Alexim 18.06.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Nic nie pomniejszaliśmy. Teraz jeszcze raz zerknęłam na wizualizacje na stronie i moim zdaniem wymiary są takie same, natomiast cały efekt robią kolory i wykończenie, tak mi się wydaje. Bo wymiary okien w stosunku do ścian wydają się identyczne, również ustawiając w ten sam sposób meble, będą dokładnie rozmieszczone jak na zdjęciach aranżacji. Poza tym efekt przestrzeni póki co psują rusztowania w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baka890 18.06.2015 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2015 Ja po wylaniu chudziaka i po wstepnym prowizorycznym rozplanowaniu pomieszczen bezapelacyjnie stwierdzilem ze optycznie i praktycznie nie pasuje mi scianka pomiędzy jadalnia i schodami...fakt ze kosztowalo mnie to dodatkowo i nadszarpnelo budzet ale teraz zamiast sciany ponad 4m moge w tym miejscu zrobic sciane 2m co moim zdaniem optycznie znaczaco powiekszy powiechnie domu..ale fakt jest taki ze ja nie mam antresoli,mysle ze sama antressola daje meeega efetk przestrzeni... a co do wielkosci to hmmm.... jest to pojecie wzgledne zalezy kto co lubi..dla mnie wystarczajace..a dla tych lubujacych sie w duzych przestrzeniach polecam projekt koncept 1 nad ktorym sam tez sie zastanawialem ale nie zmiescil mi sie na dzialke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofBud 19.06.2015 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 mako101112: Wysłałem Ci parę wiadomość na PW już jakiś czas temu. Jeżeli jesteś jeszcze aktywny w tym wątku i znajdziesz czas, to proszę odpowiedz na nie. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofBud 19.06.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2015 (edytowane) @ Michał Ciupek i malgorzatam:Miałem ten sam problem, więc podzielę się swoimi przemyśleniami. Pomiędzy przestrzenią odczuwalną na wizualizcjach a tego co realnie będziemy widzieć, na pewno są spore różnice, bo zdjęcia i ujęcia istotnie się różnią. Wystarczy porównać zdjęcia jadalni, które umieścili tu Mako i Alexim. Dla mnie jadalnia od Mako wydaje się szersza. Z kolei architekt wybrał takie ujęcia, żeby dom wyglądał jak najatrakcyjniej. Czyli ujęcia są robione pod takimi kątami i z takich miejsc, że w realu nigdy nie będziemy tego widzieć, bo nigdy nie będziemy kucać będąc przy samej ścianie czy w rogu pomieszczenia. A tak właśnie robione są niemalże wszystkie ujęcia na wizualizacjach - poziom oczu patrzącego jest zawieszony na wysokości na pewno poniżej jednego metra. Ostatnia sprawa, to kolorystyka. Myślę, że jeżeli ściany będą białe, a przez okna będzie już wpadało dużo światła, to optycznie też przestrzeń się trochę powiększy w stosunku do tego, co widać na zdjęciach. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez KrzysztofBud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaro-HK2 14.07.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2015 (edytowane) Witam, Czy ktoś z Was drodzy forumowicze realizuje projekt HomeKoncept-2? Byłbym bardzo wdzięczny za Wasze spostrzeżenia co warto zmienić/przerobić w powyższym projekcie. Przeszukałem forum ale wątku o tym projekcie niestety nie ma. Pozdrawiam Tomek http://www.home-koncept.net.pl/wszystkie-projekty/najnowsze-projekty/projekt-domu-homekoncept-2-wersja-podstawowa-detail [ATTACH=CONFIG]267799[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]267801[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]267802[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]267803[/ATTACH] Witam Jestem nowy na forum i chętnie podzielę się z Wami naszymi modyfikacjami projektu HK2 (lustro) W chwili kiedy kupiliśmy projekt nie było wersji ani energo oszczędnej ani z podwójnym garażem.. dlatego kupiliśmy wersje standard w lustrzanym odbiciu. Nasze modyfikacje projektu: - rozbudowa garażu do dwu-stanowiskowego oraz wydłużenie garażu w celu utworzenia przestrzeni na warsztat (łączna powierzchnia 47m) - przysunięcie garażu bezpośrednio do budynku głównego, ( nie chcieliśmy tego robić, jednak było to spowodowane brakiem wystarczającej przestrzeni na działce) - usunięcie ściany nośnej na parterze (tej obok schodów) i zastąpienie jej filarami..W ten sposób otrzymaliśmy o wiele większą otwartą przestrzeń na całym parterze - powiększyliśmy spiżarnie kosztem przestrzeni na prysznic w łazience na parterze - z pomieszczenia nr7 na piętrze zrobiliśmy stałą suszarnie z odpływem - z pomieszczenia nr 5 na piętrze zrobiliśmy garderobę Zmiany są nie wielkie bardziej nazwałbym je personalizacją niż jakimiś istotnymi modyfikacjami. Budowa rusza w okolicach kwietnia 2016r w Gdańsku. Z przyjemnością będziemy dokumentować nasze postępy w budowie. Jako ciekawostke zamieszczam kilka wizualizacji które wykonałem w prostym programie Sketchup - wszystkie wymiary zewnętrzne zostały zachowane zgodnie z projektem, rozmieszczenie i wielkość okien i drzwi zostala zrobiona na oko https://lh3.googleusercontent.com/k3vSoVkNhuJZ1wVlTqI042No9iHsp-hiPzvV_RhRi8Y=w742-h420-no Link do całego albumu: https://goo.gl/photos/PJGMPuznc46jCEsTA Jakby ktoś był zainteresowany mogę wysłać na maila model w 3D, można go sobie poobracać w programie SktechUp. Edytowane 14 Lipca 2015 przez Yaro-HK2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexim 31.07.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Aktualizacja: koszt przeszklenia w salonie to minimum 20 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 01.08.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Alexim jakie są wymiary tego okna? Ja wyceniałem okno 6500x3350 (od 2500 naświetle), aluminiowe - koszt ok. 30k. Poglądówka: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexim 01.08.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 Witam.Przeszklenie 3900x5350 w czym część w systemie fasadowym (2900x5350), reszta w systemie okiennym (w tym 2 drzwi balkonowe), wszystko na aluminium oczywiście, wycenione na 20 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexim 02.08.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) Alexim jakie są wymiary tego okna? Ja wyceniałem okno 6500x3350 (od 2500 naświetle), aluminiowe - koszt ok. 30k. Poglądówka: [ATTACH=CONFIG]326188[/ATTACH] Patrząc na wizualizację, to z tego co mówił nam konstruktor można zrobić to w systemie okiennym aluminiowym z belkami wzmacniającymi. I koszt dużo niższy- bo nie fasada (w naszym przypadku różnica ok 5 tys). U nas niestety tylko ta druga opcja wchodzi w grę (za duża wysokość). Widzieliśmy również zdjęcia realizacji podobnych przeszkleń jak u Was i też nie były to fasady. Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez Alexim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaro-HK2 02.08.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Jeśli dobrze pamiętam, to w Waszym domu przedzieliliście te szklaną fasadę betonowym pasem. Czym to było podyktowane? Wyszło to taniej czy drożej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexim 02.08.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Taki był plan, ale jednak przedzielenie psuje cały efekt... tak więc zostaliśmy przy projekcie oryginalnym to przeszklenie jest główną ozdobą domu. Przedzielenie z całą pewnością jest duuuużo tańsze- wtedy wystarczy zamówić dwa w sumie standardowe komplety. Wieczorem dodam fotki już pi zdjęciu rusztowań- dopiero teraz widać jaki to kawał okna będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 02.08.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 No na pewno takie przeszklenie robi wrażenie. Nam marzyło się rozwiązanie 3 skrzydłowe z jednym fixem (żeby otworzyć jak największą przestrzeń). Na wizce są harmonijki a w końcu stanęło na 4-skrzydłowych HS z rozsuwanym środkiem. We wrześniu montaż i już nie mogę się doczekać. Ale już nie zaśmiecam Powodzenia w realizacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izuśka 04.08.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Witam serdecznie. Drodzy inwestorzy:) bardzo proszę szczęściarzy, którzy już wybudowali swoje HK 2 o przesłanie zdjęć-zależy mi ponieważ jesteśmy przed wyborem projektu . Czy ktoś budował w okolicach trójmiasta? lub gdzie indziej i można by było w realu podejrzeć Państwa dom? Z góry dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olga_i_Kamil 11.08.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Witam. Alexim jak możesz to napisz: wymiar na dole drzwi w salonie (tych koło dużego okna) wyniósł u Ciebie 118 cm? Jak myślicie- czy takie drzwi są praktyczne? Czy nie będą za ciężko chodziły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaro-HK2 12.08.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Witam serdecznie. Drodzy inwestorzy:) bardzo proszę szczęściarzy, którzy już wybudowali swoje HK 2 o przesłanie zdjęć-zależy mi ponieważ jesteśmy przed wyborem projektu . Czy ktoś budował w okolicach trójmiasta? lub gdzie indziej i można by było w realu podejrzeć Państwa dom? Z góry dziękuję. Pozdrawiam Heyka, My będziemy budować w trójmieście, jednak dopiero w marcu-kwietniu 2016.. więc jeszcze dobre 8mcy zanim wbijemy łopatę. Ale jak chcesz zobaczyć jakieś zdjęcia i poczytać ciekawe porady to zapraszam na tego bloga >> http://www.houseloves.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexim 12.08.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 My mamy drzwi 100 cm i takie będą praktyczne myślę. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baka890 16.08.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2015 Alexim powiedz mi jak wy macie rozwiązany temat dachu? bo my jestesmy na tym wlasnie etapie i mamy problem..Pierwsze pytanie czym obkladacie? blacha czy ceramika? i czy macie jakies podparcie dachu w srodku domu tzn na pietrze jakies slupy czy dach jest oparty tylko na sciankach kolankowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexim 17.08.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Więc tak: my mamy u siebie blachę na rąbek Bud Matu, ale nie polecamy. Z daleka wygląda zarąbiście, ale z bliska w słońcu widać jak faluje I z tego co widzimy gdzieś przejazdem na innych domach każdy rąbek tak ma... Naszym zdaniem po prostu dach ma za duże rozpiętości i na takiej długości blacha musi jakoś się podgiąć. Chociaż wg. producenta to jedne z krótszych paneli.. Natomiast jedyny dom jaki widzieliśmy, na którym nie falowało, miał malutki dach i panele były też krótkie, więc chyba o to chodzi. W każdym razie, u nas mimo że kładliśmy specjalną membranę dedykowaną pod rąbek (jedną z najdroższych swoją drogą ) nic to nie dało. Natomiast więźbę robiliśmy pod ceramikę, ponieważ na tamtym etapie nie byliśmy jeszcze zdecydowani czym kryć. Dach mamy bez słupów, wszystko oparte na kolankowych. Z tym, że oprócz tego że krokwie i belki są zbijane, to jeszcze robione "na wtyk" (w miejscu łączenia są ponacinane tak, że jedna w drugą wchodzi). Aaa.. i zamiast jednej belki po środku, dali nam dwie po boku- podobno stabilniej, no i mamy strych Na to pełne deskowanie, membrana i blacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baka890 17.08.2015 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Kurcze alexim mega mnie pocieszylas bo u mnie znow problem z dachem i juz mialem zalamke.chcialem blache na rabek bo mega mi sie podoba..okazalo sie ze miejscowu plan nie pozwala wiec zdecydowalem sie na dachowke ale.projektant przeliczylmi wiezbe na blache i stwierdzil ze.ciezko bedzie przy terivie zrobic tak zeby ceramike udzwignal dach bo niby trzebaby bylo podeprzec. Gdyby to nie byl problem to czy moglabys mi przeslac fotke waszej konstrukcji dachu albo projektu dachu? Juz trzy dni nie spie z mysla ze bede.musial klasc bblachodachowke a tu taka nadzieja:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexim 17.08.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 U nas Terivę przeliczała architekt adaptująca, więc chyba jest ok A czy Wy czasem nie zrezygnowaliście ze ściany działowej na dole tej przy schodach? Może to ma wpływ? Zdjęcia wysyłam na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts