Koszyk9 01.02.2017 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 nie dziękuję, ale jak patrzę na Twoje zdjęcia to mam ochotę zobaczyć "na żywo" jak ten domek się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semcio 19.02.2017 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Koszyk9 - Domek jest rewelacyjny pod względem użytkowym i funkcjonalnym. Jedynie lekko daje się we znaki brak spiżarni - odpowiednio do tego przygotowaliśmy miejsce w garażu + sporo miejsca do przechowywania w kuchni. Domu przed światem nie ukrywamy jakby co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koszyk9 25.02.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2017 Domu przed światem nie ukrywamy jakby co. w takim razie wsiadam w auto i już tam jadę - serio Nie chce podglądać jak urządziłeś, chce zobaczyć jak naprawdę wygląda, jaka jest jego funkcjonalność no i poznać właścicieli tego ładnego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semcio 27.02.2017 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2017 Koszyk9 - Odezwij się na PRV. Z updatów - w domu trwa urządzanie i minimalizowanie strat wywołanych przez potomka (tu przegrywam sromotnie ). Na zewnątrz w tym roku dalsza część akcji 'Ogród' i to pewnie pochłonie większość mojego czasu przez najbliższe miesiące (ale to już raczej inne forum ) Aha - domek jest super, niczego nie żałuję, #projektidealny PS. 100 000! Łał! Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniaainom 20.03.2017 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Czy mogłabym prosić o informację jakie szerokie bonie macie ? nie możemy się zdecydować czy 3cm czy 5cm. P.S. Jesteście dla nas dużą inspiracją. prześledziliśmy cały wasz blog. Gratulacje wytrwałości : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semcio 22.03.2017 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 moniaainom - dzięki, dobrze, że się komuś to przyda Co do boni, to my mamy 3cm. 5cm są dość spore już, IMHO za duże dla tego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 22.03.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Cześć, świetny dziennki, tymbardziej wartościowy że zamierzam budować podobny dom prosty 2. Mam pytania o okna dachowe. Planuje usunąć po jednym oknie z sypialni na górze (tam gdzie są po dwa). Jednak mam wątpliwości czy nie będzie ciemno. Z drugiej strony sypialnia z garderobą ma tylko jedno okno dachowe w projekcie. Gorąca proźba, czy byłbyś w stanie wrzucić zdjęcia z tej sypialni lub wypowiedzieć się na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semcio 27.03.2017 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2017 janosik86 - z tmi oknami to jest tak, że jest to niestety broń obosieczna. Z jednej strony pięknie doświetlają pokój, dzięki czemu jest jasny i przyjemny, a z drugiej strony są źródłem jego przegrzewania. Rozwiązaniem są rolety zewnętrzne na okna, o ktorych już pisałem kiedyś. Natomiast po zaciągnięciu rolet pokój robi się ciemny i w porównaniu z pełnym doświetleniem... depresyjny. Te okna na pewno są tam potrzebne - min jedno. Jeśli chcesz usunąć jedno okno, to może nie będzie źle, ale na pewno rozważ założenie rolet zewnętrznych. Zdjęcie postaram się zamieścić, tylko najpierw muszę je zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 28.03.2017 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 semcio: rolety wezmę pod uwagę. Jedno okno dachowe zdecydowanie musi zostać, to napewno. Jedno chyba jestem skłonny usunąć, mniejsze nagrzewanie pokoju, mniejsze straty ciepła plus mniej okien do mycia Dlatego chciałem zobaczyć zdjęcie z pokoju z jednym oknem czy nie będzie za ciemno. Norma 1/8 wydaje się być spełniona ale pytanie czy człowiek nie będzie mieć wrażenia że pokoj jest mały i ciemny. Ewentualnie biorę pod uwagę poszerzenie okna w ścianie szczytowej, chociaż szersze okno źle będzie się komponować z smukła bryłą budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anel111 28.03.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2017 semcio: rolety wezmę pod uwagę. Jedno okno dachowe zdecydowanie musi zostać, to napewno. Jedno chyba jestem skłonny usunąć, mniejsze nagrzewanie pokoju, mniejsze straty ciepła plus mniej okien do mycia Dlatego chciałem zobaczyć zdjęcie z pokoju z jednym oknem czy nie będzie za ciemno. Norma 1/8 wydaje się być spełniona ale pytanie czy człowiek nie będzie mieć wrażenia że pokoj jest mały i ciemny. Ewentualnie biorę pod uwagę poszerzenie okna w ścianie szczytowej, chociaż szersze okno źle będzie się komponować z smukła bryłą budynku. Rowniez mieszkamy w Prostym 1 i zgadzam sie z autorem watku, ze rolety zewnetrzne bardzo by sie przydaly na oknach dachowych. U nas budynek jest ustawiony wzgledem kierunkow swiata dokladnie tak jak zaplanowano to w projekcie, w zwiazku z tym sypialnia z jednym oknem dachowym znajduje sie od polnocnego wschodu. Zatem jest tam najciemniej. Trudno jednoznacznie stwierdzic, jak duzy udzial w tej ciemnosci ma redukcja liczby otworow okiennych. Dwie pozostale sypialnie z zalozenia mialy byc pokojami "dziecinnymi" zatem fajnie jest, jesli jest tam wiecej swiatla. Mysle jednak, ze w zwiazku z lokalizacja pomieszczen wzgledem kierunkow swiata, eliminacja jednego okna dachowego nie wplynie az tak bardzo na doswietlenie pomieszczen. Mozna to spokojnie rozwazyc w sypialni, ktora wychodzi oknami dachowymi na poludnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koszyk9 21.06.2017 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2017 Ja również zdecydowałem się na eliminację po jednym oknie dachowym. Po pierwsze jest tam jeszcze doświetlenie z okna balkonowego po drugie te pokoje głównie będą służyły do spania bo większość dnia i tak będziemy spędzać na dole więc tam aż tak dużo światła nie potrzeba. Co do rolet to słuszna wskazówka i na pewno będę o niej pamiętał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorgar 02.08.2017 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2017 Domek wyszedł super! Wnętrze też bardzo ładne:yes: Od jakiegoś czasu śledziłem ten dziennik między innymi dlatego, że sam przeniosłem się niedawno z miasta "na wieś", choć u mnie to raczej z miasta na przedmieścia:rolleyes: W każdym razie sytuacja podobna Niestety ostatnio Photobucket odmówił współpracy i zdjęcia stały się niedostępne - może dałoby się przynajmniej część wrzucić na inny serwis? Ja przerzuciłem się na Flickr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suriruri 01.09.2017 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2017 @Semcio czy mógłybś zaktualizować zdjęcia wrzucone na Photobucket : ( ? Bardzooooo proszę... jeśli jednak nie ma takiej możliwości - proszę prześlij mi na priv kilka ujęć tego Waszego cuda Dzięki! Paulina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janosik86 18.09.2017 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 @Semcio czy mógłybś zaktualizować zdjęcia wrzucone na Photobucket : ( ? Bardzooooo proszę... jeśli jednak nie ma takiej możliwości - proszę prześlij mi na priv kilka ujęć tego Waszego cuda Dzięki! Paulina przyłączam się do proźby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franklinn 18.09.2017 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2017 Witam serdecznie. My zaczynamy budowę "Prostego 2" na wiosnę. W tym momencie czekamy na pozwolenie na budowę, które ma być lada dzień. Jeżeli chodzi o zmiany, które wprowadziliśmy to: - powiększenie garażu, tzn ściany dłuższe o 1m. (poszerzenie oraz wydłużenie do przodu)- w związku w powiększeniem się pomieszczenia gospodarczego przy wejściu głównym, dobudowanie ścianek działowych, dzięki którym uzyskamy miejsce na kabinę prysznicową w łazience- zlikwidowanie narożnego tarasu, powiększenie