Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drena? opaskowy

Recommended Posts

Właśnie wykonuję drenaż opaskowy wokół ścian fundamentowych. Odkopałem ławy fundamentowe (lane bezpośrednio do gruntu - wysokość ław 80 cm) do głębokości 60 cm - do spodu ław pozostało około 20 cm. Czy jeśli zrobię drenaż na takiej głębokości to będzie spełniał swoją funkcję ? Boję się kopać głębiej, ponieważ słyszałem, że ściany fundamentowe można odkopywać odcinkami po 2-3m.

Ponadto poradźcie proszę w jakiej odległości od ławy powinna przebiegać rura drenażowa - czy 20 cm wystarczy ?

Aha i jeszcze jedno. Mam żwir o ziarnistości 16-32 mm. Słyszałem, że do drenażu powinno stosować się 8-16mm. Czy zastosowanie grubszego nie będzie miało negatywnego wpływu ?

pozdrawiam

Mariusz1

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Drenaz robilem na etapie stanu zerowego. Wykop pod dom byl szerokoprzestrzenny z metrowym naddatkiem na zewnatrz. Lawa fundamentowa w szalunku. Wysokosc lawy fundamentowej 40 cm. Rura do drenazu zolta fi100. Oplot (rury) z geowlokniny zrobilem sam (tzn z pomoca brata). Rure ulozylem w polowie wysokosci lawy fundamentowej ze spadkiem 1-2%. Oznacza to ze w najwyzszym punkcie rura lezy na wysokosci gory lawy fundamentowej, a w najnizszym na dole lawy. Warstwy nad i pod rura wygladaja nastepujaco. Wykop wylozony geowloknina w ten sposob by na koncu moc owinac z zewnatrz zwirowa obsypke rury. Na geowloknine 20 cm zwiru (niby ma byc frakcja 8-16 ale nigdzie nie bylo i dalem grubszy 20-40). Na zwir rura ze spadkiem. Na rure znowu 20 cm zwiru. Calosc zawinieta od gory geowloknina. Nastepnie calosc wykopu na zewnatrz fundamentow zasypana pospolka. W dowoch przewciwleglych rogach domu umieszczone sa studzienki rewizyjne (karbowana rura fi 350 zalana na dnie zaprawa cementowa) do ktorych podlaczony jest drenaz. Studzienka rewizyjna do ktorej splywa woda z drenazu podlaczona jest do studni chlonnej z kregow betonowych.

Pozdrowienia

Witam

Drenaz robilem na etapie stanu zerowego. Wykop pod dom byl szerokoprzestrzenny z metrowym naddatkiem na zewnatrz. Lawa fundamentowa w szalunku. Wysokosc lawy fundamentowej 40 cm. Rura do drenazu zolta fi100. Oplot (rury) z geowlokniny zrobilem sam (tzn z pomoca brata). Rure ulozylem w polowie wysokosci lawy fundamentowej ze spadkiem 1-2%. Oznacza to ze w najwyzszym punkcie rura lezy na wysokosci gory lawy fundamentowej, a w najnizszym na dole lawy. Warstwy nad i pod rura wygladaja nastepujaco. Wykop wylozony geowloknina w ten sposob by na koncu moc owinac z zewnatrz zwirowa obsypke rury. Na geowloknine 20 cm zwiru (niby ma byc frakcja 8-16 ale nigdzie nie bylo i dalem grubszy 20-40). Na zwir rura ze spadkiem. Na rure znowu 20 cm zwiru. Calosc zawinieta od gory geowloknina. Nastepnie calosc wykopu na zewnatrz fundamentow zasypana pospolka. W dowoch przewciwleglych rogach domu umieszczone sa studzienki rewizyjne (karbowana rura fi 350 zalana na dnie zaprawa cementowa) do ktorych podlaczony jest drenaz. Studzienka rewizyjna do ktorej splywa woda z drenazu podlaczona jest do studni chlonnej z kregow betonowych. Pozniej do tej studzienki doprowadze takze osobnymi rurami (szara kanaliza fi100) wode z rynien

Pozdrowienia

szczesliwiec bo kladles rure na etapie stanu zerowego

Witam

Studzienka rewizyjna do ktorej splywa woda z drenazu podlaczona jest do studni chlonnej z kregow betonowych. Pozniej do tej studzienki doprowadze takze osobnymi rurami (szara kanaliza fi100) wode z rynien

Pozdrowienia

To w jakim celu robiłeś drenaż :o jak chcesz jeszcze nawadniać okolice ławy fundamentowej przy pomocy wody z dachu? Przycież przy deszczu studnia chłonna ci się napełni i woda wejdzie do rury drenarskiej, która zamiast drenować będzie jeszcze nawadniać. Rozwiązanie które proponujesz jest to podstawowy błąd. Nie można łączyć odwodnienia dachu i drenażu w jednej studni !!!!!!!!!! chyba że jest to studnia, która odprowadzenie wody (o odpowiednio dużym przepływie) ma poniżej wylotu rury drenarskiej.

Pozdrawiam i życzę suchych piwnic. :D

Witam

Studzienka rewizyjna do ktorej splywa woda z drenazu podlaczona jest do studni chlonnej z kregow betonowych. Pozniej do tej studzienki doprowadze takze osobnymi rurami (szara kanaliza fi100) wode z rynien

Pozdrowienia

To w jakim celu robiłeś drenaż :o jak chcesz jeszcze nawadniać okolice ławy fundamentowej przy pomocy wody z dachu? Przycież przy deszczu studnia chłonna ci się napełni i woda wejdzie do rury drenarskiej, która zamiast drenować będzie jeszcze nawadniać. Rozwiązanie które proponujesz jest to podstawowy błąd. Nie można łączyć odwodnienia dachu i drenażu w jednej studni !!!!!!!!!! chyba że jest to studnia, która odprowadzenie wody (o odpowiednio dużym przepływie) ma poniżej wylotu rury drenarskiej.

Witam

Pozdrowienia

Witam,

YEYO - studnia chlonna ma pojemnosc (ponizej poziomu wlotu ze studzienki drenarskiej) okolo 5,5 m3. Jak sie zapelni to trzeba bedzie wode wypompowac. W studzience drenarskiej wylot do chlonnej jest 40 cm ponizej poziomu wlotu drenazu. Polaczenie studzienki i studni chlonnej wykonane jest rura fi100. Budynek bez piwnic.

Pozdrowienia

Nie rozumiem jak do tego się ma czy mam odpyw bezpośrednio czy nie.

Faktycznie przynajmniej jak mam pompę to mogę ją wyłączyć z gniazdka i zobaczyć za dzień czy 2 czy się podniósł poziom czy nie, a mam 0,5 m zapasu w studzience koncowej to ma się gdzie wlać z drenarki. Ewentualnie jak mi się zachce to wstawię między pompkę a zasilanie kawałek elektroniki, który mi zmierzy czas pracy pompki bo może ona wcale się nie włącza.

Krzysztof

A ja mam pompkę ze studzienki drenażowej do deszczowej. Bałem się możliwości cofnięcia się wody do drenarki.

Krzysztof

a jak sprawdzic czy zamontowany drenaz dziala i czy poprawnie dziala?

pytanie czysto teoretyczne wyobrazcie sobie firme ktora robi i konczy drenaz i tak naprawde jak nie bedzie deszczu lub nie macie wysokiej wody gruntowej to zaplacicie w ciemno

pchlistosc napisał:

pytanie czysto teoretyczne wyobrazcie sobie firme ktora robi i konczy drenaz i tak naprawde jak nie bedzie deszczu lub nie macie wysokiej wody gruntowej to zaplacicie w ciemno

Przeczytaj pytanie Autowa wątku i poszukaj tematu "Drenaż opaskowy Tak czy Nie".

Krzysztof

• 3 weeks później...

jestem na etapie robienia fundamentów (te w ziemi sa już wylane prosto w grunt) i mam pytania dot. drenażu opaskowego:

1) kiedy najlepiej wykonac drenaż (w moin przypadku) - po zrobieniu fundamentów czy po wymurowaniu ścian?

2) czy rura drenarska musi biec w wykopie przy samym fundamencie czy też np 1 m od ściany (tak tez widziałem ale trochę mi się to nie podoba)

3) mam problem z odprowadzniem wody z drenu (brak kanalizacji deszczowej i pozostaje chyba studnia chłonna albo dagadac się z sąsiadami i położyć na spółkę rurę np fi 200 odprowadzająca wody z rynien i drenu do najbliższego potoku ok. 150 m (nie wiem czy jest to realne) - co robicie z woda z drenu aby nie zalewać siebie i sąsiadów???? :o

problem w tym, że dostęp do potoku jest przez sąsiednie działki - zgody właścicieli, itd

w przyszłym roku maja robić kanalizacje jednak dowiedziałem się, że będzie to tylko sanitarna bez deszczowej (szkoda, można było to zrobić przy jednej robocie) - a teraz znowu kłopot :evil: