki

Pluton

Fasada aluminiowo-szklana w kontrukcji słupowo-ryglowej

Opierzenia wokół fasady (membrana EPDM, obróbka z blachy)

Okna rozwierane do wewnątrz na okuciu Maco

Współczynnik U=0,9 W/m2*K

Cena: 14000netto +Vat +montaż 4300netto, razem 18300netto

pzdr

Na jakim profilu takie cuda?

Witam serdecznie Mam pytanie dotyczace kosztow budowy Przeszukalem internet i sprawdzilem pare wycen projektu HomeKoncept 2 Kazda strona podaje inna wycene Wiec jesli ktos moglby napisac na email [email protected] Ile wyszla budowa tego pieknego domu bylbym bardzo wdzieczny Interesuje mnie glownie stan deweloperski zamkniety ze wszystkimi instalacjami w sumie to stan pod klucz Mam dzialke plus 200tys w gotowce jeszcze z 200tys w przeciagu dwoch lat znajde ale to juz wszystko Musi i na meble starczyc I nie wiem czy zaczynac czy mnie stac

400.000 nie starczy. U mnie stan deweloperski wyjdzie około 450.000. Plus wykończeniówka i meble. No ale będzie pompa ciepła i rekuperacja. Przy rezygnacji z tego można odjąć około 40.000. Ale nadal będziesz nad kreską.

Oczywiście, można wprowadzić nieco zmian oraz użyć gorszych materiałów, ale czy jest sens...

• 2 weeks później...

Witam

Ja dopiero zaczynam. Zrezygnowałem z balkoniku przy dużym oknie, przedłużam gabinet do pełnej bryły budynku. Mam tylko obawy jak to będzie wyglądało. Dużą fasadę okienną też chcę podzielić belką . Zrobił ktoś coś takiego?

Inne pytanie w oryginalnym projekcie więźby dachowej jest rama stalowa. Chciałbym ją wyeliminować. Czy ktoś to może robił? Czy ktoś przeliczał dach na dachówkę?

Pozdrawiam

Edytowane przez slivvka

Witam

Ja dopiero zaczynam. Zrezygnowałem z balkoniku przy dużym oknie, przedłużam gabinet do pełnej bryły budynku. Mam tylko obawy jak to będzie wyglądało. Dużą fasadę okienną też chcę podzielić belką . Zrobił ktoś coś takiego?

Inne pytanie w oryginalnym projekcie więźby dachowej jest rama stalowa. Chciałbym ją wyeliminować. Czy ktoś to może robił? Czy ktoś przeliczał dach na dachówkę?

Pozdrawiam

1. Też zrezygnowaliśmy z balkonów. Przy fasadzie musi być w rogu słup. Konstruktor to weryfikował.

2. Płatew stalową zmieniliśmy na drewnianą - jest OK.

3. Konstrukcja jest dostosowana w projekcie również do pokrycia dachowego ciężkiego.

1. Też zrezygnowaliśmy z balkonów. Przy fasadzie musi być w rogu słup. Konstruktor to weryfikował.

2. Płatew stalową zmieniliśmy na drewnianą - jest OK.

3. Konstrukcja jest dostosowana w projekcie również do pokrycia dachowego ciężkiego.

Dziekuje. Mozna jakies fotki jak to bez balkonu wyglada. Wciecie pozostalo czy dom zostal przedlużony w tym rogu?

Jak jesteśmy na konstrukcji dachu sprawdźcie sobie jaki macie wymiar dla otworu na okno kolankowe. We wczesnej wersji projektu jest błąd jeśli macie około 1,88m to jest błąd, jak coś w okolicach 2,00m lub więcej jest O.K. (jestem na etapie przeróbki kawałka dachu i otworu okiennego).

Sprawdzajcie też dokładny wymiar okien dachowych, u mnie weszły na styk, po kombinacjach 94x140 roto R6.

(otwór między krokwiami za mały jakieś 4cm i musieliśmy zrezygnować z jednej części termobloku okna)