Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOC! Problem jak i z czego budować mój Dom!

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam następujący problem. Jestem dopiero na początku drogi jeśli chodzi o budowanie domu.

Niestety przez problemy z działką którą zamierzałem kupić, nie mogłem do tej pory zacząć się budować (kilka miesięcy czekałem na wypisanie działki spod hipoteki, i przez to nie mogłem wziąć kredytu w innym banku).

Dzisiaj się dowiedziałem że lada dzień będzie decyzja. niestety jest już połowa sezonu budowlanego a przez problemy z bankiem nie mogłem nic zrobić (zamówić ekipy, starać się o pozwolenie itd..) bo nie wiedziałem ile jeszcze to potrwa.

Teraz chciałbym ruszyć z kopyta ale mam kilka dylematów.

Z czego budować dom by zrobić to w miarę szybko ale i dobrze.

W moich okolicach załatwienie pozwolenia na budowę nie trwa długo. Mając wszystkie papiery, jestem w stanie załatwić pozwolenie w przeciągu 3 miesięcy. Czyli teoretycznie mógłbym zacząć budowę . Na początku października... w najgorszym wypadku w połowie października.

I tu powstaje pytanie. Otóż zastanawiałem się nad dwoma sposobami budowy domu:

1. Dom szkieletowy - Opcja wydaje się dość atrakcyjna jeśli chodzi o czas budowy i w miarę koszty. Mógłbym też na jesień postawić fundamenty i w wczesną wiosną szybko postawić cały dom, bo domów szkieletowych mrozy nie ograniczają (a przynajmniej tak twierdzą firmy zajmujące się budową takich domów). Plusem tego wszystkiego jest to że dom gotowy miałbym już w przyszłym roku. Minus to duże koszty jesli chciałbym mieć dom niestandardowy, czyli takie z wieloma przeróbkami. A takowy bym chciał bo żadem z obecnych na rynku nie spełnia moich wymagać (chcę mieć duży długi garaż z którego zrobil bym pracownię, a takowych nie ma w podstawowych projektach)

2. Dom standardowy - Budowany z Materiałów typu Pustak MAX i cegła. Akurat wymieniam te materiały bo na placu budowy mam sporo tych materiałów. Jednak mają one już dobrych kilka lat (z tym że pustaki były od góry zabezpieczone)... Ale nie wiem czy jeszcze się nadają, bo nie jestem fachowcem w tej dziedzinie.

Budując tą metodą i zakładając że materiały są OK i starczy mi ich na budowę całego domu, mógłbym:

Rozpocząć roboty z fundamentem w październiku (to jeszcze wykonał bym ze swoich środków, by nie brać jeszcze kredytu). A ze stawianiem ścian wystartować na wiosnę, następnie strop, poddasze i dach jeszcze w przyszłym roku (może by mi się udało, jak myślicie?) ... No i jak czytałem to warto przeczekać zimę by dom się przemroził. I dalej w wszystkimi robotami wykończeniowymi wystartować na kolejny rok na wiosnę. Tak mniej więcej w mojej głowie to wygląda.

I teraz NAJWAŻNIEJSZE PYTANIE!!!!!

Czy warto budować dom 2 sposobem (standardowym) z wykorzystaniem materiałów które juz posiadam? Jaki jest są mniej więcej oszczędności w budowie domu o 100m2 gdy ma się własne pustaki i cegły? Czy jest to na tyle znacząca oszczędność że warto poczekać ten rok dłużej z wprowadzeniem się do domu niż w przypadku 1 opcji budowy, czyli domu szkieletowego?

Dodam że obecnie mieszkam w wynajmowanym domu i roczne koszty mieszkania to ok 10-13tys zł

Ktoś mi może pomóc?

No i na koniec dodam że jeśli miał bym budować dom 2 opcją, to poszukuję dobrej ekipy budowlanej z okolic powiatu Pajęczańskiego w woj. Łódzkim

Załatwieasz już mapki ? wypisy wyrysy ? jak chcesz starowac w tym roku załatwiaj.

Co do pytania ooszczedności to 6-8 tys kosztuje material na kondygnację. To w jakim czasie uda Ci sie wybudować startując jesienią zależy od zimy. W ubiegłym roku 20 grudnia lałem strop - potem zrobilem przerwę zimową. Od 1 marca start - jakbym cisnoł we wrześniu bym skończył. Czy szkielet wyjdzie szybciej ? pewnie nie lub niewiele. Buduję ~10x10 parter, piętro i piwnica, start był końcem września lub w pażdzierniku.

Wypis i wyrys juz mam. Geodeta też już był na działce bo do tego nie potrzebuję decyzji banku. Teraz na dniach miałem decydować o wyborze sposobu budowania. Od niego też zależy wybór projektanta i całej reszty. Dlatego tak ważna dla mnie jest wasza opinia. Też mam nadzieję ze i w tym roku zima będzie łaskawa.

Co do szkieletu to przecież jest on na gotowych fundamentach stawiany w przeciągu 2-3 tygodni praktycznie cały z ociepleniem i wewnętrzną gipsówką. Tak przynajmniej wszyscy się rozpisują.

Ja na pewno nie zdązę w tym roku zalać stropu bo z samymi fundamentami bedę startował późno, a co dopiero PARTER (tu też trzeba odczekać). A przecież niezalecane jest zostawianie domu w stanie otwartym na zimę.

Gość Konto usunięte na żądanie
I w takich przypadkach widać właśnie technologii szybkich prefabrykowanych. Biorąc pod uwagę opisany przypadek widać przewagę prefabrykatów, które da się przemienić w dom na placu budowy w 2-3 miesiące;). Wydaje mi się, że skorzystanie z takiego rozwiązania zamyka problem.

Wypis i wyrys juz mam. Geodeta też już był na działce bo do tego nie potrzebuję decyzji banku. Teraz na dniach miałem decydować o wyborze sposobu budowania. Od niego też zależy wybór projektanta i całej reszty. Dlatego tak ważna dla mnie jest wasza opinia. Też mam nadzieję ze i w tym roku zima będzie łaskawa.

Co do szkieletu to przecież jest on na gotowych fundamentach stawiany w przeciągu 2-3 tygodni praktycznie cały z ociepleniem i wewnętrzną gipsówką. Tak przynajmniej wszyscy się rozpisują.

Ja na pewno nie zdązę w tym roku zalać stropu bo z samymi fundamentami bedę startował późno, a co dopiero PARTER (tu też trzeba odczekać). A przecież niezalecane jest zostawianie domu w stanie otwartym na zimę.

Oprócz szkieletu są technologie ciężkie prefabrykowane, które posiadają parametry ściany murowanej, również b.szybkie w budowie.

Marudzisz. Ławy lałem 10 września , potem ściany piwnic, lane i murowane potem strop nad piwnicą i ściany parteru barzo trudnego, dużo słupów belek i strop nad parterem w grudniu. Gdyby nie kulejąca ekipa murarzy doszedłbym do dachu.

Chcesz budować szybko muisz mysleć z wyprzedzeniem ekip na kilka tygodni do przodu. Jeżeli nie bedziesz działała z wyprzedzeniem w żadnej technoligii nie wybudujesz szybko domu.

Adam, szkielety stalowe nie są czasem dużo droższym rozwiązaniem?

Jajmar, może i marudze. Ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ... dlatego te pytania na forum. A nie każdemy trafia się tak łagodna zima jak zeszłoroczna.

A pytam o te dwa rozwiązania bo zależy mi na czasie i w miarę niskich kosztach budowy (szkielet to szybkie rozwiązanie choć nie koniecznie tanie, a przy standardowej budowie mam już pustaki Max i cegły na cały dom).

A cały ten mój dylemat jest to podyktowany tym iż planuję rozpocząć działalność. A to dodatkowy wydatek ok 60-100tys (chociażby po to jest mi potrzebny ten duży ,długi garaż by wstawić tam moją pierwszą maszynę).

A Każdy rok zwłoki to dla mnie strata pieniędzy, i to dość pokaźna (mając uruchomioną maszynę mogę zwiększyć swój dochód o 80-120tys rocznie, a mieszkając na wynajmie jestem w plecy co najmniej 10tys. Rachunek jest więc dość oczywisty.

Adam, szkielety stalowe nie są czasem dużo droższym rozwiązaniem?

Witaj. Według mnie nie są droższe niż technologie tradycyjne. Choć mają swoje wady - jak każda technologia. Proponuję Ci poczytaj o każdej technologii sam i sam się zastanów. Tu na forum wiele profili prowadzi celowe działania by robić "wodę z mózgu" inwestorom. Wiesz na pewno co to jest PR - dlatego sam porównuj dane, parametry i nie sugeruj się komentarzami. W mojej ocenie i z mojego doświadczenia różnice faktyczne w cenie pomiędzy porównywanymi technologiami sięgają max do 7% i najczęściej wynikaj z organizowanych w danym czasie promocji, dlatego ceny za daną technologią w danym czasie to zupełnie zmienny parametr. Pozdrawiam.

