Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O pompie PW „tymi ręcami” kleconej dla zabawy.

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Rzeczywiście te stare autka to skarby.Ja jeżdżę mercedesem 124 ,na gazie ,przejechane 550 tys i praktycznie żadnych problemów.Niestety karoseria zaczyna powoli się sypać.

Wracając do tematu pompy ciepła ,ciesze się ,że Pan ruszył z tym tematem. Ja już przygotowałem według Pana wskazówek, wężownice do bufora do tych pomp. Nie miałem czasu czytać dużo ,ale teraz będę śledził z zainteresowaniem ten post .Taka pompa musi u mnie działać .

Miłego dnia J.Korona

Powoli i raz jeszcze...

Autko sprawne, ale na rozdzielaczu.

WSZYSTKIE czujniki pracują poprawnie.

Odejście od rozdzielacza i przejście na EDIS 6 to zmiana sposobu robienia zapłonu.

Układ 36-1 i elektronika z potrójną cewką zapłonową (tak jak w BOA i BOB)

Powinno działać tak samo albo i lepiej - a nie działa dobrze.

Iskra jest, autko pali ale nie ma przyspieszania/opóźniania zapłonu to dynamika nie istnieje...

Stałe wyprzedzenie 10st.

Wygląda na to, że EDIS ma uwalone wejście.

Dlatego o niego pytam...

Adam M.

Witam

dopinguje przy naprawie autka.

Jakiś czas temu ,gdy Pan Adam dopiero zabierał się do opisania tego tematu,podał mi telefonicznie jak ma wyglądać chłodnica dla takiej pompy ciepła.Mam ją już nawinięta i częściowo polutowaną.Wtedy też pomyślałem ,że można kupić klimatyzatory / z demobilu ,bez falowników /,jak patrzyłem ceny takich były zachęcające.Dużo się wymienia klimatyzatorów ,na te bardziej oszczędne.Można coś trafić z sprężarkami 600-1000 W, i wtedy chyba takie 2-3 dają moc taką która nas powinna zadowolić.

Czekam na dalszy postęp prac przy pompie ciepła.Sam w tej chwili nie będę miał czasu się tym zająć ,zaczynam budowę ,ale postaram się taką pompę w przyszłości zrobić , aby połączyć ją z wężownicą w buforze.To ma być moje trzecie żródło ciepła do grzania wody w buforach /2000 l /.Pierwsze to grzałki elektryczne ,drugi to piec / w tej chwili jeszcze działa mi na holdzgaz / a póżniej jakiś śmieciuch .To za radą Adama ,nie będę zależny tylko od jednego żródła ciepła.

Miłego wieczoru J.Korona

Edytowane przez jerzyka51

...

Jakiś czas temu ,gdy Pan Adam dopiero zabierał się do opisania tego tematu,podał mi telefonicznie jak ma wyglądać chłodnica dla takiej pompy ciepła.Mam ją już nawinięta i częściowo polutowaną.Wtedy też pomyślałem ,że można kupić klimatyzatory / z demobilu ,bez falowników /,jak patrzyłem ceny takich były zachęcające.Dużo się wymienia klimatyzatorów ,na te bardziej oszczędne.Można coś trafić z sprężarkami 600-1000 W, i wtedy chyba takie 2-3 dają moc taką która nas powinna zadowolić.

...

Chłodnica bardziej kojarzy się z samochodem. W przypadku urządzenia chłodniczego lepiej pasują określenia: parownik i skraplacz.

Pomysł z kliomatyzatorem jest naprawde ciekawy i może ułatwic robotę. Na forum elektrody czytałem temat z przeróbką klimatyzatora (inwertera) marki LG (czy może Panasonic?) na pompę ciepła. Co ciekawe, jednostka zewnętrzna tego klimatyzatora jest podobno dokładnie taka sama jak w zdecydowanie droższych pompach ciepła tej samej marki.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...

Zagląda jeszcze kto tu?

jerzyka51 czy mógłbys opisać "przepis" na skraplacz do PC montowany bezposrednio w buforze? Kilka razy wspominałes, że Adam podał Ci wytyczne telefonicznie ale nic na forum nie ma na ten temat.

Chyba że Adam przygotował już dalszą częsć opowiadania pt: "O pompie PW „tymi ręcami” kleconej dla zabawy".

• 2 months później...

Tak dobrze żarło i dechlo ;( .

Czy mozna wykorzystać elementy klimatyzacji samochodewej ?

Parownik, przewody ze zlaczami, rozprezny.

Skraplacz zrobic z przewodow hamulcowych i wsadzic do bojlera.

http://allegro.pl/czesci-samochodowe-ogrzewanie-wentylacja-klimatyzacja-49183?order=m&price_to=60&string=parownik&price_enabled=1&bmatch=seng-v6-p-sm-isqm-2-mt-0113

Tylko jak polaczyc Cu i Al ?

Czy prosciej kupic cala dzialajaca lodowke rozebrac na czesci.

Zwinac skraplacz w rulon i wsadzic do bojlera 100l ?

Ma ktos ochote policzyc ile *C schlodzi sie powietrze przy non stop dzialajacym agregacie z lodowki

mocy 100W

objetosc pomieszczen to 200m3

temp pow 25-30*C

oddaje cieplo do bojlera 100l

tem pocz wody 10*C

Edytowane przez tatanka