Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia Waniliowa - co na ściany

krrs

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów! Jestem tu nowa, więc proszę o wyrozumiałość. Jesteśmy z mężem na etapie remontu kuchni, meble są już zamówione . Tylko mamy problem na jaki kolor pomalować ściany i jaką grafikę wybrać za szkłem. Mąż uparł się na jakieś miasto lub most, ale nie wiem czy będzie to pasować do mebli, które są raczej klasyczne w kolorze wanilii. Jeszcze zastanawiam się co zrobić ze ścianą przy stole, który będzie znajdował się na przeciwko płyty i piekarnika. Będzie dosunięty po długości do ściany. Proszę Was o pomoc.

Na dołączonych zdjęciach jest projekt, rodzaj frontu (ramiak) kolor wanilia. Jeszcze dodam że blat ma być w kolorze orzecha, a płytki na podłodze są zbliżone kolorystycznie do blatu.

RAMIAK.jpgSosnowska Ranata.jpgSosnowska Ranata1.jpg

Ja bym do takich mebli widziała ściany trochę jaśniejsze niż fronty - jasna wanilia, złamana ciepła biel(ecru, kośc słoniowa czy jak to tam nazwać). Żadnego budyniu jak na "wizualce" - chociaż nie wiem na ile oddaje ona planowane kolory... Pod nazwą "wanilia" widziałam zarówno bardzo jasne jak i dosyć intensywne kolory frontów. Jeśli szkło nad blatem to bezbarwne, najlepiej bez niebieskiego/zielonego odcienia czyli jak najbardziej niewidoczne. Kolorowe/wzorzyste szkło dobrze wygląda jak zabudowa kuchenna jest w jednej linii a u ciebie jest z zakrętem i jeszcze ta ścianka między oknami - za bardzo pociapane by było - takie jest moje zdanie. Chyba żeby jakiś motyw w odcieniach brązu dać tylko między płytą a okapem. Na ścianę nad stołem możesz położyć tapetę w kolorach występujących w kuchni(z ewentualnie kroplą innego koloru jesli jakiś chcesz wprowadzić w dodatkach)albo zostawić pomalowaną i powiesić obrazki;)- nie wiem czy chodzi Ci o kwestię estetyczną czy zabezpieczenia ściany przed brudzeniem.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Moja wanilia jest zbliżona do tej na zdjęciu http://www.lovingit.pl/wp-content/uploads/2013/03/89bd5a7621985b5546751f63c838f7ab.jpg Co do szkła, ja myślałam o kolorze podobnym do frontów a na ścianach Lilia wodna z dekorala. Nie wiem jakie są rodzaje tapet, najlepiej jakby była łatwa w utrzymaniu czystości, a może wystarczy pomalować część ściany na szerokość stołu np tak http://imagizer.imageshack.us/a/img542/6004/dom19122012005.jpg tylko w kolorze cafe latte dekorala.

Fronty wyglądają na żółtawe a lilia wodna jakaś taka różowawa. Nie łączyłabym takich kolorów. A cafe latte to już raczej beż. Z gotowców Dekorala(Kuchnia i łazienka) nie widzę nic co by do mnie przemówiło ;) Ale trudno dobierać kolory na podstawie tylko fotek w necie. Najlepiej byłoby sprawdzić na żywo - przejść się z próbką frontu do sklepu z farbami, wybrac kilka odcieni, kupić próbki i pomalowac fragment ściany w docelowym pomieszczeniu. A opcja " ful wypas" ;) to dowiedzieć się od producenta szafek kuchennych jaki dokładnie odcień farby/lakieru będzie na frontach(paleta RAL czy jakoś tak) i pod to dobrać kolor z mieszalnika.

Ale może ktoś jeszcze się wypowie w twoim wątku bo ze mnie to żaden dekorator ;)

Te fronty są żółte :( Gdyby choć blaty były zimne i podłoga neutralna, może udałoby się to obronić ... Wybraliście jeden z najbardziej niewdzięcznych kolorów (by użyć eufemizmu :sick:)

http://www.atticmag.com/wp-content/uploads/2011/01/kit-yel-antiqueisland2-435.jpg

http://cdn.home-designing.com/wp-content/uploads/2012/12/light-maple-wood-in-kitchen.jpg

images?q=tbn:ANd9GcRjK0cvAXf7BBXo1o7ZDUh4Zh6p_aq8WeWP32_CJjcD7uqfviBH

images?q=tbn:ANd9GcRfUBMaKJPwIEqy70j71GNUosmr-rOA8ueoO2Ofg2zXE-C47aZa

Edytowane przez joliska