rwxw 08.07.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Czy zdarzyła się chociaż raz u Was taka sytuacja że ten ochronnik zadziałał? Zastanawiam się czy montować coś takiego u siebie. Trudno powiedzieć, czy zadziałał czy nie, bo tego nie widać jeśli się nie przepali (zbyt duży udar). U mnie jak piorun strzeli gdzieś blisko obok (trudno powiedzieć w co), to wywala różnicówkę, a ochronniki są za nią, więc chyba czasem działają. Kiedyś na etapie budowy gdy jeszcze wisiały u mnie druty zamiast gniazdek gdy walnął piorun w pobliżu (huk razem z błyskiem) to pomiędzy drutami oddalonymi nieco ponad na oko 0.5 cm przeskoczyła iskra... Od razu zamówiłem elektryka żeby wpiął ochronniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 08.07.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) No proszę - ochronniki za różnicówką ! Masz na myśli kolejność od strony zasilania ?Koniec świata !(Pomijam ograniczniki typu D) Edytowane 8 Lipca 2014 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 09.07.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 No proszę - ochronniki za różnicówką Tak mi parę lat temu zainstalował elektryk i w sumie nie zastanawiałem się, czy dobrze. Rzeczywiście prof. Sowa (strona 5 http://ochrona.net.pl/pdf/Instalacja_9.pdf) zaleca ogranicznik przed różnicówką bo różnicówka będzie się wyłączać. No i u mnie się czasem wyłącza, więc działa Może więc ją przepnę przed, tylko będzie to wymagało pewnej rewolucji w rozdzielnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 09.07.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 Może to, może tamto.Może podłączymy tak, a może inaczej...Elektryka schodzi na psy, niestety ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 09.07.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2014 nie tylko elektryka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Poni 10.07.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Niestety ilu jest elektryków odtwarzających instalacje, nie projektujących i robiących porządnie. (Obstawiam 90% do 10%) Średnio zainteresowany inwestor nie zna szczegółów i niuansów projektowania instalacji Może rynek trochę jest winny "Panie ile od punktu", a nikt nie pyta o szczegóły wykonanej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts