gondoljerzy 27.07.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Na stronce jakiegoś sklepu z artykułami dla chłodnictwa spotkałem opisy kształtek: 1/4 gwint 7/16. Dla mnie co najmniej ciekawe. ... Sprężarki pokazały, że są SZCZELNE. (to znaczy - bardzo dobre). Sprawdzą się i jako sprężarka i jako pompa próżniowa. Wybierz większą (o większej wydajności). ... Większą przeznaczyć do pompy próżniowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.07.2014 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Tak bym zrobił... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 27.07.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Możesz wytłumaczyć dlaczego? Bo na mój zdrowy rozum, z mniej wydajną pompą próżniową będę musiał dłużej poczekać na efekt jej pracy. Ale z mniej wydajną pompą ciepła będę miał mniej ciepła. A ja chciałbym więcej ciepła.Wcześniej pisałeś, że będą potrzebne ze trzy sprężarki. Pisałeś też, że chodzi ci po głowie jeszcze inne rozwiązanie, ale nie sprecyzowałeś jakie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.07.2014 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Ta sprężarka to mała popierdółka.Do prac w sam raz.Do robienia ciepła za mała.Trzeba kilka połączyć (narysuję jak) lub znaleźć nieco większą.Coś jak z małego klimatyzatora. Generalnie, pompa ciepła pójdzie na każdej sprężarce. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 02.08.2014 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 ... lub znaleźć nieco większą. Coś jak z małego klimatyzatora. To pewnie będzie trudniejsza sprawa niż znalezienie agregatów od lodówek. Generalnie, pompa ciepła pójdzie na każdej sprężarce. Czy ma znaczenie na jakim czynniku chłodniczym pracowała sprężarka? Oczywiście, poza r600, jak wcześniej pisałeś. Czy sprawność sprężarki w określonych warunkach, jej COP, jest związana z konstrukcją sprężarki, czy bardziej z czynnikiem chłodniczym? Porównuję dane techniczne dwu niedużych sprężarek rotacyjnych ze znanego portalu aukcyjnego. Jedna chodzi na R134a i przy temperaturach dolnej 0 i górnej 50 ma COP =2,8. Druga ma podane dane dla R404 i przy tych samych temperaturach ma COP=2. Czy gdy tę drugą napełnić innym czynnikiem, to będzie chodzić lepiej w wyższych temperaturach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2014 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Generalnie - tak.Tyle, że nie każda sprężarka poradzi sobie z różnymi czynnikami. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 02.08.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2014 Lodówka klima, czy to nie powinny być letnie DZ? Rurka miedziana 6/2 czy 8/2 tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 03.08.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) Generalnie - tak. Tyle, że nie każda sprężarka poradzi sobie z różnymi czynnikami. To zabrzmiało jakby powiedzieć góralom: Idziemy na pustynię, ale uważajcie na ruchome piaski. Jest jakikolwiek sposób, żeby określić czy jakaś konkretna sprężarka się nadaje? Ze swojej strony mogę się pochwalić zmontowaniem ustrojstwa pomiarowego. Gdzie gwinty nie pasowały, tam pomogło lutowanie. Ciutkę martwią mnie użyte zaworki, ale jak się robi po taniości... Teraz zabieram się za pompkę próżniową. Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez gondoljerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2014 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2014 Jest tak, że COP zależy od ilości przeniesionej energii (wprost) i włożonej energii w napęd procesu (odwrotnie proporcjonalnie) Ilość przeniesionej energii zależy od tego CZYM ją przenosimy (czynnika). Nie każda sprężarka z każdym czynnikiem chce współpracować. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 25.08.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2014 (edytowane) dlaczego przestrzegasz przed kompresorem na R600 skoro chcesz zastosowac taki gaz ? czy skraplacz moze byc ponizej kompresora ? Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez tatanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.08.2014 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2014 Na budowę próżniówki!!! Może. Są takie "chwyty" techniczne, które pozwalają go postawić gdziekolwiek. No, pomyśleć przy tym trzeba... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 27.08.2014 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) Wystarczy kupic na alledrogo zamrazarke za 200zl wywinac skraplacz w dół.Wsadzic skraplacz do beczki z woda i w njej zrobic wymiennik.Bez zabawy gotowa pompa ciepla za 300zl. Edytowane 27 Sierpnia 2014 przez tatanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 27.08.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 pytanie tylko czy mozna tak zrobic aby skraplacz byl ponizej kompresora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.08.2014 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2014 Jak się to przemyśli to się da. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 28.08.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2014 Przemyslalem i to chyba se ne da.Olej moze zostac na dnie skraplacza.Poziomo to moze by jeszcze pracowalo,a le pionowo w dol chyba nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.08.2014 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Ruskiego łba (technicznego) to Ty nie masz... Doszedłeś dlaczego tak się projektuje układy chłodnicze i PC, tak się przyjmuje średnice rur, aby prędkość strugi w nich była NIE MNIEJSZA jak 11m/sek ? No i... Po co komu te wygibasy na rurach? Przecież proste są tańsze... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.08.2014 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Oleje tak się dobiera, aby były rozpuszczalne/mieszalne z czynnikiem.Problemu oleju pozostającego w skraplaczu - nie ma. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 29.08.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Adam skumulowales odpowiedzi i nie wiem kto nie ma ruskiego łba Zalozmy ze : - chce odzyskiwac energie z wywiewanego powietrza z domu - 1m3 zawiera 10g H2O - schladzam je z 22*C do 0* Czy dobrze policzylem ze 1m3 to 44kJ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.08.2014 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Tego nie wiem, bo nie liczyłem. W powietrzu wentylacyjnym jest trochę energii, ale jest tego powietrza diablo mało, jak wentylacja jest poprawna. Ruskie pomysły na chłodnictwo i pompy ciepła pozwalają na umieszczenie parownika w piwnicy a skraplacza na II piętrze i naabarot! Także na łączenie sprężarek, parowników, skraplaczy... Mają wybitną myśl techniczną w tym zakresie. Idiotycznie prostymi metodami pokonują napotykane problemy. Mam to szczęście, ze ten język nie jest dla mnie "obcy" już od podstawówki i mam trochę dobrej literatury radzieckiej z tej dziedziny. Robili np. kaskadowe zamrażarki na tylko jednej sprężarce... Do -60stC chodzą... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 29.08.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2014 Ruskiego łba (technicznego) to Ty nie masz... Doszedłeś dlaczego tak się projektuje układy chłodnicze i PC, tak się przyjmuje średnice rur, aby prędkość strugi w nich była NIE MNIEJSZA jak 11m/sek ? No i... Po co komu te wygibasy na rurach? Przecież proste są tańsze... Adam M. Te wygibasy na rurach to raczej po to aby od drgań rura nie pękła , taki wygibas zastępuje niejako amortyzator drgań , tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts