mm2014 30.06.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 (edytowane) Witam forumowiczów ! Rozpoczęliśmy właśnie budowę... i jak to przy takim wyzwaniu po wykopach już pierwszy problem. Wykonawca przekonuje nas, że będzie ok .. my mamy wątpliwości... Może koledzy i koleżanki wspomogą swoją wiedzą Wykonawca nadzorował wykopy po fundamenty... i wygląda obecnie to tak, że mamy okopy na działce ... podobne do podziemnego labiryntu na głębokość 160 cm i szerokość stopy fundamentowej 60 cm... w to wykonawca chce wlać beton... a potem w okopach budować sciany fundamentowe... czy spotkaliście się z takim rozwiązaniem ?? Ja zawsze widziałam, że z wykopu wybierana byla cała ziemia do poziomu góry ławy i kopane były tylko rowki szpadlem na głębokość ław .. u nas góra ławy wyjdzie jakieś 80 cm od góry wykopu... Edytowane 30 Czerwca 2014 przez m&m2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.06.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 A to nie masz projektu domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm2014 30.06.2014 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Mam projekt. Pytanie nie dotyczy głębokości / szerokości, które są określone w projekcie ale sposobu wykonania przez wykonawcę. Niestety wytycznych do sposobu wykonania wykopu czy np. Konieczności deskowania .... niestety nie ma :/ dlatego podpytuję bardziej doświadczonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 30.06.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2014 Lanie w grunt jest średnim pomysłem, ale akcpetowalnym. Kwestia wykopu jak grunt pozwala może byc i okop. A humus zebrali czy olali temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm2014 01.07.2014 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Humus zebraliśmy sami wcześniej - więc w tej kwestii jest wszystko pod kontrolą. Wykop, niestety grunt na działce to sam piasek, dlatego tak bardzo niepokoi mnie sposób wykonania wykopu. Zakładam, że jeżeli wykonawca będzie lał beton na ławy, będzie musiał wejść do wykopu żeby to rozprowadzać, zawibrować... wykop na szerokość ma 60 cm... więc są duże szanse, że będzie zaczepiał o "ściany" wykopu i obsuwał piasek w beton.... a to z tego co czytałam na forum nie jest dobre rozwiązanie.... ;/ wiadomo wykonawca przekonuje, że to standardowy sposób i że problemu żadnego nie ma...;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 01.07.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Jeśli wyjdzie słabszy beton, to problem będzie mniejszy niż gdy kogoś w wykopie zasypie. Pomysł raczej z gatunku bardzo ryzykownych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrewBr 01.07.2014 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Również uważam, że taki zabieg może wzbudzać niepewność... Hmm... Może po prostu zwróć im jeszcze raz taką uwagę i daj argument, że konsultowałeś to z inną firmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.07.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 W piasku na 160cm dali radę wykopac bez rozkopu? O wibrowaniu zapomnij drgania poobrywaja ściany wykopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mm2014 01.07.2014 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Wielkie dzięki za konsultację Udało się z wykonawcą uzgodnić, że ma to zrobić zgodnie z zasadami a nie w sposób eksperymentalny... Pozdrawiam serdecznie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts