herakles 10.09.2014 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Nie kończą się, dopiero zaczynają zjeżdżać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 10.09.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 obciazenie silnika jest liczone na podstawie MAP lub MAF ( podcisnienie lub przeplyw )nie przypominam sobie aby bylo liczone z sondy lambda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.09.2014 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Mam MAP oczywiście. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 13.09.2014 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Zobacz czy masz jakies zmiany na MAP po dodaniu gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 13.09.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 WitamRzeczywiście te stare autka to skarby.Ja jeżdżę mercedesem 124 ,na gazie ,przejechane 550 tys i praktycznie żadnych problemów.Niestety karoseria zaczyna powoli się sypać. Wracając do tematu pompy ciepła ,ciesze się ,że Pan ruszył z tym tematem. Ja już przygotowałem według Pana wskazówek, wężownice do bufora do tych pomp. Nie miałem czasu czytać dużo ,ale teraz będę śledził z zainteresowaniem ten post .Taka pompa musi u mnie działać . Miłego dnia J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.09.2014 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Powoli i raz jeszcze...Autko sprawne, ale na rozdzielaczu.WSZYSTKIE czujniki pracują poprawnie.Odejście od rozdzielacza i przejście na EDIS 6 to zmiana sposobu robienia zapłonu.Układ 36-1 i elektronika z potrójną cewką zapłonową (tak jak w BOA i BOB)Powinno działać tak samo albo i lepiej - a nie działa dobrze.Iskra jest, autko pali ale nie ma przyspieszania/opóźniania zapłonu to dynamika nie istnieje...Stałe wyprzedzenie 10st.Wygląda na to, że EDIS ma uwalone wejście.Dlatego o niego pytam... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 13.09.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2014 (edytowane) Witam dopinguje przy naprawie autka.Jakiś czas temu ,gdy Pan Adam dopiero zabierał się do opisania tego tematu,podał mi telefonicznie jak ma wyglądać chłodnica dla takiej pompy ciepła.Mam ją już nawinięta i częściowo polutowaną.Wtedy też pomyślałem ,że można kupić klimatyzatory / z demobilu ,bez falowników /,jak patrzyłem ceny takich były zachęcające.Dużo się wymienia klimatyzatorów ,na te bardziej oszczędne.Można coś trafić z sprężarkami 600-1000 W, i wtedy chyba takie 2-3 dają moc taką która nas powinna zadowolić. Czekam na dalszy postęp prac przy pompie ciepła.Sam w tej chwili nie będę miał czasu się tym zająć ,zaczynam budowę ,ale postaram się taką pompę w przyszłości zrobić , aby połączyć ją z wężownicą w buforze.To ma być moje trzecie żródło ciepła do grzania wody w buforach /2000 l /.Pierwsze to grzałki elektryczne ,drugi to piec / w tej chwili jeszcze działa mi na holdzgaz / a póżniej jakiś śmieciuch .To za radą Adama ,nie będę zależny tylko od jednego żródła ciepła. Miłego wieczoru J.Korona Edytowane 13 Września 2014 przez jerzyka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 15.09.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Oscyloskop na wejscie i wyjscie z edis i zobaczyc czy sie cos zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 15.09.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 ... Jakiś czas temu ,gdy Pan Adam dopiero zabierał się do opisania tego tematu,podał mi telefonicznie jak ma wyglądać chłodnica dla takiej pompy ciepła.Mam ją już nawinięta i częściowo polutowaną.Wtedy też pomyślałem ,że można kupić klimatyzatory / z demobilu ,bez falowników /,jak patrzyłem ceny takich były zachęcające.Dużo się wymienia klimatyzatorów ,na te bardziej oszczędne.Można coś trafić z sprężarkami 600-1000 W, i wtedy chyba takie 2-3 dają moc taką która nas powinna zadowolić. ... Chłodnica bardziej kojarzy się z samochodem. W przypadku urządzenia chłodniczego lepiej pasują określenia: parownik i skraplacz. Pomysł z kliomatyzatorem jest naprawde ciekawy i może ułatwic robotę. Na forum elektrody czytałem temat z przeróbką klimatyzatora (inwertera) marki LG (czy może Panasonic?) na pompę ciepła. Co ciekawe, jednostka zewnętrzna tego klimatyzatora jest podobno dokładnie taka sama jak w zdecydowanie droższych pompach ciepła tej samej marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.09.2014 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Też to zauważyłem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyka51 17.09.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Panie Adamie czy już uporał się Pan z autkiem,czkamy na dalszy opis budowy pompy . Miłego wieczoru J.Korona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drapek 20.09.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 też jestem ciekaw jak ma się temat PC-samoróbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 30.09.2014 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Chyba jednak zdechlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.09.2014 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 U mnie nie.Ale do końca tygodnia jestem w rozjazdach...A za oknem coraz chłodniej...A graty leżą i czekają. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PeZet 17.10.2014 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Chciałem napisać, że szkoda, że zdechło, ale nie napiszę, bo może, choć zdechło, nie zdechło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.10.2014 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Nie zdechło... Naprawiam świat to chwilowo czeka aż skończę... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 24.11.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Jednak zdechło.Ostatni wpis na temat wątku był 3-mce temu ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.11.2014 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Ożyje, bo chyba już musi.Ileż można w koło obiegać porozkładane graty?Na razie kończę to, co muszę i aż mnie skręca co na te graty popatrzę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon2000 20.02.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2015 Zagląda jeszcze kto tu? jerzyka51 czy mógłbys opisać "przepis" na skraplacz do PC montowany bezposrednio w buforze? Kilka razy wspominałes, że Adam podał Ci wytyczne telefonicznie ale nic na forum nie ma na ten temat. Chyba że Adam przygotował już dalszą częsć opowiadania pt: "O pompie PW „tymi ręcami” kleconej dla zabawy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 21.04.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak dobrze żarło i dechlo ;( . Czy mozna wykorzystać elementy klimatyzacji samochodewej ?Parownik, przewody ze zlaczami, rozprezny.Skraplacz zrobic z przewodow hamulcowych i wsadzic do bojlera. http://allegro.pl/czesci-samochodowe-ogrzewanie-wentylacja-klimatyzacja-49183?order=m&price_to=60&string=parownik&price_enabled=1&bmatch=seng-v6-p-sm-isqm-2-mt-0113 Tylko jak polaczyc Cu i Al ? Czy prosciej kupic cala dzialajaca lodowke rozebrac na czesci.Zwinac skraplacz w rulon i wsadzic do bojlera 100l ? Ma ktos ochote policzyc ile *C schlodzi sie powietrze przy non stop dzialajacym agregacie z lodowki mocy 100W objetosc pomieszczen to 200m3 temp pow 25-30*Coddaje cieplo do bojlera 100l tem pocz wody 10*C Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez tatanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts