Zigobar 27.04.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 tatankaJeśli chcesz coś na własne potrzeby zbudować, to proponuję np. lekturę tematu "Pompa ciepła - działanie, eksploatacja - połączenia z innym" na Forum elektroda.pl.Temat co prawda głównie o amatorskich gruntówkach, ale wiedza w nim zawarta na pewno wielce przydatną będzie. Jak raz zajarzysz o co chodzi, to póżniej już "będzie z górki". W końcu to tylko układy chłodnicze, ale do ich budowy potrzebna jednak jest podstawowa wiedza i odpowiednie narzędzia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 27.04.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Dziekuje. Znam. Czytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 18.05.2015 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Witam Ja cały czas tu zaglądam i czekam kiedy Adam ruszy dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.05.2015 17:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 Ruszy.Jak tylko poznajduje wszystkie graty i narzędzia po przeprowadzce. Uparty jestem.Chcę to dalej pociągnąć. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 18.05.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 idealny i ciekawy temat , tylko jakaś tajemna moc to jakoś wycisza i powoli ginie , a pomyśleć że pracowałem przy kilmatyzacjach wszelkiej maści i do głowy mi nie przyszło aby tylko odwrócić w drugą stronę i można grzać ,bystrzak co ? a mogłem mieć za grosze sprężarki od 1KW do 4 KW co powinno dawać ze 3-12 KW ale już tam nie pracuję za to pomysł podchwyciłem tylko z kumplami pogadam pewnie niejsdna sprężarka czy zawór rozprężny za flachę powędruje do mojej piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 04.06.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Ten temat jest jakoś blokowany przez lobby czy sam umiera ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.06.2015 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2015 Mnie nieco hamuje brak czasu na przemian z brakiem wolnych kilku groszy.Albo nie mam jednego, albo drugiego.Powoli jednak się organizuję i wrócę do problemu.Graty na razie się kurzą... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 05.08.2015 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Ile tych groszy trzeba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.08.2015 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Mało.Teraz to bardziej trochę wolnego czasu potrzeba. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrTomo 07.11.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Adamie,co dalej z tym wątkiem?Tak ciekawie się zaczął... i zdechło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.11.2015 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Wątek czeka a ja zębami zgrzytam...Ciągle mało albo czasu albo kasy...Ja już nie mieszkam tam, gdzie kiedyś.Nowe miejsce MUSZĘ oswoić , bo zima idzie.Na razie zrobiłem poprawki układu grzewczego i zasilania chałupy w prąd.Graty zwiozłem i kurzą się w nowym miejscu...Ale... jeszcze będzie pięknie!Wieczory coraz dłuższe, to coś czasu w końcu wykroję! Dobrze, ze przypomniałeś.Jeszcze dziś zajrzę w jakim stanie dojechały graty... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 14.12.2015 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Adam. Tak sie nie robi. Wystartowałeś z tematem pompy tak, że kamasze w blokach zostawiles. I od ponad roku w temacie nic ciekawego nie napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.12.2015 00:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Psu w dupę poszło ostatnie moje 30 lat. W tym całość sprzętu dedykowanego dla konkretnego miejsca i metod pozyskania TAM wolno dostępnej energii. Ja już tam nie mieszkam, gdzie te pompę "napocząłem". Tak się nie robi? ROBI SIĘ, jak się to komuś "przy żłobie" opłaca. No, TE graty ocaliłem i kurzą się w nowym miejscu czekając, aż się pozbieram. Wrócę do tematu, bo warto. A przy okazji zająłem się tez o wiele ciekawszymi problemami. "Darmową" energią, (prądem ciepłem gazem) Nie są tak naprawdę darmowe, ale są! Chałupinkę mam teraz "król ćwieczek" to muszę... Bo... Energia potrzebna a Krezusem nie jestem. Jeszcze... Trochę cierpliwości, plisss... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 26.01.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Witam Powodzenia z oswajaniem nowego domu. Czekamy.Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.02.2016 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2016 Tak się zastanawiam ...Mam dwa parowniki / skraplacze typu chłodnica o mocy 570w cokolwiek to znaczy ...Teraz dokręcić do tego jakiś agregat od lodówki , dać zawór rozprężny ( jaki...?), napełnić propanem i wysadzić to to do wentylacji na wyrzutnię i nawiew do chałupy ...Jestem w stanie trochę się pobawić tyle że potrzebuję nakierowania takiego " łopatologicznego" a nie na zasadzie że wyliczyć sobie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 25.02.2016 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 lepiej całą lodówke wypatroszyc taka z agregatem 500W. Adam czy skraplacz może być poniżej agregatu ? Czy wszystko musi być powyżej ze względu na olej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.02.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 No dobra ...Mamy skraplacz, parowniki, sprężarkę na R600 i co dalej ...?Ktoś pomoże wysadzić to do wentylacji czy mam dochodzić wszystkiego sam w zaciszu własnego garażu ...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.02.2016 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2016 Może, ale to się robi z głową!Takie ESY na rurkach się robi. U mnie jeszcze śnieg po kostki a w porywach - do pół łydki.Tubylcy mówią, ze "tej zimy to nie ma"...Wiosny doczekać się nie mogę...Wyciągnąłbym graty, polutował co trzeba i gazu napchał...A tak?Łapy grabieja... "i co dalej ...?"A wydestyluj sobie trochę tego R600 z LPG (inaczej CARE30).Przyda Ci się.Upoluj jak będzie -2stC i wlej trochę LPG do jakiej szklanki.To co zostanie - to R600.R290 poleci... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 26.02.2016 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 (edytowane) Czy możesz namalować te esy ? nie lepiej schłodzic całą butlę 3kg do -12 *C i reszte wypuścić ? Edytowane 26 Lutego 2016 przez tatanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.02.2016 23:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2016 Fakt!Łatwiejsze.A noce chłodne jeszcze to się da. Znajdę chwilkę i opisze ten sposób zawracania oleju. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts