Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ochronnik przepięć

Recommended Posts

Czy zdarzyła się chociaż raz u Was taka sytuacja że ten ochronnik zadziałał? Zastanawiam się czy montować coś takiego u siebie.

Trudno powiedzieć, czy zadziałał czy nie, bo tego nie widać jeśli się nie przepali (zbyt duży udar). U mnie jak piorun strzeli gdzieś blisko obok (trudno powiedzieć w co), to wywala różnicówkę, a ochronniki są za nią, więc chyba czasem działają. Kiedyś na etapie budowy gdy jeszcze wisiały u mnie druty zamiast gniazdek gdy walnął piorun w pobliżu (huk razem z błyskiem) to pomiędzy drutami oddalonymi nieco ponad na oko 0.5 cm przeskoczyła iskra... Od razu zamówiłem elektryka żeby wpiął ochronniki.

No proszę - ochronniki za różnicówką

Tak mi parę lat temu zainstalował elektryk i w sumie nie zastanawiałem się, czy dobrze. Rzeczywiście prof. Sowa (strona 5 http://ochrona.net.pl/pdf/Instalacja_9.pdf) zaleca ogranicznik przed różnicówką bo różnicówka będzie się wyłączać. No i u mnie się czasem wyłącza, więc działa ;-) Może więc ją przepnę przed, tylko będzie to wymagało pewnej rewolucji w rozdzielnicy.

Niestety ilu jest elektryków odtwarzających instalacje, nie projektujących i robiących porządnie. (Obstawiam 90% do 10%)

Średnio zainteresowany inwestor nie zna szczegółów i niuansów projektowania instalacji

Może rynek trochę jest winny "Panie ile od punktu", a nikt nie pyta o szczegóły wykonanej instalacji.