tomekatomek 30.06.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Jak wysoko murować ściany szczytowe w przypadku, gdy przedostatnie krokwie będą docelowo na styk z ociepleniem zewnętrznym ściany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 30.06.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Przynajmniej 5 cm niżej. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 01.07.2014 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Ja tak zrobiłem że ściany szczytowe w lukarnach mam 5 cm poniżej krokwi na wierzch przykleiłem styropian 15cm, ale zauwazyłem teraz mały problemik pierwsza krokiew wewnątrz domu od sciny szczytowej jest odsunięta na około 50cm i do czego w ścianie szczytowej mam zamocować sznurki do podwieszenia wułny ? do styropianu ??? Czy po prostu włożyć ją delikatnie (dociać pare cm szerszą) żeby sama się zakleszczyła pomiędzy szczytem a krokwią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatomek 01.07.2014 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) Rozumiem, że 5 cm poniżej dolnej krawędzi krokwi. Co dalej z ociepleniem dachu i ściany szczytowej - jak to rozwiązać ? Krokwie 18cm - wełna 18cm. Proszę o radę. Edytowane 1 Lipca 2014 przez tomekatomek Błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.07.2014 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Welna musi lezec na scianie szczytowej i jednoczesnie stykac sie ze styropianem przyklejonym do sciany zew. Dlatego sciany szczytowe musza byc zakonczone 5-7 cm ponizej krokwi by moc wcisnac w ta szczeline welne. Sam o tym wczesniej nie wiedzialem i teraz w trakcie ocieplenia budynku musialem wszystkie szczytowe przyciac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatomek 01.07.2014 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Czyli podsumowując:- przedostatnia krokiew na zewnątrz ściany szczytowej na styk z ociepleniem budynku- ściana szczytowa 5cm poniżej tej krokwiWełna ma 18cm - czy wcisnę ją nad ścianę szczytową ?Czy ma w tym wypadku ocieplać wierzch ściany szczytowej dodatkowo styropianem - chyba nie bo będzie na nim leżeć ta wełna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.07.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 (edytowane) Czyli podsumowując: - przedostatnia krokiew na zewnątrz ściany szczytowej na styk z ociepleniem budynku - ściana szczytowa 5cm poniżej tej krokwi Wełna ma 18cm - czy wcisnę ją nad ścianę szczytową ? Czy ma w tym wypadku ocieplać wierzch ściany szczytowej dodatkowo styropianem - chyba nie bo będzie na nim leżeć ta wełna ? Ja jestem jeszcze przed ociepleniem sciany szczytowej. Bede ja, jak i cale poddasze ocieplal piana. Takze u mnie wystraczy 5 cm ponizej krokwi by ta przestrzen uzupelnic piana. Co do welny to nie chcialbym Ci doradzac, gdyz z technicznego punktu widzenia nie wiem jak to powinno wygladac. Wiem jedno, by pozbyc sie mostka termicznego na scianie szczytowej musi byc lacznosc ocieplenia polaci dachowej ze styropianem na scianie zew. Edytowane 1 Lipca 2014 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wm1719507790 03.07.2014 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2014 Ocieplenie ściany szczytowej od góry powinno być takiej grubości jak ocieplenie zewnętrzne budynku. W przeciwnym razie powstaje mostek cieplny. Ocieplenie dachu od wewnątrz z ociepleniem ściany szczytowej jak i zewnętrznym powinno stanowić ciągłość - być połączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.07.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Fundamentalna zasada to zachowanie ciągłości każdej izolacji. Natomiast na wierzchu ściany szczytowej może być trochę cieńsza warstwa izolacji cieplnej bo ściana też jest izolatorem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatomek 08.07.2014 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Czyli jeżeli przedostatnie krokwie są na styk z 15cm ociepleniem ścian zewnętrznych to mogę wymurować ściany szczytowe 10cm poniżej górnej krawędzi krokwi (20cm) i te 10cm nakleić styropianu na szczytowe ściany ? Czy jakieś inne rozwiązanie będzie lepsze ? Między krokwie daję 18cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatomek 08.07.2014 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 (edytowane) Druga opcja która przychodzi mi do głowy to ściany wymurować 2 cm powyżej dolnej krawędzi krokwi lub równo z dolną krawędzią krokwi i dociągnąć wełnę 18cm od krokwi wewnątrz domu do zewnętrznej krawędzi ściany szczytowej. Które z tych rozwiązań byłoby lepsze ? Edytowane 8 Lipca 2014 przez tomekatomek Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.07.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2014 Uwazam, ze pierwsze rozwiazanie jest lepsze. Tak jak powyzej napisal Andrzej Wilhelmi, "...wazana jest ciaglosc izolacji.."Wie co mowi bo jest ekspertem w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts