Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość ścian szczytowych

tomekatomek

Recommended Posts

Ja tak zrobiłem że ściany szczytowe w lukarnach mam 5 cm poniżej krokwi na wierzch przykleiłem styropian 15cm, ale zauwazyłem teraz mały problemik pierwsza krokiew wewnątrz domu od sciny szczytowej jest odsunięta na około 50cm i do czego w ścianie szczytowej mam zamocować sznurki do podwieszenia wułny ? do styropianu ???:eek:

Czy po prostu włożyć ją delikatnie (dociać pare cm szerszą) żeby sama się zakleszczyła pomiędzy szczytem a krokwią ?

Welna musi lezec na scianie szczytowej i jednoczesnie stykac sie ze styropianem przyklejonym do sciany zew. Dlatego sciany szczytowe musza byc zakonczone 5-7 cm ponizej krokwi by moc wcisnac w ta szczeline welne.

Sam o tym wczesniej nie wiedzialem i teraz w trakcie ocieplenia budynku musialem wszystkie szczytowe przyciac :(

Czyli podsumowując:

- przedostatnia krokiew na zewnątrz ściany szczytowej na styk z ociepleniem budynku

- ściana szczytowa 5cm poniżej tej krokwi

Wełna ma 18cm - czy wcisnę ją nad ścianę szczytową ?

Czy ma w tym wypadku ocieplać wierzch ściany szczytowej dodatkowo styropianem - chyba nie bo będzie na nim leżeć ta wełna ?

Czyli podsumowując:

- przedostatnia krokiew na zewnątrz ściany szczytowej na styk z ociepleniem budynku

- ściana szczytowa 5cm poniżej tej krokwi

Wełna ma 18cm - czy wcisnę ją nad ścianę szczytową ?

Czy ma w tym wypadku ocieplać wierzch ściany szczytowej dodatkowo styropianem - chyba nie bo będzie na nim leżeć ta wełna ?

Ja jestem jeszcze przed ociepleniem sciany szczytowej. Bede ja, jak i cale poddasze ocieplal piana.

Takze u mnie wystraczy 5 cm ponizej krokwi by ta przestrzen uzupelnic piana. Co do welny to nie chcialbym Ci doradzac, gdyz z technicznego punktu widzenia nie wiem jak to powinno wygladac.

Wiem jedno, by pozbyc sie mostka termicznego na scianie szczytowej musi byc lacznosc ocieplenia polaci dachowej ze styropianem na scianie zew.

Edytowane przez Tomaszs131

Czyli jeżeli przedostatnie krokwie są na styk z 15cm ociepleniem ścian zewnętrznych to mogę wymurować ściany szczytowe 10cm poniżej górnej krawędzi krokwi (20cm) i te 10cm nakleić styropianu na szczytowe ściany ? Czy jakieś inne rozwiązanie będzie lepsze ? Między krokwie daję 18cm wełny.

Druga opcja która przychodzi mi do głowy to ściany wymurować 2 cm powyżej dolnej krawędzi krokwi lub równo z dolną krawędzią krokwi i dociągnąć wełnę 18cm od krokwi wewnątrz domu do zewnętrznej krawędzi ściany szczytowej. Które z tych rozwiązań byłoby lepsze ? Edytowane przez tomekatomek
Uzupełnienie