Dodaj też do tego koszty robocizny. Przy standardowych technologiach będziesz je mieć najniższe. Przy niestandardowych ceny będą... specjalne :p Wynika to z tego, że ekipy też nie muszą się znać na każdym materiale, więc zakładają sobie jakąś finansową górkę na wypadek gdyby coś poszło nie tak. To oczywiste, że dom z Porothermu ekipa wymuruje taniej niż z tłuczonego keramzytu... Szacowanie kosztów materiałowych jest więc niemiarodajne!

Dodaj też do tego koszty robocizny. Przy standardowych technologiach będziesz je mieć najniższe. Przy niestandardowych ceny będą... specjalne :p Wynika to z tego, że ekipy też nie muszą się znać na każdym materiale, więc zakładają sobie jakąś finansową górkę na wypadek gdyby coś poszło nie tak. To oczywiste, że dom z Porothermu ekipa wymuruje taniej niż z tłuczonego keramzytu... Szacowanie kosztów materiałowych jest więc niemiarodajne!

Podejście typowe średnie = z reguły błędne :)

Skoro mówisz że różnice między poszczególnymi technologiami to 7%, to w takim razie najtaniej wyniosła by mnie tradycyjna metoda budowy bo mam już część materiałów.

Z tym że kalkulując w to szybkość wykonania prefabrykatu i brak ograniczeń w budowie w stosunku do pory roku (jeśli wierzyć firmie która zawsze powie że jej technologia jest tą najlepszą), to i tak wyszedł bym na plus budując z prefabrykatu.

No chyba że są tu firmy które są w stanie wybudiwać mój domek tradycyjną metodą zaczynając od października tego roku a kończąc tynki i instalacje w październiku następnego.

Jeśli tak to z chęcią porizmawiam na ten temat teraz.

Dodam że interesuje mnie budowa domu z poddaszem (do adaptacji w późniejszym czasie) ok 100m2 plus garaż. Później moge dirzucic nazwe prijektu podobnego do mojego domu (bo teraz jestem w pracy)

No chyba że są tu firmy które są w stanie wybudiwać mój domek tradycyjną metodą zaczynając od października tego roku a kończąc tynki i instalacje w październiku następnego.

Jeśli tak to z chęcią porizmawiam na ten temat teraz.

/QUOTE]

Budowanie na mrozie metodami "tradycyjnymi" odpada, bo jest zbyt duże ryzyko przemarznięcia zaprawy. Zacznie się wtedy kruszyć i cała robota do bani. Pewnie że troszkę zawsze można oszukać system i budować przy małym przymrozku, ale to jest zawsze ryzykowne.

ALE są oczywiście metody nowoczesne, które pozwalają budować w zimnych miesiącach. Zaprawy bez wody są do Silikatów i do Porothermu (Dryfix). W tym drugim systemie można murować do -5 stopni. Czyli w praktyce w polskim klimacie do połowy grudnia na spokojnie. Kluczowe będzie wymurowanie ścian nośnych, które zrobią potem za schronienie robotników i utrzymają temperaturę wewnątrz. Tynki, posadzki i inne mokre roboty w środku powinno się prowadzić przy plusowej temperaturze. Ale wystarczy zatkać sobie otwory okienne filcem i w środku będzie kilka stopni cieplej niż za zewnątrz :)

I tak dalej i tak dalej. Podsumowując: rozpoczynając budowę w październiku spokojnie możesz wybudować dom bez przerwy zimowej, budując z silikatu i Porothermu :) Oczywiście człowiek od prefabrykatów będzie ci dalej kręcił dziurę w brzuchu, że jego najlepsze, ale podejdź do tematu spokojnie i wybierz to co rzeczywiście najlepsze.

Witam serdecznie.

Minus to duże koszty jesli chciałbym mieć dom niestandardowy, czyli takie z wieloma przeróbkami. A takowy bym chciał bo żadem z obecnych na rynku nie spełnia moich wymagać (chcę mieć duży długi garaż z którego zrobil bym pracownię, a takowych nie ma w podstawowych projektach)

Dlaczego tak uważasz ?:confused:

Polecam technologię prefabrykowaną - nie polecam firm polecanych na forum bo z tym to różnie zazwyczaj są to użytkownicy/pracownicy polecanych firm. Z prefabrykatów budowa będzie zimą a i same koszty budowy bardzo zbliżone. Obecnie jest bardzo dużo firm budujących tą metodą na rynku - znajdz firmę która specjalizuje się w produkcji indywidualnych projektów - umów się na rozmowę i zaczynaj planowanie. :wiggle: