Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

SILKA,YTONG - zdrowe, ekologiczne ,a klej ?

Recommended Posts

tak jak w temacie

wybrałem jako ściany zewnętrzne silikat a działowe ytonga ze względu na walory zdrowotne i ekologiczne. Trapi mnie jednak to że klej który jest przeznaczony do klejenia tych materiałów "zdrowy" juz nie musi być !

Pytanie czy moje obawy są uzasadnione ?

jaki klej polecacie ? lub jaka zaprawę

DZIĘKUJĘ ZA POMOC W TYM TEMACIE !

Cienka spoina musiałaby świecić nocą żeby być szkodliwa ;) . Domyślam się że na dodatek będziesz miał tylko poziomą więc będzie jej jeszcze mniej. Nie obawiałbym się szkodliwości kleju. Nad zaprawą nie zastanawiaj się. Klej kup rekomendowany przez producenta bloczków i tyle.

• 2 weeks później...

Sądzę, że nie powinien mieć Pan obaw co do zastosowania zaprawy cienkowarstwowej silka - Ytong a to dlatego, że:

- zaprawa posiada atest higieniczny świadczący o tym, że nie zawiera substancji szkodliwych dla zdrowia (oraz wszystkie inne atesty dopuszczające do handlu),

- zaprawy jest naprawdę niewiele, bo ok 2 mm między bloczkami, więc jakie to może stwarzać zagrożenie. Nie ma też obaw o kontakt z klejem, bo na ścianę kładziony jest jeszcze tynk.

Pozdrawiam

o klej pytam bo wszędzie teraz wokół nas chemia chemia i potem rak raka pogania. Biorąc silikat i ytonga kierowałem się tylko i wyłącznie aspektem "zdrowotnym"

"A nie lepiej na odwrót? Silka na działówki a ytong na zewnętrzne? " dla mnie gorzej ,co nie znaczy że da innych nie będzie lepiej :)

"Cienka spoina musiałaby świecić nocą żeby być szkodliwa " azbest nie świecił :) i kiedyś był taki lubiany :)

Salah: ech... klej pewnie jest na bazie cementu -> karta charakterystyki wyjaśni, powinna być gdzieś dostępna. Do tego pewnie piasek kwarcowy, jakiś plastuś w proszku, może coś żeby się fajnie ciągnęło i tyle. Zwykła chemia jaką dodaje się do zapraw czy betonów.