Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Dach (nie licząc oczywiście więźby) ok 47 tys. W tym okna dachowe (12 tys), wyykończenie kominów klinkierem (materiał + robocizna 4,5 tys), blacha + rynny (13 tys), membrana dedykowana pod rąbek (ponad 2 tys), robocizna (11 tys), pełne deskowanie (drewno + robocizna ok 4 tys jeśli dobrze pamiętam).

Pozdrawiam.

Edytowane przez Alexim

• Odpowiedzi 337
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My nie mogliśmy robić blachy na rąbek i mamy dachówkę wzięliśmy oręża 9 w kolore antracyt..doprawdy narazie mamy położony tylko jeden pas dachówki o szef ok 2 m ale wyglada naprawdę fajnie.kazdy znajomy to potwierdzał.ceny dachu mniej więcej takie jak u alexim.

Akropol. Czy ktoś ma do koncept 2 projekt rekuperacji? Zastanawiam sie czy tego nie zrobić a chciałem zobaczyć jak wyglada tam rozplanowanie bo my jednak dużo zmienialiśmy w projekcie i nie wiem czy projekt rekuperacji od Homer koncept 2 bedzie odpowiedni.

ps. ja dachowe bralem z roto ale dopiero bede mial je montowane

Edytowane przez Baka890

• 2 weeks później...

Witam! od dawna obserwuje to forum bo jestem w trakcie budowy home koncept 2 , lustrzanego odbicia z dwustanowiskowym garażem. Jesteśmy na etapie wybierania pokrycia dachu , choć nasz projekt dość mocno przerobiliśmy.

1. wysokie okno tarasowe przy antresoli podzieliliśmy na dwa ze względu braku możliwości założenia rolet zewnętrznych.

2. zlikwidowanie przedsionka między wiatrołapem a gareżem.

3. powiększenie pokoju gabinetu na parterze o tą wnękę tarasową i tak powstała równa bryła.

4. z kotłowni dodane drzwi zewnętrzne

5. wydłużenie schodów i dodanie jednego stopnia

6. łazienka na piętrze została przesunięta do sypialni i stworzona jedna duża zamiast dwóch przy sobie tylko z dwoma wejściami pierwsze od sypialni dugie z korytarza.

7. w dwóch sypialniach gdzie są okna balonowe zostały przesunięte po 40cm do skraju budynku.

8. ściana między obiema sypialniami (tam gdzie sa okna balonowe) również została przesunięta na poczet powiększenia jednej z sypialni gdzie bedzie wydzielona ścianka działowa za drzwiami i zorganizowana garderoba( sypialnia przy łazience ).

9. garderoba przy antresoli na piętrze będzie przestrzenią otwartą . Byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego pomysłu bo chciałam tam garderobę ale gdy się tam stoi robi to super wrażenie ( przy zachodzie słońca) a plan jest tam na stół bilardowy :)

uffff to chyba wszystkie zmiany, mam nadzieje ze jasno je opisałam :/

aaa i zrezygnowaliśmy z wszelkich balonów i tarasów.

Witam! od dawna obserwuje to forum bo jestem w trakcie budowy home koncept 2 , lustrzanego odbicia z dwustanowiskowym garażem. Jesteśmy na etapie wybierania pokrycia dachu , choć nasz projekt dość mocno przerobiliśmy.

1. wysokie okno tarasowe przy antresoli podzieliliśmy na dwa ze względu braku możliwości założenia rolet zewnętrznych.

2. zlikwidowanie przedsionka między wiatrołapem a gareżem.

3. powiększenie pokoju gabinetu na parterze o tą wnękę tarasową i tak powstała równa bryła.

4. z kotłowni dodane drzwi zewnętrzne

5. wydłużenie schodów i dodanie jednego stopnia

6. łazienka na piętrze została przesunięta do sypialni i stworzona jedna duża zamiast dwóch przy sobie tylko z dwoma wejściami pierwsze od sypialni dugie z korytarza.

7. w dwóch sypialniach gdzie są okna balonowe zostały przesunięte po 40cm do skraju budynku.

8. ściana między obiema sypialniami (tam gdzie sa okna balonowe) również została przesunięta na poczet powiększenia jednej z sypialni gdzie bedzie wydzielona ścianka działowa za drzwiami i zorganizowana garderoba( sypialnia przy łazience ).

9. garderoba przy antresoli na piętrze będzie przestrzenią otwartą . Byłam bardzo sceptycznie nastawiona do tego pomysłu bo chciałam tam garderobę ale gdy się tam stoi robi to super wrażenie ( przy zachodzie słońca) a plan jest tam na stół bilardowy :)

uffff to chyba wszystkie zmiany, mam nadzieje ze jasno je opisałam :/

aaa i zrezygnowaliśmy z wszelkich balonów i tarasów.

Rewelacyjny pomysł z otwartą przestrzenią!!!

Czy możemy prosić o zdjęcia??? :)

Pozdrawiam

PILNE! W ciągu najbliższych dni musimy zamówić piec (na paliwo stałe)

Czy ktoś z Was zamawiał już piec? Wg projektu powinien być piec o mocy 25kW, natomiast gdzie byśmy nie pytali, przeliczają nam (uwzględniając powierzchnię (garaż nieogrzewany), ocieplenie poddasza, domu i standard okien) i wszystkim firmom wychodzi 16 kW i to z małą górką! A 20 kW podają jako max maxów do tego domu. :/ Różnica więc spora. Ktoś coś?

W większości domu mamy podłogówkę (w sypialniach u góry grzejniki) no i kanałowy pod przeszkleniem. Nie mamy reku.

Kurczę, wg programów wyliczających zapotrzebowanie na ciepło wychodzi nam 10kW/12kW :o a do poniedziałku mamy podać moc :o

Alexim sprawdzalas na stronie cieplowlasciwe.pl. Dosyc fajny i prosty kalkulator.. Co do mocy kotla podanego w projekcie to wydaje mi sie ze w tym projekcie jest wszystko solidnie przewymiarowane. Poczawszy od zbrojenia a konczac wlasnie na kotlach, i na gazowy wychodzi max 14 kw a w projekcie z tego co pamietam to ponad 20kw podaja

Właśnie tam sprawdzałam (10 kW), więc w porównaniu z projektem (25 kw), wydawało mi się to bardzo mało. W każdym razie po wielu rozmowach ze znajomymi/firmami itd. zdecydowaliśmy się (a właściwie Mąż zdecydował :rolleyes: ) na 19tkę. Ja śmiem twierdzić, że nadal jest za duży, no ale.. .tak chce, tak ma.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Okna braliśmy w znanej łódzkiej firmie, której właściciel jest również dealerem Skody ;) Czy jesteśmy zadowoleni? Ciężko stwierdzić: okna niby są super (trzyszybowe, profile Schuco, bardzo dobrej jakości), ale montaż zaplanowany był na koniec września, wiele reklamacji po drodze (porysowane szyby- przywozili nam je 4 razy!!!, początkowo źle wymierzone i mimo to zamontowane (!!!) wielkie okno, wymiana drzwi balkonowych itp itd) i koniec końcem wszystko zakończyło się pod koniec lutego :/ czyli jakieś 5 mcy później. Oczywiście miało to wpływ na dalsze prace. Hydraulików musieliśmy przekładać 3 razy :/ A wiadomo, że potem trzeba swoje odczekać "w kolejce". Czy warto dla tych nerwów i straconego czasu na kolejne montaże? Chyba nie.