Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można wykonać tak fundament / wykop fundamentowy ?

mm2014

Recommended Posts

Witam forumowiczów ! Rozpoczęliśmy właśnie budowę... i jak to przy takim wyzwaniu po wykopach już pierwszy problem. Wykonawca przekonuje nas, że będzie ok .. my mamy wątpliwości... Może koledzy i koleżanki wspomogą swoją wiedzą ;) Wykonawca nadzorował wykopy po fundamenty... i wygląda obecnie to tak, że mamy okopy na działce ... podobne do podziemnego labiryntu na głębokość 160 cm i szerokość stopy fundamentowej 60 cm... w to wykonawca chce wlać beton... a potem w okopach budować sciany fundamentowe... czy spotkaliście się z takim rozwiązaniem ?? Ja zawsze widziałam, że z wykopu wybierana byla cała ziemia do poziomu góry ławy i kopane były tylko rowki szpadlem na głębokość ław .. u nas góra ławy wyjdzie jakieś 80 cm od góry wykopu... Edytowane przez m&m2014

Humus zebraliśmy sami wcześniej - więc w tej kwestii jest wszystko pod kontrolą. Wykop, niestety grunt na działce to sam piasek, dlatego tak bardzo niepokoi mnie sposób wykonania wykopu. Zakładam, że jeżeli wykonawca będzie lał beton na ławy, będzie musiał wejść do wykopu żeby to rozprowadzać, zawibrować... wykop na szerokość ma 60 cm... więc są duże szanse, że będzie zaczepiał o "ściany" wykopu i obsuwał piasek w beton.... a to z tego co czytałam na forum nie jest dobre rozwiązanie.... ;/ wiadomo wykonawca przekonuje, że to standardowy sposób i że problemu żadnego nie ma...;/