Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozew

Tomek_J

Recommended Posts

Jestem ciekawy, jaki będzie dalszy rozwój tej sprawy :roll:

Normalnie:

1. Zapłacenie ca. 4.000 złotych "wpisowego"

2. Czekanie kilka(naście) miesięcy na pierwszą rozprawę

3. Pierwsza rozprawa

4. Kolejne rozprawy, podczas których pozwany będzie stawał na głowie, byleby tylko uniemożliwić ich przeprowadzenie

5. Wyrok (zaoczny)

6. Apelacja

7. I tak parę razy GOTO 3

8. Uprawomocnienie się wyroku

9. Próba windykacji

10. I tak parę razy GOTO 9

11. Koniec - po jakichś 5 latach

Wiesz co? Ty chyba jednak jesteś złośliwy :roll:

Jestem ciekawy, jak w rzeczywistości będzie przebiegała ta sprawa.

Jak może się potoczyć ta sprawa, to ja sam wiem (ale mam nieco odmienne zdanie od Twojego).

ZBYCH

Wiesz co? Ty chyba jednak jesteś złośliwy :roll:

Jestem ciekawy, jak w rzeczywistości będzie przebiegała ta sprawa.

Zbychu, ja naprawdę ani teraz, ani poprzednio nie miałem nic złego na myśli ani nie chciałem się wyzłośliwiać pod Twoim adresem.

Natomiast jestem realistą. Wiem, że na sprawę będę czekac długo, na odzyskanie należności - jeszcze dłużej. Wiem, że Pozwany zrobi wszystko, by sprawę opóźnić. Będzie kłamał, mącił, podstawiał lewych świadków, nie zjawiał się na posiedzeniach sądu, podstawiając lewe L4 itd. itp. Na to się nastawiam. A jak się okaże, że korzystny dla mnie, prawomocny wyrok zapadnie szybko, to mile się rozczaruję.

• 2 weeks później...
Zbychu nie denrwój się Tomek _J ma rację. Prowadzę sprawę cywilną założoną w 2001r. podpartą wieloma dowodami. Odbyło się wiele spraw, a oczekiwanie na kolejna to okres kilku miesiecy na kolejną wokandę. W sprawach cywilnych trzeba mieć dużą cierpliwość. Coś w trawie piszczy, że mają zamiar wprowadzić przepisy o odpowiedzialności sądów za bezasadne opieszałości, gdzie można będzie uzyskać odszkodowania do 10tys. zł. Może to przyśpieszy postępowanie przed sądami cywilnymi.