Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z miasta na wieś, czyli Prosty1 do celu

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 199
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koszyk9 - Odezwij się na PRV.

Z updatów - w domu trwa urządzanie i minimalizowanie strat wywołanych przez potomka (tu przegrywam sromotnie ;)). Na zewnątrz w tym roku dalsza część akcji 'Ogród' i to pewnie pochłonie większość mojego czasu przez najbliższe miesiące (ale to już raczej inne forum ;))

Aha - domek jest super, niczego nie żałuję, #projektidealny

PS. 100 000! Łał! Dzięki!

• 3 weeks później...
Cześć, świetny dziennki, tymbardziej wartościowy że zamierzam budować podobny dom prosty 2. Mam pytania o okna dachowe. Planuje usunąć po jednym oknie z sypialni na górze (tam gdzie są po dwa). Jednak mam wątpliwości czy nie będzie ciemno. Z drugiej strony sypialnia z garderobą ma tylko jedno okno dachowe w projekcie. Gorąca proźba, czy byłbyś w stanie wrzucić zdjęcia z tej sypialni lub wypowiedzieć się na ten temat?

janosik86 - z tmi oknami to jest tak, że jest to niestety broń obosieczna. Z jednej strony pięknie doświetlają pokój, dzięki czemu jest jasny i przyjemny, a z drugiej strony są źródłem jego przegrzewania. Rozwiązaniem są rolety zewnętrzne na okna, o ktorych już pisałem kiedyś. Natomiast po zaciągnięciu rolet pokój robi się ciemny i w porównaniu z pełnym doświetleniem... depresyjny. Te okna na pewno są tam potrzebne - min jedno.

Jeśli chcesz usunąć jedno okno, to może nie będzie źle, ale na pewno rozważ założenie rolet zewnętrznych. Zdjęcie postaram się zamieścić, tylko najpierw muszę je zrobić :)

semcio: rolety wezmę pod uwagę. Jedno okno dachowe zdecydowanie musi zostać, to napewno. Jedno chyba jestem skłonny usunąć, mniejsze nagrzewanie pokoju, mniejsze straty ciepła plus mniej okien do mycia :)

Dlatego chciałem zobaczyć zdjęcie z pokoju z jednym oknem czy nie będzie za ciemno. Norma 1/8 wydaje się być spełniona ale pytanie czy człowiek nie będzie mieć wrażenia że pokoj jest mały i ciemny.

Ewentualnie biorę pod uwagę poszerzenie okna w ścianie szczytowej, chociaż szersze okno źle będzie się komponować z smukła bryłą budynku.

semcio: rolety wezmę pod uwagę. Jedno okno dachowe zdecydowanie musi zostać, to napewno. Jedno chyba jestem skłonny usunąć, mniejsze nagrzewanie pokoju, mniejsze straty ciepła plus mniej okien do mycia :)

Dlatego chciałem zobaczyć zdjęcie z pokoju z jednym oknem czy nie będzie za ciemno. Norma 1/8 wydaje się być spełniona ale pytanie czy człowiek nie będzie mieć wrażenia że pokoj jest mały i ciemny.

Ewentualnie biorę pod uwagę poszerzenie okna w ścianie szczytowej, chociaż szersze okno źle będzie się komponować z smukła bryłą budynku.

Rowniez mieszkamy w Prostym 1 i zgadzam sie z autorem watku, ze rolety zewnetrzne bardzo by sie przydaly na oknach dachowych.

U nas budynek jest ustawiony wzgledem kierunkow swiata dokladnie tak jak zaplanowano to w projekcie, w zwiazku z tym sypialnia z jednym oknem dachowym znajduje sie od polnocnego wschodu. Zatem jest tam najciemniej. Trudno jednoznacznie stwierdzic, jak duzy udzial w tej ciemnosci ma redukcja liczby otworow okiennych.

Dwie pozostale sypialnie z zalozenia mialy byc pokojami "dziecinnymi" zatem fajnie jest, jesli jest tam wiecej swiatla. Mysle jednak, ze w zwiazku z lokalizacja pomieszczen wzgledem kierunkow swiata, eliminacja jednego okna dachowego nie wplynie az tak bardzo na doswietlenie pomieszczen. Mozna to spokojnie rozwazyc w sypialni, ktora wychodzi oknami dachowymi na poludnie.

Pozdrawiam

• 2 months później...
Ja również zdecydowałem się na eliminację po jednym oknie dachowym. Po pierwsze jest tam jeszcze doświetlenie z okna balkonowego po drugie te pokoje głównie będą służyły do spania bo większość dnia i tak będziemy spędzać na dole więc tam aż tak dużo światła nie potrzeba. Co do rolet to słuszna wskazówka i na pewno będę o niej pamiętał ;)

• 1 month później...
Domek wyszedł super! Wnętrze też bardzo ładne:yes: Od jakiegoś czasu śledziłem ten dziennik między innymi dlatego, że sam przeniosłem się niedawno z miasta "na wieś", choć u mnie to raczej z miasta na przedmieścia:rolleyes: W każdym razie sytuacja podobna ;) Niestety ostatnio Photobucket odmówił współpracy i zdjęcia stały się niedostępne - może dałoby się przynajmniej część wrzucić na inny serwis? Ja przerzuciłem się na Flickr.

• 5 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam serdecznie. My zaczynamy budowę "Prostego 2" na wiosnę. W tym momencie czekamy na pozwolenie na budowę, które ma być lada dzień. Jeżeli chodzi o zmiany, które wprowadziliśmy to:

- powiększenie garażu, tzn ściany dłuższe o 1m. (poszerzenie oraz wydłużenie do przodu)

- w związku w powiększeniem się pomieszczenia gospodarczego przy wejściu głównym, dobudowanie ścianek działowych, dzięki którym uzyskamy miejsce na kabinę prysznicową w łazience

- zlikwidowanie narożnego tarasu, powiększenie kuchni oraz wydzielenie miejsca na spiżarnię

- powiększenie okna, zlikwidowanie drzwi w gabinecie na parterze

- dodano drzwi z garażu na tył budynku

- zmiana stropu z monolitycznego na gęstożebrowy

- zlikwidowanie dwóch okien dachowych

Jeżeli ktoś będzie chętny wymienić swoje doświadczenia odnośnie tego budynku to zapraszam.

Witam.

Mam pytanie odnośnie kosztów budowy Prostego w różnych wariantach. Oczywiście mam świadomość, że ceny będą się znacząco różnić w związku z materiałami, firmami, warunkami lokalnymi czy miejscem budowy ale czy forumowicze mogliby napisać ile wyniósł ich koszt budowy w stanie deweloperskim oraz czy kosztorys zakupiony wraz z projektem ma się jakoś do rzeczywistości? Mam również świadomość, że kosztorys jest z 2015 r, a ceny materiałów i robocizny cały czas drożeją:)

Ja od wiosny zaczynam budować Prostego 2 miejscowości pod Wrocławiem (powiat wrocławski). Cenę jaką udało mi się ustalić w wykonawcą to 86 tysięcy zł. netto za robociznę za Stan Surowy Otwarty. Ściany nośne, działowe, strop, kominy, taras, cały dach z ułożeniem dachówki i obróbkami blacharskimi. Materiały takie jak projekcie. Parę zmian w budynku w postaci powiększenia garażu, zmiana stropu na gęstożebrowy, zmiana wielkości okien itp.

Czy jest mi ktoś w stanie powiedzieć czy to w miarę dobra cena? Porównałem 5 firm budowlanych i to nie była najniższa cena ale firma polecona, sprawdzona i solidna. Najniższa cena jaką udało mi się uzyskać to w granicach 75 tysięcy netto ale firma niesprawdzona.

Prosty 2 to mały bunkier: strasznie dużo stali, zbrojenia, betonu i wieńców co zwiększa cenę budowy materiałowo ale też za robociznę:)

Witajcie,

proces przenoszenia zdjec troche potrwa, wiec prosze o cierpliwosc. Jesli sa jakies posty/etapy, ktore chcielibyscie w pierwszej kolejnosci, to dajcie znac. Jak nie to bede poprawial od poczatku.

Co do konstrukcji prostego, to ja mam gdzies liste chetnych do zamieszkania w nim w czasie wojny - lacznie z kierownik budowy. Taki z niego bunkier. Niestety jest tez przez to dosc drogi w budowie zarowno pod wzgledem materialow (stal, beton) jak i robocizny (szalunki, etc). Pewnie mozna to jakos odchudzic (strop, fundamenty, sciany etc) ale nie wiem, czy nie lepiej wtedy zrobic sobie projektu indywidualnego, bo architekt i konstruktor swoje skasuja.

Jesli chodzi o koszty budowy, to te kilka lat temu mniej wiecej kosztorys od DzW sie zgadzal (+/- 10% powiedzmy). Ale wiadomo, ze trzeba sie pilnowac, bo przy budowie mozna bardzo latwo "poleciec"...