MikeB 01.07.2014 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Zastanawiam się czy i w jaki sposób ocieplić podłogę i ściany w kotłowni i w garażu. W tym momencie mam wylany zazbrojony chudziak i położoną na to papę w obu pomieszczeniach. Oba pomieszczenia znajdują się w obrysie domu i od strony zewnętrznej będą ocieplone 20cm styropianu. 1.Czy ocieplenie podłogi w kotłowni jest wymagane ? Może umieścić tam 10 cm styroduru i przykryć go 10cm zbrojonej wylewki betonowej? 2.W jaki sposób ocieplić próg w garażu - planowałem położyć na nim 10cm styroduru - tylko co położyć na styrodur - deska/siatka i klej? (może bramy garażowe mają jakieś progi systemowe ?). Podłogi w garażu nie planuję ocieplać. 2.Czy i jaką grubość styropianu przykleić na ścianach i suficie od strony pomieszczeń mieszkalnych? Czy 10 cm wystarczy? Dodam że nad garażem będzie nieogrzewany (ale ocieplony) strych, a nad kotłownią łazienka. Oba pomieszczenia sąsiadują ze sobą. Z garażu jest przejście do kotłowni i drzwi do wiatrołapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.07.2014 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 A garaż będzie ogrzewany? Jeśli nie to nie dawaj ocieplenia pod nim! Ja właśnie jestem po etapie kucia posadzki i wywalania styropianu. Zimą temperatura potrafiła mi w nim spaść poniżej zera. teraz nie powinno to mieć miejsca.Kotłownie bym ocieplił również od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeB 01.07.2014 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Garażu ocieplał nie będę - planuję zrobić 10cm wylewki na całości do progu - a na progu 10 cm styroduru. Tylko jak potem obrobić ten styrodur na gotowo pod drzwi od bramy? Co do kotłowni to, może zamiast ocieplać podłogę dać mniej styro na sciany wewnętrzne - wtedy będą grzały kotłownię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.07.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Kotłownia powinna być dobrze zaizolowana z każdej strony, tylko nie z zamieszkałą częścią domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MikeB 02.07.2014 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Czyli ścinę z garażem też powinienem ocieplić i wstawić szczelne drzwi? Dodam, ze ogrzewał będę gazem ( piec kondensacyjny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.07.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Czyli ścinę z garażem też powinienem ocieplić i wstawić szczelne drzwi? Dodam, ze ogrzewał będę gazem ( piec kondensacyjny) No ja bym tak zrobił, inaczej stratami będziesz ogrzewał garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts