Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O pompie PW „tymi ręcami” kleconej dla zabawy.

adam_mk

Recommended Posts

Na stronce jakiegoś sklepu z artykułami dla chłodnictwa spotkałem opisy kształtek: 1/4 gwint 7/16. Dla mnie co najmniej ciekawe.

...

Sprężarki pokazały, że są SZCZELNE. (to znaczy - bardzo dobre).

Sprawdzą się i jako sprężarka i jako pompa próżniowa.

Wybierz większą (o większej wydajności). ...

Większą przeznaczyć do pompy próżniowej?

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Możesz wytłumaczyć dlaczego? Bo na mój zdrowy rozum, z mniej wydajną pompą próżniową będę musiał dłużej poczekać na efekt jej pracy. Ale z mniej wydajną pompą ciepła będę miał mniej ciepła. A ja chciałbym więcej ciepła.

Wcześniej pisałeś, że będą potrzebne ze trzy sprężarki. Pisałeś też, że chodzi ci po głowie jeszcze inne rozwiązanie, ale nie sprecyzowałeś jakie.

Ta sprężarka to mała popierdółka.

Do prac w sam raz.

Do robienia ciepła za mała.

Trzeba kilka połączyć (narysuję jak) lub znaleźć nieco większą.

Coś jak z małego klimatyzatora.

Generalnie, pompa ciepła pójdzie na każdej sprężarce.

Adam M.

... lub znaleźć nieco większą.

Coś jak z małego klimatyzatora.

To pewnie będzie trudniejsza sprawa niż znalezienie agregatów od lodówek.

Generalnie, pompa ciepła pójdzie na każdej sprężarce.

Czy ma znaczenie na jakim czynniku chłodniczym pracowała sprężarka? Oczywiście, poza r600, jak wcześniej pisałeś.

Czy sprawność sprężarki w określonych warunkach, jej COP, jest związana z konstrukcją sprężarki, czy bardziej z czynnikiem chłodniczym?

Porównuję dane techniczne dwu niedużych sprężarek rotacyjnych ze znanego portalu aukcyjnego. Jedna chodzi na R134a i przy temperaturach dolnej 0 i górnej 50 ma COP =2,8. Druga ma podane dane dla R404 i przy tych samych temperaturach ma COP=2. Czy gdy tę drugą napełnić innym czynnikiem, to będzie chodzić lepiej w wyższych temperaturach?

Generalnie - tak.

Tyle, że nie każda sprężarka poradzi sobie z różnymi czynnikami.

To zabrzmiało jakby powiedzieć góralom: Idziemy na pustynię, ale uważajcie na ruchome piaski.

Jest jakikolwiek sposób, żeby określić czy jakaś konkretna sprężarka się nadaje?

Ze swojej strony mogę się pochwalić zmontowaniem ustrojstwa pomiarowego. Gdzie gwinty nie pasowały, tam pomogło lutowanie. Ciutkę martwią mnie użyte zaworki, ale jak się robi po taniości...

PICT1228.jpg

Teraz zabieram się za pompkę próżniową.

Edytowane przez gondoljerzy

:lol:

Jest tak, że COP zależy od ilości przeniesionej energii (wprost) i włożonej energii w napęd procesu (odwrotnie proporcjonalnie)

Ilość przeniesionej energii zależy od tego CZYM ją przenosimy (czynnika).

Nie każda sprężarka z każdym czynnikiem chce współpracować.

Adam M.

• 3 weeks później...

Ruskiego łba (technicznego) to Ty nie masz...

Doszedłeś dlaczego tak się projektuje układy chłodnicze i PC, tak się przyjmuje średnice rur, aby prędkość strugi w nich była NIE MNIEJSZA jak 11m/sek ?

No i...

Po co komu te wygibasy na rurach? Przecież proste są tańsze...

Adam M.

Tego nie wiem, bo nie liczyłem.

W powietrzu wentylacyjnym jest trochę energii, ale jest tego powietrza diablo mało, jak wentylacja jest poprawna.

Ruskie pomysły na chłodnictwo i pompy ciepła pozwalają na umieszczenie parownika w piwnicy a skraplacza na II piętrze i naabarot!

Także na łączenie sprężarek, parowników, skraplaczy...

Mają wybitną myśl techniczną w tym zakresie.

Idiotycznie prostymi metodami pokonują napotykane problemy.

Mam to szczęście, ze ten język nie jest dla mnie "obcy" już od podstawówki i mam trochę dobrej literatury radzieckiej z tej dziedziny.

Robili np. kaskadowe zamrażarki na tylko jednej sprężarce...

Do -60stC chodzą...

Adam M.

Ruskiego łba (technicznego) to Ty nie masz...

Doszedłeś dlaczego tak się projektuje układy chłodnicze i PC, tak się przyjmuje średnice rur, aby prędkość strugi w nich była NIE MNIEJSZA jak 11m/sek ?

No i...

Po co komu te wygibasy na rurach? Przecież proste są tańsze...

Adam M.

Te wygibasy na rurach to raczej po to aby od drgań rura nie pękła , taki wygibas zastępuje niejako amortyzator drgań , tak myślę.