kuchni oraz wydzielenie miejsca na spiżarnię- powiększenie okna, zlikwidowanie drzwi w gabinecie na parterze- dodano drzwi z garażu na tył budynku- zmiana stropu z monolitycznego na gęstożebrowy- zlikwidowanie dwóch okien dachowych Jeżeli ktoś będzie chętny wymienić swoje doświadczenia odnośnie tego budynku to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semcio 20.09.2017 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2017 Witam wszystkich, widze, ze niestety Photobucket przestal dzialac jako hosting dla zdjec. Postaram sie w najblizszych dniach przeniesc je na inny serwis i odpowiedziec na zadane przez Was pytania. Tymczasem mieszkanie w Prostym to bajka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koszyk9 22.09.2017 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2017 Zapraszam do siebie, temat - Prosty 1a - właśnie dostałem PnB i zaczynam działać. Będę starał się na bieżąco wrzucać fotki z postępów. Miło by było gdyby ktoś mnie dopingował. Zawsze można wymienić się doświadczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franklinn 25.09.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Witam. Mam pytanie odnośnie kosztów budowy Prostego w różnych wariantach. Oczywiście mam świadomość, że ceny będą się znacząco różnić w związku z materiałami, firmami, warunkami lokalnymi czy miejscem budowy ale czy forumowicze mogliby napisać ile wyniósł ich koszt budowy w stanie deweloperskim oraz czy kosztorys zakupiony wraz z projektem ma się jakoś do rzeczywistości? Mam również świadomość, że kosztorys jest z 2015 r, a ceny materiałów i robocizny cały czas drożeją Ja od wiosny zaczynam budować Prostego 2 miejscowości pod Wrocławiem (powiat wrocławski). Cenę jaką udało mi się ustalić w wykonawcą to 86 tysięcy zł. netto za robociznę za Stan Surowy Otwarty. Ściany nośne, działowe, strop, kominy, taras, cały dach z ułożeniem dachówki i obróbkami blacharskimi. Materiały takie jak projekcie. Parę zmian w budynku w postaci powiększenia garażu, zmiana stropu na gęstożebrowy, zmiana wielkości okien itp. Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy to w miarę dobra cena? Porównałem 5 firm budowlanych i to nie była najniższa cena ale firma polecona, sprawdzona i solidna. Najniższa cena jaką udało mi się uzyskać to w granicach 75 tysięcy netto ale firma niesprawdzona. Prosty 2 to mały bunkier: strasznie dużo stali, zbrojenia, betonu i wieńców co zwiększa cenę budowy materiałowo ale też za robociznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koszyk9 25.09.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2017 Ja buduje prosty 1A i już wiem, że projekt da się "odchudzić". Jeśli chodzi o koszta budowy... ja sam chce zrobić stan 0 + całe zbrojenie i fachowcy za same postawienie ścian, strop terriva i dwa kominy "wołają" 30-40 tys!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semcio 26.09.2017 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2017 Witajcie,proces przenoszenia zdjec troche potrwa, wiec prosze o cierpliwosc. Jesli sa jakies posty/etapy, ktore chcielibyscie w pierwszej kolejnosci, to dajcie znac. Jak nie to bede poprawial od poczatku. Co do konstrukcji prostego, to ja mam gdzies liste chetnych do zamieszkania w nim w czasie wojny - lacznie z kierownik budowy. Taki z niego bunkier. Niestety jest tez przez to dosc drogi w budowie zarowno pod wzgledem materialow (stal, beton) jak i robocizny (szalunki, etc). Pewnie mozna to jakos odchudzic (strop, fundamenty, sciany etc) ale nie wiem, czy nie lepiej wtedy zrobic sobie projektu indywidualnego, bo architekt i konstruktor swoje skasuja. Jesli chodzi o koszty budowy, to te kilka lat temu mniej wiecej kosztorys od DzW sie zgadzal (+/- 10% powiedzmy). Ale wiadomo, ze trzeba sie pilnowac, bo przy budowie mozna bardzo latwo "poleciec"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts