mnowak355 01.07.2014 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 WitamMuszę wykonać kilkudziesięciometrowy odcinek drogi dojazdowej. Tak liczę i liczę i chyba najtaniej wychodzi mi droga betonowa, po prostu wylanie betonu. Czy ktoś robił taką drogę, jak należy wykonać podbudowę i jakiej klasy betonu użyć, oraz jak go zatrzeć aby trwały i nie łuszczył się.Z góry dziękuję za wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 01.07.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Nie wiesz jaka podbudowa i jaki beton, a wychodzi Ci najtaniej?Najtaniej powinna być podbudowa z kruszywa i kostka albo płyty ażurowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 01.07.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Ja w maju robiłem drogę z kruszywa i kosztowała mnie około 35zł z m2. Robiła mi to firma zajmująca się wykonywaniem dróg. Najpierw korytowanie około 50cm, następnie podbudowa z żółtego zagęszczonego piachu. (Piach liczony osobno). Następnie około 25cm kruszonego betonu i to wszystko walcowane walcem drogowym. Grucha 56T jeździła i nic nie siada, więc polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 01.07.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Z betonu niby powinno być najtaniej, ale...I tu jest takich ale dość sporo. Lepiej i równie tanio jest tak jak napisał forgetit. Pozdrwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 05.07.2014 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Nie wiesz jaka podbudowa i jaki beton, a wychodzi Ci najtaniej? Najtaniej powinna być podbudowa z kruszywa i kostka albo płyty ażurowe. Nie tak do końca. Mam ofertę firmy wykonującej elementy betonowe i płyta o wymiarach 150x200x15cm kosztuje 200 zł. Jest to około 0,5m3 betonu. Przy cenie betonu około 200pln/1m3 wychodzi mi że płyta drogowa gotowa jest dwukrotnie droższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 05.07.2014 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Z betonu niby powinno być najtaniej, ale... I tu jest takich ale dość sporo. Lepiej i równie tanio jest tak jak napisał forgetit. Pozdrwiam. Jeśli możesz przytocz proszę parę "ale". Nie do końca się zgodzę że płyty ażurowe czy kostka są tak samo tanie i dobre. Jeśli chciałbym potraktować taką drogę jako dojazd do budowy to drugi-trzeci transport ciężkim autem rozwali taką drogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mnowak355 05.07.2014 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Ja w maju robiłem drogę z kruszywa i kosztowała mnie około 35zł z m2. Robiła mi to firma zajmująca się wykonywaniem dróg. Najpierw korytowanie około 50cm, następnie podbudowa z żółtego zagęszczonego piachu. (Piach liczony osobno). Następnie około 25cm kruszonego betonu i to wszystko walcowane walcem drogowym. Grucha 56T jeździła i nic nie siada, więc polecam. Rozumiem że na razie masz samo kruszywo. Co zamierzasz i kiedy dać jako nawierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 05.07.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Proszę bardzo. Zbyt cieńka warstwa betonu spowoduje jego popękanie.Zby gruba, to niepotrzebe koszty.Złe przygotowanie podbudowy spowoduje z czasem pęknięcie betonu. Tym bardziej przy transporcie na budowę.Źle dobrany beton, również może być powodem uszkodzenia nawierzchni.Brak odpowiedniego odprowadzenie wody z podbudowy spowoduje nierówną jej pracę. Co dalej spowoduje pęknięcie nawierzchni. Wyłożyłem kostką jeden z największych składów budowlanych w moim reginie. Dziennie wjeżdża i wyjeżdża kilkaset ton na tirach i jakoś od dwuch lat nie dzwonią, że jest problem. 1m2 kostki przemysłowej szarej 8cm kosztuje 14zł u producenta. Policz sobie różnicę.Przy dobrze wykonanej podbudowie możesz śmiało tira parkować. W końcu parkingi obecnie robi się z kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwuska1719512235 06.07.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Z obserwacji wnioskuję że beton nie jest dobrym rozwiązaniem tak jak mówi Endriu, sama też zainwestowałam właśnie w kostkę przemysłową... (kupiłam też płytki przemysłowe do lokalu) i wychodzi to śmiesznie tanio... wizualnie może nie ma szału ale przecież nie o to tu chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 17.07.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 End_riu gdzie można nabyć ta kostkę po 14zł/m2?Jaki całkowity koszt m2 drogi i ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 17.07.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Kostke kupuje sie u producenta. Im wieksze ilosci, tym taniej. Ja nie jestem na sprzedaz Koszt m2 drogi jest uzalezniony od bardzo wielu rzeczy. Najpierw napisz co chcesz, jakiem ma byc tego przeznaczenie, jaki jest teren, a juz bede mogl Ci jakos przyblizyc koszt takiej imprezy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 18.07.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Kostke kupuje sie u producenta. Im wieksze ilosci, tym taniej. Ja nie jestem na sprzedaz Koszt m2 drogi jest uzalezniony od bardzo wielu rzeczy. Najpierw napisz co chcesz, jakiem ma byc tego przeznaczenie, jaki jest teren, a juz bede mogl Ci jakos przyblizyc koszt takiej imprezy. Pozdrawiam. Żeby nie zaśmiecać kilku wątków odpowiedziałem ci tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228657-Tani-trwa%C5%82y-podjazd&p=6555742&viewfull=1#post6555742 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts