Badi1 01.07.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2014 Witam wszystkich, Jakiś miesiąc temu miałam odbiór techniczny mieszkania w stanie deweloperskim. Był ze mną fachowiec, wszystko dokładnie sprawdził. Standard deweloperski sufitów u tego dewelopera to same płyty żelbetowe bez tynków. Podczas sprawdzania sufitu okazało się, że ich poziom nie jest równy... W salonie to odchylenie wynosi 1,5 cm a w sypialni 2cm. Po prostu zostały źle położone te płyty... Oczywiście odbioru nie podpisaliśmy (były też inne usterki ale drobne, najgorszy sufit).Po kilku tygodniach w końcu odezwał się deweloper z propozycją, żebyśmy sami zrobili ten sufit, oni nam dają 700 zł na materiał. I teraz pytanie: czy taka kwota wystarczy? Co lepsze w tej sytuacji: tynk czy sufit podwieszany?Kompletnie nie wiem co robić... Nie znam się na tym.Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eryk16 02.07.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Witam, tynk czy też sufit podwieszany mają swoje zalety, ale także i wady. I na przykład w suficie podwieszanym można zrobić sobie różnego rodzaju halogeny, wywijasy z kształtami itp. Przy tradycyjnym tynku niestety nie zrobimy tego . Musi sobie pani odpowiedzieć na pytanie jak tak naprawdę ma być to wykończone. Co do ceny prawdopodobnie sufit podwieszany wyszedł by drożej , ale nie koniecznie tak musi być. Wszystko zależy od materiałów i różnych detali, ceny robocizny itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Badi1 02.07.2014 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2014 Dziękuję za odpowiedź. Wstępnie jestem za podwieszanym sufitem głównie właśnie dla tej elektryki i oświetlenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudzik_ 05.07.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Napiszę baaardzoo teoretycznie- na oko właściwie. 700 zł to by chyba byłby problem, żeby materiały kupić. Jeżeli Deweloper ma nam zamiar zlecić usuwanie własnej fuszerki- to niech cena bedzie zawierała również robociznę- a czy inwestor kogoś wynajmie, czy nie- jego sprawa. Wiem, naiwna jestem ale cały czas mi się 700 zł wydaje za mało- w całym mieszkaniu podwieszany sufit to jednak trochę będzie kosztować....Co warto: -napisać w komentarzach w dzienniku budowy osoby, która ma ten etap za sobą prośbę o oszacowanie kosztów- z pierwszej ręki i wiarygodne -zaprosić pana Zdzisia czy innego Władzia na rekonesans- powie, ile za całość by wziął, mówić że drogo- jak zacznie wyliczać ile same materiały to obciać z 30% i juz wiadomo (jak zrobi za 500 to brac ) -pojechać do skladu bud. czy innego marketu bud z kalkulatorem i samemu policzyć- ale tu też można sie machnąć, jak sie jest nieobeznanym w temacie. Generalnie może warto się potargować- ale już z jakimś szacunkiem co do kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hadex - Składy budowlane 10.07.2014 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Najtańszym rozwiązaniem będzie zagruntowanie sufitu i otynkowanie go. Do 2 cm da Pan radę wyrównać sufit (niektórzy dochodzą do 4cm! Ale nie polecamy), o cenę najlepiej zapytać wykonawcę. Wykonanie sufitu podwieszanego to też jest opcja, ale na pewno nie w cenie 700 zł. Nie wiem jaka jest powierzchnia tego sufitu, ale jak policzymy wykonanie stelażu + kręcenie płyt + spoinowanie + ROBOCIZNA, to z pewnością będzie to dużo droższe rozwiązanie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMo 21.09.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2016 Cześć, mamy podobny problem z naszym mieszkaniem w stanie deweloperskim, z tym, że u nas jest to strop żelbetowy monolityczny filigranowy, bez wypełnienia spoin, niewykończony na składaniach. Oczywiście krzywy I teraz pytanie, co się lepiej opłaca i jest bardziej wytrzymałe - kłaść wszędzie płyty, czy tynkować? I tak myślimy dać w kilku miejscach sufit podwieszany, co w takim przypadku - dwa poziomy podwieszenia? Mieszkanie ma blisko 60m^2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomks 24.09.2016 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2016 700zł to zdecydowanie za mało, deweloper szuka frajera mówiąc wprost. Wątpię czy to wystarczy na sam materiał bo nie zauważyłem żeby gdzieś było podane ile jest tego m2 druga sprawa 2cm to dużo w punkcie zero trzeba narzucić minimum 0,8cm tynku to w innym punkcie już blisko 3cm. Nawet robią Knaufem Goldbandem albo MP75 wychodzi średnio 10kg na m2 przy 1cm. Można samemu policzyć ile średnio potrzeba takiego tynku. Trzeba mieć też umiejętności albo kogoś wynająć i za to zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts