krecik28 30.06.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Witam, pomóżcie proszę z doborem odpowiednich rozdzielaczy do podłogówki.240m2 podłogówki + 3 drabinki w łazience. Całość napędzana kotłem kondensacyjnym Vaillantem 206/5-5. Drabinki tylko po to żeby można było wysuszyć wiec zasilane ta samą temperaturą co i podłoga.Hydraulik zaproponował dwa zestawy rozdzielacz+mieszacz+pompa o TAKIE. Osobny na parter (8 sekcji) i piętro (9 sekcji).Rozumiem że daje mi to większe możliwości regulacji dla każdej z płaszczyzn. Zastanawiam się jednak czy (i tu proszę od razu mnie nie wyśmiewać bo się na tym nie znam:D ) ze względu na ciągłą prace tych pomp nie lepiej było by założyć bardziej energooszczędnej pompy (Grundfos Alpha2, czy LFP) i w ogóle jest taka możliwość?Ewentualnie może polecicie inne zestawy z dobra pompą. Edytowane 30 Czerwca 2014 przez krecik28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.06.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 A po co mieszacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecik28 30.06.2014 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Dodatkowo do układu dołączony będzie kominek z płaszczem więc stąd ten mieszacz. Zapomniałem dodać na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.06.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Dodatkowo do układu dołączony będzie kominek z płaszczem więc stąd ten mieszacz. Zapomniałem dodać na początku. no to będą problemy ale mieszajcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 30.06.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Dodatkowo do układu dołączony będzie kominek z płaszczem więc stąd ten mieszacz. Zapomniałem dodać na początku. Zrezygnuj z płaszcza wodnego:yes: Na samej tej operacji zyskasz 6-7tys. zł, bo sam PW to ok 3tys. do tego droższe rozdzielacze i bufor - bez sensu. Najważniejsza jest prostota. Kondensat + jedna energooszczędna obiegówka zasilą spokojnie dwa "zwykłe" rozdzielacze bez żadnych mieszaczy i innych fajerwerków. Do tego jak lubisz kominek, to zrób sobie grawitacyjne lub mechaniczne DGP i będziesz miał system zapasowy (jak z gazem nie wyrobisz;)), ale jak znam życie kominek szybko Ci się znudzi, choć przy gazie trochę później, niż przy innych źródłach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecik28 30.06.2014 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 map78, zdaje sobie sprawę z tego co piszesz jednak zostałem przegłosowany w domu więc teraz chce jak najlepiej rozpracować w jaki sposób porządnie utworzyć instalacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.06.2014 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 map78, zdaje sobie sprawę z tego co piszesz jednak zostałem przegłosowany w domu więc teraz chce jak najlepiej rozpracować w jaki sposób porządnie utworzyć instalacje Przecież nie rozpracowywujesz, tylko bazujesz na tym co ci ła-hudraulik zaproponował. kominek z PW dobry byłby z buforem, z kolei do kondensata to przerost formy nad treścią, co innego w domu 1000m2 - trochę trzeba pogłówkować coby dobrze było i ciekawe czy twój fachowiec zrobi to dobrze, żebyś tu potem nie wracał i żalił się że Ci spieprzył kotłownię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecik28 02.07.2014 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) gentoonx, dzięki za pomoc i słowa wsparcia... Czy TAKI uproszczony schemat waszym zdaniem będzie wystarczający? Chodzi mi czy pojedyncza pompa (P3) z takich jak pisałem 25-40 da rade pchnąć mi wodę w tych 1400m rurki (fi16). No i czy zawór trojdrożny z termostatem zabezpieczy mi dostatecznie też układ. Edytowane 2 Lipca 2014 przez krecik28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.07.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 brak schematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecik28 02.07.2014 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) gentoonx, hyperlink pod slowem "TAKI" Edytowane 2 Lipca 2014 przez krecik28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.07.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) aaaa, nie zauważyłem koloru, pomroczność jasna EDIT: Takie układy nigdy nie są 100%-owe Pompa P3 przeciąga wodę przez kocioł, przed rozgałęzieniem dać by ją wtedy nie wyciąga jak kominek działa i nie blokuje jak kocioł pracuje, nie sądzę żeby 25-40 załatwiła 1400mb rury 16 na dwóch poziomach, a na pewno nie przy pętlach po 100mb, po mniej niż 80 pewnie tak, ale liczba obiegów rośnie. Jak planujesz użytkować kominek? Edytowane 2 Lipca 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.07.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Przecież nie rozpracowywujesz, tylko bazujesz na tym co ci ła-hudraulik zaproponował. kominek z PW dobry byłby z buforem, z kolei do kondensata to przerost formy nad treścią, co innego w domu 1000m2 - trochę trzeba pogłówkować coby dobrze było i ciekawe czy twój fachowiec zrobi to dobrze, żebyś tu potem nie wracał i żalił się że Ci spieprzył kotłownię Na podstawie niefachowej ogólnikowej relacji klienta oceniasz "łahydraulika". Powinieneś zaproponować , że Ty zrobisz lepiej.Poco hydraulik? Ale Ty pewno nie popełniasz błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.07.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Schemat nie zawiera bufora i to jest podstawowym błędem.Ale jeszcze większym błędem jest kominek z płaszczem.Kominek zagotuje się przy pierwszym rozpaleniu ponieważ przy wzroście temperatury kominka zamknie sie mieszacz .A to spowoduje jeszcze szybszy wzrost temperatury kominka.Zły pomysł.HYDRAULIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 02.07.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Pompa P3 przeciąga wodę przez kocioł, przed rozgałęzieniem dać by ją wtedy nie wyciąga jak kominek działa i nie blokuje jak kocioł pracuje, nie sądzę żeby 25-40 załatwiła na...... dwóch poziomach, ? A co do wydajności pompy mają dwa poziomy -uwzględniasz grawitacje przy podłogówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.07.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 ... jajcarz o buforze już było, ale ja nie kopię się z koniem, dlatego nie proponuję nic od siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krecik28 02.07.2014 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 ok to juz jakies informacje mam.Kominek bedzie używany sporadycznie. Raczej aby przepalic od czasu do czasu sobie. Co do bufora, wiem o tym gentoonx jednak nie starczy miejsca w kotlowni nawet na 300l :/ Mialem wiec nadzieje ze wymiennik plytowy na tyle wystudzi obieg kominka aby woda sie nie zagotowala. Co do pompy to racja albo przesunoł bym ja przed rozwidlenie albo co raczej bardziej prawdopodobne dam po jednej pompie przed rozdzielaczem aby miec pewnosc ze da rade pchnac wode.fachman19 naprawde uważasz ze wymiennik nie poradzi sobie z temperatura kominka? Mialem nadzieje ze jak jeszcze doloze do tego sterownik przepustnicy powietrza to troche wyreguluje temperature w tym malym obiegu.. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.07.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Kominek bedzie używany sporadycznie. Raczej aby przepalic od czasu do czasu sobie. Więc wywal ten płaszcz a wszystkie twoje problemy znikną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 02.07.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 ok to juz jakies informacje mam. Kominek bedzie używany sporadycznie. Raczej aby przepalic od czasu do czasu sobie. Co do bufora, wiem o tym gentoonx jednak nie starczy miejsca w kotlowni nawet na 300l :/ Mialem wiec nadzieje ze wymiennik plytowy na tyle wystudzi obieg kominka aby woda sie nie zagotowala. Co do pompy to racja albo przesunoł bym ja przed rozwidlenie albo co raczej bardziej prawdopodobne dam po jednej pompie przed rozdzielaczem aby miec pewnosc ze da rade pchnac wode. fachman19 naprawde uważasz ze wymiennik nie poradzi sobie z temperatura kominka? Mialem nadzieje ze jak jeszcze doloze do tego sterownik przepustnicy powietrza to troche wyreguluje temperature w tym malym obiegu.. :/ Ogólnie to zrobisz jak uważasz, ale jeśli prawdą jest to co napisałeś Kominek bedzie używany sporadycznie. Raczej aby przepalic od czasu do czasu sobie to inwestowanie w kominek z PW i te wszystkie wynalazki w kotłowni, to najbardziej poroniony pomysł jaki słyszałem w ciągu ostatniego tygodnia. Po pierwsze ze względów ekonomicznych, a po drugie... ze względów ekonomicznych Ale, jak już mówiłem - Twoja kasa, Ty będziesz tego używał i zrobisz "sobie" jak zechcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nela29 03.07.2014 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Mój kolega uparł się na jeszcze lepsze rozwiązanie: kondensat, kominek z pw i solary. Ten kominek strasznie komplikuje układ jak widziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 03.07.2014 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Mój kolega uparł się na jeszcze lepsze rozwiązanie: kondensat, kominek z pw i solary. Ten kominek strasznie komplikuje układ jak widziałam. No cóż, ludzie różne dziwne rzeczy robią ze swoimi pieniędzmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts