Salah 30.06.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 tak jak w temacie wybrałem jako ściany zewnętrzne silikat a działowe ytonga ze względu na walory zdrowotne i ekologiczne. Trapi mnie jednak to że klej który jest przeznaczony do klejenia tych materiałów "zdrowy" juz nie musi być ! Pytanie czy moje obawy są uzasadnione ? jaki klej polecacie ? lub jaka zaprawę DZIĘKUJĘ ZA POMOC W TYM TEMACIE ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.06.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 silka zew - 18, działówki też silka - lepsze wygłuszenie, a kleje? raka od tego nie dostaniesz, ale jak się boisz, zawsze możesz próbowac kleić na klej z mąki ziemniaczanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dez 30.06.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Cienka spoina musiałaby świecić nocą żeby być szkodliwa . Domyślam się że na dodatek będziesz miał tylko poziomą więc będzie jej jeszcze mniej. Nie obawiałbym się szkodliwości kleju. Nad zaprawą nie zastanawiaj się. Klej kup rekomendowany przez producenta bloczków i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadex - Składy budowlane 10.07.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Sądzę, że nie powinien mieć Pan obaw co do zastosowania zaprawy cienkowarstwowej silka - Ytong a to dlatego, że:- zaprawa posiada atest higieniczny świadczący o tym, że nie zawiera substancji szkodliwych dla zdrowia (oraz wszystkie inne atesty dopuszczające do handlu),- zaprawy jest naprawdę niewiele, bo ok 2 mm między bloczkami, więc jakie to może stwarzać zagrożenie. Nie ma też obaw o kontakt z klejem, bo na ścianę kładziony jest jeszcze tynk. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 10.07.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 A nie lepiej na odwrót? Silka na działówki a ytong na zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Salah 12.07.2014 17:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 o klej pytam bo wszędzie teraz wokół nas chemia chemia i potem rak raka pogania. Biorąc silikat i ytonga kierowałem się tylko i wyłącznie aspektem "zdrowotnym" "A nie lepiej na odwrót? Silka na działówki a ytong na zewnętrzne? " dla mnie gorzej ,co nie znaczy że da innych nie będzie lepiej "Cienka spoina musiałaby świecić nocą żeby być szkodliwa " azbest nie świecił i kiedyś był taki lubiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.07.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Salah: ech... klej pewnie jest na bazie cementu -> karta charakterystyki wyjaśni, powinna być gdzieś dostępna. Do tego pewnie piasek kwarcowy, jakiś plastuś w proszku, może coś żeby się fajnie ciągnęło i tyle. Zwykła chemia jaką dodaje się do zapraw czy betonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 12.07.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2014 Ytong na ściany zewnętrzne, ze względu na izolacyjność termiczną, Silka na działówki ze względu na tłumienie akustyczne. Co do azbestu - jest nieszkodliwy dopóki nie zacznie się go kruszyć i wdychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts